"Раковски супергерой“ ракрива какви качества трябва да притежава един супергерой, за да се справи със задачата си, и то ако е българин. Това каза Зорница Христова, преводач, журналист и автор на детски книги, за дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ малко преди премиерата на детската книга за Георги Сава Раковски – "Раковски супергерой“. Столична община издаде книгата, а Марин Бодаков е автор. Тя е редактор на "Раковски супергерой“.

"Това е книга, която беше поръчана на Марин по идея на Столична община и мисля, че той с голяма любов се захвана да я прави, защото Раковски, освен че е едно от големите имена в българското революционно движение, е едно от най-малко познатите. Той от една страна е в основата на революционните движения през Възраждането, нещо като пример и образец за революционер, общественик и книжовник, а от друга страна, десетилетия наред е оставал в сянка и малко познат“, заяви тя.

Най-интересното в подхода към тази тема е, че това е книга диалог, смята Христова. "Марин Бодаков не е единственият автор на тази книга. Тя е в диалог с нашия приятел малкия Андрей Младенов, който тогава беше на 9 години. И цялата книга е съставена от въпросите, които Марин задаваше на Андрей, и неговите истински, нередактирани отговори“, уточни съпругата на автора.

В книгата са включени въпроси като "Какво значи да си герой?“ например. "На въпроса за това какво прави един герой, Андрей отговаря: "Да ти пука повече за другите хора, отколкото за теб, за да можеш да им спасиш живота. Героите помагат на хората да са щастливи и да не се плашат“. Друг въпрос е например "Какво значи ти и хората край теб да сте свободни?“, с което, разбира се, разказа какво точно е означавало за Раковски да се чувства свободен, как човек може да стане такъв герой, какви качества трябва да притежава един супергерой, за да се справи със задачата си, и то ако е българин“, обясни редакторът.