Софийска градска прокуратура привлече 11 обвиняеми и задържа 3 от тях за срок до 72 часа след съвместна операция с ГДБОП, след спецакцията, за която "Фокус" съобщи. Предстои държавното обвинение да поиска и постоянен арест за тримата. 

На 04.06.2024 г. Софийска градска прокуратура привлече като обвиняеми 11 лица и задържа 3 от тях за срок до 72 часа след специализирана полицейска операция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", проведена на територията на градовете София, Варна, Казанлък, Самоков и др. под ръководството на СГП, съобщиха от прокуратурата.

Едно от лицата е привлечено към наказателна отговорност за компютърно престъпление по чл. 319б, ал. 3, вр. ал. 1 НК, а именно за това, че неправомерно добавил, използвал, променил и унищожил компютърни данни в информационна система, като деянието е извършено с цел имотна облага.

Останалите десет обвиняеми са привлечени за изпиране на пари - престъпление по чл. 253, ал. 2, вр. ал. 1 НК. Част от тези лица са имали открити на тяхно име банкови сметки, по които са постъпвали суми, източвани чрез компютърно манипулиране на банковите сметки на физически и юридически лица. Успешните неправомерни операции са в размер на близо 800 000 лева.

На 04.06.2024 г. след одобрение от Софийски градски съд (СГС) са извършени 30 претърсвания и изземвания. Иззети са компютри, телефони, флаш памети, различна документация и други вещи.

Три от лицата са задържани за срок до 72 часа, седем са с мярка за неотклонение парична гаранция в размер между 5 000 и 10 000 лв., един от обвиняемите е с подписка.

Разследването по случая продължава от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП.

Предстои да бъде направено искане от Софийска градска прокуратура пред Софийски градски съд за взимане на мярка за неотклонение задържане под стража спрямо обвиняемите, които са задържани за срок до 72 часа.