"Корнелия Нинова вчера подаде оставката на цялото Изпълнително бюро, защото първоначално тя пое отговорност, защото смяташе, че има хора до нея, които да продължат, преведат партията през този тежък момент. Вчера в 17:00 часа подаде оставка на цялото Изпълнително бюро и днес вече всичките тези заместник-председатели и членове на Изпълнителното бюро, вече са в оставка т.е. предстоят нови процеси в партията, които трябва да изчистят още повече", каза пред обществената телевизия Георги Свиленски - член на Националния съвет на БСП.

"Нека уточним първо какво се случва. Спомняте си само преди няколко дни, или 24 часа преди изборите, десетима младежи от младежкото обединение поискаха оставката, поискаха извънреден пленум, свикване на конгрес, на който да бъде отменен прекият избор, назначаване на служебен лидер т.е. това се случи 24 часа преди да бъдат известни резултатите и част от ръководството се уплашиха от това действие вероятно, защото Корнелия Нинова ясно заяви своята оставка. Тя пое отговорността за катастрофалната загуба на резултата, както между другото беше и очаквано от всички, тъй като при такъв резултат няма как да продължиш да изпълняваш функциите, когато не си постигнал резултат", каза Свиленски.

Той добави, че Нинова е върнала на "уважаемите другари правото да си изберете лидер". Част пък от изпълнителното бюро, тримата заместник-председатели без Ирена Анастасова, са се присъединили към част от тези, които поставиха искане за извънреден пленум.

"Това са хората, които бяха най-близко до Нинова и нямаха морала, честта да седнат очи в очи с нея и да изговорят всичките тези проблеми. А вчера доколкото разбирам са се събрали. Взели са решение да се присъединят към подписката на тези 63-ма или 64-ма души, които искат пленум и свикват пленум без материали, без документи, без анализи. Нали смисълът на пленума е да направи това, за което ще ме питате. Защо се стигна дотук?", акцентира Свиленски.

Допълни, че това се прави с анализи и резултати. По думите му това означава, че върху партията се оказва натиск.

"Това, което Нинова успя за тези осем години да устои, да удържи, само 24 часа след подаване на нейната оставка... Оказа се, че доста хора искат да отворят портата. Тя каза "портата ще бъде отворена отвътре". Но се оказа, че има доста мераклии отвътре, които искат да отворят портата".

Георги Свиленски отказа да посочи конкретни имена, за да "не става поредният политик от БСП, който говори срещу партията си".