Френската гимназия в Пловдив "Антоан дьо Сент-Екзюпери“ стана първото училище, отличено с наградата "Симон Вей“ от евродепутата Илхан Кючюк. Това съобщиха от пресофиса на Илхан Кючук. Учредители на наградата за мултикултурно образование и толерантност са евродепутатът Илхан Кючюк и неговият съветник Валентин Тончев.

"Няма съмнение, че заветът на Симон Вей е актуален и днес. Поредното доказателство за това е работата на френската езикова гимназия в Пловдив, която притежава потенциала, силата и далновидността да подкрепя устоите на демократичните ценности и европейските принципи.“, заяви Кючюк при връчването на наградата.

Той подчерта още, че от 2007 г. гимназията се е превърнала в "дом на европейската история“ чрез своя клуб “Активен европеец“, който се наложи сред училищната общност като основен фактор за реализиране на европейската образователна идея.

"Свобода, равенство, братство (на френски: Liberté, égalité, fraternité) е не само държавният девиз на Френската република, но и основна аксиома на образователната система във ФЕГ "Антоан дьо Сент-Екзюпери“. Преподаването на европейски ценности и формирането на нагласи, необходими за демокрацията, гражданството, диалога между културите и личностното развитие, все постулати на непреходната Симон Вей, заслужено правят френската гимназия първия носител на наградата.“, каза съучредителят на наградата Валентин Тончев.

"Първата жена председател на Европейския парламент е не само символ на европейската интеграция, но и олицетворение на силата на духа и паметта, които осветяват пътя ни и ни напомнят за унищожителната сила на мрачните исторически периоди като Холокоста.“ .“, заяви Виктор Меламед, директор на Американски еврейски комитет в България.

По думите му тази инициатива е достоен пример за израждането на връзката на младото поколение със стремежа към знание, толерантността и отговорността, която всички носим за бъдещето чрез делата си.

След церемонията по награждаване на гимназията, Кючюк изнесе лекция на тема "Бъдещето на Европа“.