Интервюто пред "Гардиън“ много показателно. Първо – премиерът лично призна, че България изнася оръжия за Украйна. И второ, в своето желание да уцели мен, той простреля г-жа Нино ва, която оглавява комисията, която отговаря за издаването на разрешителни за това оръжие“ . Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

По отношение на Френското предложение, президентът коментира, че то съдържа голяма част от от основните български изисквания, но е можело да бъде много по-успешно, като цялост, ако политиците са имали по-голямо внимание към целия този процес.

"Ако дипломатите от Въшншо министерство разчитаха не само на президентската институция, не пилееха много време и енергия да вкарат“, каза още Радев. Той коментира, че отдавна настоява македонските българи да бъдат вписани в конституцията и е факт, че това е било прието от френското председателство, но е парадоксално, че е било по-лесно да убеден френският президент и европейските лидери, отколкото българския министър-председател.

"Чийто кабинет не пое дори отговорност за действията си и не остави достатъчно време, така че институциите и обществото да се запознаят с казуса. Що се касае до гаранцията за културно-историческото наследство, учебниците, езика на омразата, които се защитават именно в този двустранен протокол, вчера народните представители гласуваха празен чек, за нещо, което мнозина от тях така и не успяха да се запознаят, което категорично не предоставя необходимите механизми, срокове и критерии за защита. Следващите български правителства ще са в настоящето положение – да водят безплодни спорове с македонската страна", коментира още президентът.

"За Консултативния съвет по национална сигурност държа да е ясно, че това е закрито заседание и аз държа всеки участник да има свободата да отстоява своите позиции. Мога само да споделя, че журналистите чакаха 5 часа, в които категорично отстоявах македонските българи да се впишат в конституцията и това да бъде задължително условие за начало на преговорите за присъединяване.

Министър-председателят Петков, неговите министри и всички участващи партии, с изключение на една – ИТН , отхвърлиха това предложение и го приеха едва когато то дойде чрез президента Макрон“, допълни Румен Радев.