Министерският съвет прие решение прокурорът от Върховната касационна прокуратура Иванка Тодорова Которова - Духлакова, определена за национален член в Евроюст от Република България, да изпълнява своите функции още 3 месеца, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет . Със същото решение Министерският съвет удължи с 3 месеца мандата на прокурора от Софийската градска прокуратура Димитър Хаджийски като помощник на националния член, както и определи прокурор Елка Темелкова Ваклинова от Софийската градска прокуратура за заместник на националния член в Евроюст (Eurojust) от Република България.

Прокурор Иванка Которова е определена за национален член с решение № 30/22.01.2018 г. на Министерския съвет за срок от четири години, считано от 12 февруари 2018 г., с обичайно работно място в гр. Хага, Кралство Нидерландия. Мандатът на г-жа Которова в Националното бюро на Република България в Евроюст изтича на 12.02.2022 г. Действащата към момента правна рамка, регламентираща функционирането на Евроюст, дава възможност за еднократно удължаване на мандата на националния член за срок от общо 5 години.

Евроюст е специализирана структура на Европейския съюз. Създаден е с Решение на Съвета на ЕС от 28 февруари 2002 г. като орган за засилване на борбата срещу тежката престъпност. Задачата му е да подкрепя и засилва координацията и сътрудничеството между националните органи за разследване и съдебно преследване на тежки престъпления, засягащи две или повече държави членки, или изискваща съдебно преследване върху обща основа на базата на извършените оперативни действия и на информацията, предоставена от органите на държавите членки и от Европол.

Съставът на Евроюст включва по един национален член, командирован от всяка държава членка, заместник на националния член и друго лице, действащо като помощник.