Иновативна гимназия "Райко Цончев“ в Добрич реализира проект "Януари по радичковски“ въпреки предизвикателствата около пандемията и условията за учебна среда. Това съобщи директорът на ЧПГТП д-р Маргарита Христова, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. "През януари, за да е по радичковски, единадесетокласници от Гимназия "Райко Цончев“ нагазиха лудата трева, вкусиха от суматохата, погледнаха света от палубата на Ноевия ковчег, извървяха път към духовните Хималаи. Настроението не беше свирепо. Чухме Радичков, гласовете на позагубилите се врабчета и откъси от словото му - думи като жълтици.

Младежите припомниха Калиманица, споделиха размисли за човек и природа, за величието на народа и низостта на хлебарките, питахме се: "Оти ручахме жабета?“. Докоснахме и другите с Радичков, за да осветим дворовете им“, разказа д-р Христова. Екипът, осъществил проекта, отправя думи на благодарност към РБ "Дора Габе“ за предоставените книги на Радичков от библиотечния фонд и към . Елена Коева-Юрченко, библиотечен специалист във ВУМК в Добрич, за съдействието.

Благодарности изказват ученици и преподаватели и на Драматичен театър "Йордан Йовков“ за предоставените снимки и плакати от постановката на "Януари“ на добричка сцена. Друга инициатива от този месец е изработването на Vision board. Изготвянето на макет на собствен постер дава възможност на учениците да представят целите си за 2022 година и най-значимите си ценности. В рамките на месец се очаква да бъде представена постерна изложба - резултатът от самостоятелната им творческа дейност по изработването на Vision board.

Жулиета НИКОЛОВА