Съвместното изявление на Русия и Китай, прието по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Пекин, символизира прехода към принципно нова структура на международните отношения. Това мнение изрази британският вестник Daily Telegraph в петък.

Изданието отбелязва, че срещата на Путин с китайския президент Си Дзинпин в китайската столица, която се проведе в период на "сериозно международно напрежение“, бележи началото на "нова геополитическа ера“. Според вестника "Оттук нататък господството на водения от САЩ глобален Запад вече няма да се приема за даденост, няма да се толерира“.

Според Daily Telegraph "след десетилетни унижения“ Русия и Китай "се изправиха и сега обръщат с главата надолу несправедливия световен ред след Студената война“. В същото време Путин е определен като "непосредствен победител“ в тази ситуация. Изданието смята, че присъствието на Китай като съюзник ще позволи на Русия да засили позициите си на световната политическа сцена, както и ще смекчи последствията от евентуални санкции от Запада в случай на хипотетична руска инвазия в Украйна. Според вестника подкрепата на Китай за изискванията на Русия към САЩ и НАТО за гаранции за сигурност, изразена в съвместно изявление на страните, може да бъде използвана от Москва като коз в диалога със западните държави.

Daily Telegraph също така подчертава, че тясното партньорство между Китай и Русия не позволява на САЩ окончателно да преместят фокуса на вниманието си върху ситуацията в Тихоокеанския регион, която администрацията на Вашингтон смяташе за приоритетно външнополитическо направление. В същото време изданието смята, че дори Руската федерация да разполага с "огромен ядрен арсенал и ефективна и опитна армия“, "много по-богатата и по-населена“ КНР ще задава тона на отношенията между държавите. Вестникът заключава, че Москва и Пекин сега са свързани с обща цел – "да се сложи край на Pax Americana“.



Превод и редакция: Иван Христов