Твърде амбициозно би било от моя страна да дам оценка на службите. Разузнавателните служби нямат право да гледат навътре по закон. Но ако става дума за ДАНС, военното контраразузнаване, военната полиция - те имат основание да се занимават само с вътрешните процеси и да предпазват страната от заплахи и събития, които биха могли да повлияят на националната сигурност. Това каза в ефира на bTV Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

"Не бих изключил, съвсем нерегламентирано, службите да подслушват политици. Но трябва да си дадем сметка, че самите политици са виновни. Защо? Ами ние вече имаме 4 години изтекъл мандат на основната структура, която би трябвало да се занимава с контрола върху СРС-тата. Така че - какво да очакваме? Дори самото Народно събрание не контролира службите по никакъв начин“, каза още Гяуров във връзка с изтеклите записи от заседания на "Продължаваме промяната“ и допълни:

"Не съм сигурен, че записите са правени от службите, по-скоро с телефон отвътре, макар че едни от записите звучи като от фиксиран микрофон“.

Във връзка с притесненията за руски шпионаж сред членове на една от партиите, които влизат в Народното събрание след изборите, той подчерта:

"Ако в Народното събрание влязат хора, за които има категорични данни и доказателства, че работят в услуга на чужда държава, как те утре ще бъдат допуснати до класифицирана информация, каквато имат по закон като депутати.“

Гяуров е категоричен, че граждански контрол върху службите трябва да има:

"Той е и добре регламентиран по света. У нас обаче няма. Класическата форма на такъв контрол е Народното събрание. Но ето хипотеза – един от тези господа, които се рекламират като руски шпиони, влиза в Комисията за контрол над службите.“

"Не чух президента Румен Радев да е говорил за наборна служба, и не би трябвало да се впечатляваме от повдигане на темата. Тя е важна за нас. Прав е президентът, че младите хора трябва да бъдат обучени. На много места в Европа се обмисля възстановяването на казармата“, смята Гяуров.

"Предложението на Путин не е сериозно предложение. То е поредният пиар за вътрешна употреба. Това даже е и обидно, и такава е и реакцията на Украйна“, коментира той условията за постигане на мир на Владимир Путин.

"Това издава по-нататъшните му намерения – той няма намерение, въпреки трудностите на фронта пред двете страни и трудностите пред руската икономика, той продължава да води войната, като не се очертава ясен финал“, допълни Димо Гяуров.