Софийска районна прокуратура предаде на съд 54-годишна жена, извършила регистрация на чужденци с неистински документи, съобщиха от прокуратурата.

За времето от 08.02.2021 г. до 13.07.2021 г., в СО - Район ,,Подуяне“ в гр. София, обвиняемата С.И. в условията на продължавано престъпление с 11 деяния се ползвала с неистински документи за издаване на адресна регистрация на чужденци - декларации по чл. 92, ал. 3 от Закона за гражданска регистрация, в частта относно подписа за "Декларатор“, като представила документите пред служители на ,,АИО ГРАО“ в СО - Район ,,Подуяне“.

Обвиняемата се свързвала с мигранти и поемала ангажимент да им осигури адресни регистрации. По неустановен до момента по делото начин С.И. се снабдявала с копия от нотариални актове за собственост на недвижими имоти на конкретни лица. Изписвала съдържанието на съответните декларации от името на конкретните лица - собственици.

Декларациите били с нотариални заверки от нотариус, без реално да са представяни пред посочения нотариус за нотариална заверка и без съответните лица, собственици на имоти, да са посещавали нотариуса и да са давали съгласие за настаняване на чужденци в техните имоти. След като се снабдявала с посочените и изискуеми документи, обвиняемата ги подавала в СО - Район ,,Подуяне“. Служителите забелязали, че обвиняемата винаги идва без собствениците на жилищата и без чужденците, за които правела регистрации и се усъмнили в действията й. При поредното й посещение в ГРАО служителите извикали полиция и С.И. била задържана.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 316, вр. чл. 309, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК. В хода на разследването са разпитани свидетели и са изготвени съдебно-графически експертизи.

Делото срещу С.И. ще продължи в Софийски районен съд.