На официална церемония днес министърът на вътрешните работи Калин Стоянов връчи ключовете на нови 110 високопроходими автомобила на ГД "Гранична полиция".

Техниката бе осветена от Архимандрит Василий, протосингел на Софийската света митрополия. Той извърши водосвет и благослови служителите, които ще работят с нея. На събитието присъстваха директорът на ГДГП главен комисар Антон Златанов, директори на дирекции във вътрешното министерство, представители на партньорски структури и доставчикът на новата техника.

"Само в рамките на осем месеца успяхме да стартираме обществената поръчка и да получим почти половината от предвидената техника. Подобно бързо и качествено реализиране на търг с европейско финансиране е прецедент не само за Министерството на вътрешните работи, но и за нашата страна. Благодаря на колегите, чийто труд и огромни усилия стоят в основата на този успех", заяви вътрешният министър.

"С новата техника страната ни ще бъде по-надежден партньор в охраната на външната граница на ЕС, а служителите на ГД "Гранична полиция" ще могат да посрещат ежедневните предизвикателства, пред които ги изправя службата. С подобряване на техническата и материална база, както и с обезпечаване условията на труд, ние ще върнем самочувствието на българските гранични полицаи, че са част от правоохранителна структура на държава членка на ЕС", подчерта още министър Стоянов. Той изрази увереност, че през месец септември ще започне поетапното получаване на още 200 автомобила, които ще бъдат различна марка и модел.

Директорът на ГД "Гранична полиция" благодари на ръководството на МВР за подкрепата и усилията за модернизиране на техниката на ръководената от него структура. Главен комисар Златанов отбеляза, че в резултат на предприетите комплексни мерки мигрантския натиск е намалял близо 4 пъти и пожела на служителите, които ще ползват висопроходимите автомобили, да продължат да постигат добри резултати.

По отношение доставката на нови автомобили за "Пътна полиция" вътрешният министър разясни: "Общият брой на автомобилите е 462. От тях 35 са високоскоростни автомобили марка "БМВ", които ще обслужват магистрални пътища, другите са 200 "Фолксваген" и 227 "Шкода". Колите са закупени изцяло със средства от фонда за безопасност на движението, където се събират сумите от глоби, наложени от МВР по ЗДвП. Тези финансови средства могат да се използват единствено по целесъобразност - т.е. по линия на пътната безопасност за закупуване на технически средства, камери, автомобили и други за контрол на пътното движение. Призовавам за спиране на спекулациите по темата и внушенията, че със средствата по Фонда могат да бъдат финансирани множество различни дейности".  

"Фокус" припомня, че първата доставка от 40 високопроходими автомобила за нуждите на ГД "Гранична полиция" бе реализирана на 9 май тази година. Новата техника е закупена със средства по Инструмента за финансова подкрепа за управлението на границите и визовата политика. Проектът "Доставка на МПС за целите на граничния контрол" е на стойност над 69 млн. лева. Очаква се през септември месец да започне поетапната доставката на още 200 автомобила тип пикап. В рамките на проекта са включени и допълнителни превозни средства – микробуси, специализиран транспорт за служебни кучета и др., които ще повишат мобилността на граничните патрули и бързата им реакция при защита на границата ни, която е външна за ЕС. Новото техническо обезпечаване ще допринесе за по-ефективно провеждане на гранично-полицейски операции и участие в съвместни инициативи с други структури на Министерство на вътрешните работи, както и на международно ниво, включително по линия на Фронтекс.