Областна администрация – Русе и Община Русе организират съвместна церемония, посветена на 149-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата, съобщиха от Областна админисрация. Тя е по инициатива на областния управител Анатоли Станев и кмета Пенчо Милков, а екипите на двете институции работят заедно по подготовката на събитието.

Церемонията ще се състои в събота на 19 февруари пред паметника на националния герой, открит на 11-и септември 2020 година. Повече от две десетилетия жителите на града чакаха изграждането му. След много перипетии, в крайна сметка изграждането на паметника се реализира от инициативен комитет, в който участваха много общественици. Решението в крайдунавския град да има паметник на Апостола бе взето още през 2014-а като намеренията бяха до края на 2016 година идеята да се реализира. По ред причини обаче това не се случи. В средата на 2017 година бе обявен национален конкурс, в който участваха 11 проектни разработки. Победител не бе избран, но се даде шанс на авторите на три проекта да ги доразвият. Макар и след корекции, нито един от вариантите не получи одобрение. Така се стигна до обявяването на втори национален конкурс, като в началото на декември 2018 година бе определен победителят – екип в състав скулпторът Даниел Кънев и архитект Силвия Славова. Заедно с постамента паметникът е висок 4,20 метра. Средствата за направата му бяха събрани от Национална дарителска кампания, в която се включиха политически партии, държавни и местни институции, както и множество граждани. Изграждането на паметника струва около 150 000 лева, като най-големите дарители бяха Община Русе и фирма "Авко“.

В съботното събитие ще се включат Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев и възпитаници на Общинския детски център за култура и изкуство. Слова се предвижда да бъдат произнесени от областния управител Анатоли Станев, кмета Пенчо Милков и председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

Желаещите да положат венец могат да го заявят писмено на следния имейл pr@mayor-ruse.bg, а при необходимост от допълнителна информация, касаеща протоколни въпроси може да пишете на e-mail: governor.pr@gmail.com.