Добри Митрев - председател на УС на БСК и ротационен председател на АОБР за 2022 г., Цветан Симеонов - председател на УС на БТПП, Васил Велев - председател на УС на АИКБ и Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ отговарят на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция в БТА, излъчена във Facebook и в YouTube и по Радио К2 на 93.9MHz на 26-ти януари 2022



Илиана Беновска: В икономическа криза ли сме и очаква ли ни и политическа криза, която да се добави със своята тежест във връзка с напрежението между САЩ, ЕС и Русия? Как ще се отрази и как се отразява на бизнеса?

Добри Митрев: По отношение на това дали има икономическа криза – икономическа криза в момента няма. Но има предпоставки за такава в бъдеще. Ако ситуацията с цените на енергоносителите не се успокои, ако продължава напрежението на няколкостотин километра от нас, ако не дай си Боже се случи въоръжен конфликт, политическата, военна криза, тя ще стане и хуманитарна, икономическа. Искрено се надявам по дипломатически път да се разрешават конфликтите на масата на преговорите, а не както вчера се изрази министър-председателят с дрънчане на оръжия.

Цветан Симеонов: Светът е в криза, няма смисъл да си затваряме очите. Ние трябва да окуражаваме бизнеса, но светът е в криза. Всяка криза обаче е и възможност, ние като търговска палата, успоредно с констатирането на огромните затруднения, ще се постараем да сведем до знанието на бизнеса и възможностите, защото трябва да напредват. Политиката ни интересува дотолкова, доколкото е свързана с икономиката, ако това затруднява икономиката, естествено, че не е желана от нас.

Васил Велев: Относно икономическата криза – тя е на петна. Ние рапортувахме, холдингът, който управлявам и представлявам, имам тази чест – 40% ръст на продажбите за миналата година. Аз мога сега да възкликна – край на кризата, приключихме отдавна, даже вече имаме прегряване 40% ръст в продажбите! Но имаме криза в туризма и свързаните с него, в транспорта, автобусния, авиационния. И тя няма да приключи тази година. Затова казваме, че кризата е на петна и трябва подкрепа за засегнатите сектори.



Относно САЩ – Русия нашата препоръка е да бъдем по-обрани. Това е разговор между САЩ и Русия. И да следваме българския национален интерес, да следваме икономическия интерес. Ще цитирам и един американски президент, който по памет и по смисъл казва, че само много глупав човек може да си мисли, че да имаш лоши отношения с Русия, това е добре!

Евгений Иванов: Имаме малко съвпадения, действително и ние отчитаме, има сектори, които буквално летят и сектори, които са затънали дълбоко в криза. Бяха изредени от г-н Велев, туризма например, насред сезона, дори сами се мъчим да му пречим, въвеждайки изисквания, които няма по другите курорти, ние пак сме първи.

По отношение, въпросът Ви беше зададен много интересно, на кризата САЩ – Русия, нашата оценка е, че кризата не е по отношение на САЩ и Русия.

Илиана Беновска: Добавих и ЕС!

Евгений Иванов: Кризата е Русия и останалият свят. Виждаме едно нагло поведение, агресия, която мина между капките и сега отново, понеже никой не ни попречи миналия път, сега втора стъпка. Тук България чисто географски се намираме в Източна Европа. Политически обаче ние имаме друг цивилизационен избор, ние сме част от Западна Европа.

Има много голяма разлика. И като член на отбранителния съюз НАТО ние можем да се радваме на солидарността, която ние, като най-слабо въоръжената страна, можем да имаме. Член 5 работи за нас, даже вече чувстваме тази солидарност. Кризата вече веднъж ни помогна през 2016 г., сега пак трябва да помислим откъде си возим нефта, газа, суровините, дали от едно и също място. Българска е поговорката за кошницата и яйцата. И второто, приписват го на много сериозни имена, няма да се мъча да кажа кой го е казал, не съм аз, но трябва да се научим, че който не храни собствената си армия, храни чужда армия. Най-сетне трябва да го разберем!

Илиана Беновска: Благодаря за смелите и конкретни отговори, мъжки - да видим какво ще се получи!