***

Букурещ.

Българска делегация, водена от министъра на отбраната Драгомир Заков, заминава днес на двудневно официално посещение в Букурещ, Румъния. Визитата е по покана на министъра на националната отбрана на Румъния Василе Дънку.

По време на срещата ще бъдат обсъдени въпроси от взаимен интерес, както и актуални теми от дневния ред на НАТО, Европейския съюз и региона.

***

София.

В 9.00 часа в министерството на енергетиката министър Александър Николов ще даде изявление във връзка с полученето в "Булгаргаз“ ЕАД, уведомление, че доставките на природен газ от "Газпром Експорт“ ще бъдат спрени - считано от 27 април.

***

София.

От 10.00 часа Министерският съвет ще проведе заседание.

***

София.

От 10.00 часа Съюзът на международните превозвачи и останалите представителни сдружения от транспортния бранш излизаме на протест в цялата страна.

В София протестът ще бъде пред сградата на Министерски съвет, а в останалите градове в централните градски части.

***

София.

От 10:00 ч. в залата на националния пресклуб БТА на адрес бул. "Цариградско шосе“ № 49 ще бъде представен годишния доклад за правата на човека в България за 2021 г. на Българския хелзинкски комитет.

***

София.

Национален синдикат "Защита“, организира палатков лагер на работещите в Здравеопазването от днес от 10:30 часа пред Министерство на здравеопазването под надслов "НЕ НА ЛЪЖАТА“.

Медиците ще останат там, докато не бъдат изпълнени обещанията от 01.04.2022г. на проведената среща в Министерски съвет!



***

София.

От 11.00 часа ще се проведе на пресконференция в ГДНП ще бъде представена информация за предприетите мерки за предстоящите почивни дни, обобщени данни за контролната дейност на екипите на пътна и охранителна полиция през изминалите празнични дни, както и за хода на проверки по случаи, предизвикали широк обществен отзвук.

***

София.

От 11.30 часа в зала 1 на Столична община, ул. Париж №1, ще се проведе информационен ден по проект № BG16M1ОP002-5.003-0001 "Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“, който се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Околна среда 2014-2020г.“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд и от Националния бюджет на Р България

***

София.

От 12.00 часа в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в София ще се проведе заключителната пресконференция ще участват Валентин Николов, изп. директор на КСБ, инж. Иоанис Партениотис, вицепрезидент на КТ "Подкрепа“ и председател на ФСИВ – "Подкрепа“, Йордан Йорданов, зам.-председател на Федерация "Строителство, индустрия и водоснабдяване“ – "Подкрепа“, и Нина Георгиева, експерт "Организационна политика“ в Камарата на строителите в България (КСБ).

***

София.

От 14.00 часа в Националния студентски дом Вицепремиерът Борислав Сандов ще открие международен младежки семинар на тема “От социално дистанциране към социално ангажиране и участие".



***

София.

Oт 15.00 часа в Централното фоайе на УНСС ще се проведе официалното откриване на "Университетска седмица на книгата“.

***

София.

От 17.00 часа часа на изложбеното пространство на Моста на влюбените до НДК ЧЕТИРИ ЛАПИ открива официално изложбата "Спасените: 20 години история"

***

София.

В дните 27, 28 и 29 април от 11.00 до 14.00 часа деца и юноши (до 18 годишна възраст) със съмнение за имунен дефицит ще бъдат консултирани безплатно и без направления от педиатър и клиничен имунолог в Клиника по клинична имунология с банка за стволови клетки, след предварително записване на тел. 0877 570898.

***

Варна.

От 18.00 часа в Арт Галерия Ларго във Варна ще се открие сборна изложба- графика "Екслибрис Презареждане 5“ със специалното участие на Димитър Каратонев, Румен Нечев и Христо Найденов. Експозицията включва 60 непоказвани екслибриса от последното издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна, което се проведе през 2021-ва година, както и 30 свободни графики на тримата специално поканени автори. Експозицията е част от изложбената програма на галерия Ларго през 2022-ра година, подкрепена от Национален Фонд Култура по програма "Едногодишен грант 21“.

***

Велико Търново.

Писателят Георги Господинов представя романа "Времеубежище“ и сборника с литературни есета "В пукнатините на канона“ във Велико Търново на 27 април 2022, сряда от 17:30 ч. в голямата зала на Община Велико Търново, като част от инициативата Фоайе на книгата с автограф.

***

Видин.

От 16:00 ч., в заседателната зала на 6 ет. в сградата на общинската администрация заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова ще посрещне Н. Пр. Флоранс Робин, посланик на Франция в България, която идва на посещение в нашия град.

***

Плевен.

От 11.00 часа в пресклуба на БТА ще се състои пресконференция за представяне на проекта: "Да спортуваме заедно, макар и различни". Той се изпълнява по програма "Реализиране на ефективна образователна интеграция и пълноценна социализация на деца и ученици от етническите малцинства чрез осъществяване на дейности за мобилност за ученици, учители и родители" от Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

***

Стара Загора.

От 10.00 часа в залата на Административната сграда на МТСП - Стара Загора, с адрес: ул."Стефан Караджа" № 8, етаж 4 ще се проведе пресконференция, на която трите агенции към Министъра на труда и социалната политика, ще представят резултатите от дейността си за предходния месец, както и други актуални за момента теми.

***

Пловдив.

От 11.00 часа в офиса на СРС "Подкрепа" пловдив, бул.Руски 86, ще се проведе пресконференция на тема "Проблеми в Либхер и предстоящ протест".

***

Шумен.

От 10.00 часа, в зала 203 на община Шумен, кметът Любомир Христов ще посрещне Славея Иванова, която се завърна от Казахстан. Там тя спечели най-голямата награда – Гран При на XIX Международен певчески конкурс “Златен микрофон“. Участието й в конкурса се осъществи с финансовата подкрепа на общината.

***

Шумен.

От 18.00 часа в зала АРЕНА ШУМЕН ще се проведе концерт по повод 100-годишнината на II Основно училище "Д-р Петър Берон“, познато на шуменци като Базовото Училище.