Необходимо е да се увеличи броят на ваксинираните български граждани като това би могло да се случи след предоставяне на обективна информация в достъпен език, по хуманен начин, а не с лозунги. Това заяви министърът на здравеопазването Асена Сербезова, предаде репортер на Агенция "Фокус“ . Тя посочи, че трябва да се представят и разкази от чисто човешки истории от хора, които са прекарали заболяването, как са оцелели, какво са преживяли и какви усложнения са имали, защото постковид синдрома е едно доста сериозно медицинско състояние.

"Вече са изработени 10 видеоматериала, в които хора разказват личните си истории. Материалите са предадени на министерството на здравеопазването и те ще бъдат разпространявани в социалните мрежи, които сме идентифицирали като основен източник на дезинформация. Министерството има и действащ договор с БНТ за изработването на видеоклипове и след проведена среща с директора на телевизията, очакваме в най-кратки срокове сценарии за два видеоклипа.

За да реализираме информационната кампания по най-добрия и успешен начин е необходимо да проведем две национално представителни статистически проучвания, за това какви са колебанията на хората, които не искат да се ваксинират и какви са страховете им от заболяването“, обясни здравният министър. Ключова ще бъде връзката и със социологическата агенция, дали посланията стигат до хората, дали ги разбират и как се възприемат.

"Моите очаквания са до дни в министерството да има сключен договор с избрана социологическа агенция. В спешен порядък Министерството на здравеопазването ще работи и по създаване на сайт по кампанията, в който да бъде публикувана изчерпателна информация, поднесена на разбираем език за безопасността и ползите от ваксините. Знаете, че всеки един лекарствен продукт има и противопоказания, затова не трябва да бъдат спестявани и информациите за нежелателните реакции. В момента не съществува място в интернет пространството, където на един клик да не е достъпно всичко за ваксините. Да, информация има, тя е налична, но тя е предимно на сайтовете на регулаторите. Като част от кампанията възнамеряваме да създадем и брошури за женското здраве и брошурите, тъй като знаете, че има опасения в жените, които планират забременяване или тези, които са бременни, а така също и брошури за децата, възрастните и т.н.

Плановете ни за информационната кампания предвиждат и информационен център, в който всички въпроси свързани с ваксините да бъдат обсъдени с експерти“, обясни проф. Сербезова.

Във връзка с проектните предложения към Министерството на здравеопазването, които са включени в Националния план за възстановяване и устойчивост, министър Асена Сербезова заяви, че министерството е изготвило 6 проектни предложения, които са били успешно защитени и включени в Националния план.

"Чрез тях се предвижда да се осигури необходимата финансова подкрепа за реализиране на редица реформи в системата на здравеопазването, а именно: педиатрия, диагностика и лечение на онкологични заболявания, спешна помощ, психиатрична помощ и други.

Общият размер на защитените средства е над 791 млн. лв., които са разпределени в насока модернизиране на здравната система в България, чрез осигуряване на съвременна и иновативна медицинска апаратура в лечебните заведения. Там са и повече от половината от тези средства като бюджетът е близо 419 млн. лв.

Основната цел е да се модернизира болничната помощ в страната. Сроковете за изпълнение на тези проекти са различни, които ще бъдат представени на заинтересованите лица“, каза още проф. Сербезова.