Възкресението Христово, но със сърцето чувстваме, че Възкръсналият Господ реално живее в Църквата и преподава Своята благодат. Той се докосва до нашето естество. Това съприкосновение в пасхалната нощ усещат милиони и милиони хора по целия свят. Ние всички празнуваме това вселенско тържество, прославяйки Христос Възкръсналия, и радостта, която по време на Пасхалното богослужение влиза в сърцето на човека, остава с него задълго.

Обични в Господа братя и сестри,

В пасхалната нощ се обръщаме към всички, които присъстват в Божия храм, и към тези, които по една или друга причина не са могли да го посетят. Обръщаме се и към онези, които не са влезли в църковната ограда поради липса на вяра. Ние от все сърце им пожелаваме да я намерят, защото вярата в Бога променя живота на човека, прави го прекрасен. Тези, които в пасхалната нощ пребивават на одъра на болестта или изпълняват служебния си дълг, тези, които сега не присъстват на тържественото богослужение, но с разума и сърцето си в този момент се присъединяват към всички християни, изпълващи Божиите храмове, пожелаваме им да получат дара на Божията благодат, за да може пасхалната радост да се докосне и до техните сърца.

Всеки път, когато вършим добри дела, когато помагаме на болните, слабите, немощните, когато протягаме дружеска ръка към нашите ближни, ние изпитваме вътрешно удовлетворение, а това е и отблясък на пасхалната радост. Ако нашите постъпки и действия отговарят на заповедите Господни, ако ние следваме това, към което ни призовава Бог, животът ни ще се изпълни с радост и щастие. Защото да живееш в съответствие с Божиите заповеди – това значи да бъдеш щастлив.

Още веднъж от цялото си сърце поздравяваме вас, скъпите чеда на Сливенска епархия с празника на светата Пасха, със светлото Христово Възкресение! Нека пасхалната радост колкото може по-дълго да се съхранява в нашите сърца и светлината на Христовото Възкресение да озарява нашия живот!

Христос Воскресе!

† Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол