Запазва се тенденцията на най-голямо търсене на трудовия пазар в област Добрич в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. По данни на Дирекция "Регионална служба по заетостта“ - Варна през първия месец на годината в бюрата по труда в област Добрич са заявени 594 работни места. На първичния пазар на труда са обявени 445 работни места. Най-много от обявените през месец януари 2022 г. свободни работни места са от сферата на хотелиерството и ресторантьорството (128).

Следват преработващата промишленост (70), търговия (79), селско, горско и рибно стопанство (64). По програми за заетост и схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" са заявени 96 работни места. През месеца в трудова заетост са устроени 72 младежи на възраст до 29 години, както и 32 продължително безработни лица (с регистрация в бюрата по труда над 1 година).

Общо постъпилите на работа през отчетния период са 452-ма. Регистрирани като безработни лица в бюрата по труда в областта са 3 700 лица. В сравнение с предходния месец обаче е отчетен ръст на безработицата в областта, равнището е 4,6%. Според специалистите този ръст е типичен за началото на година и е в резултат на намалената активност на бизнеса и слабото търсене на работна ръка.



Жулиета НИКОЛОВА