361 нови артефакти са постъпили във фонда на Регионалния исторически музей в Кюстендил. Това каза в интервю за Радио "Фокус“ – Кюстендил Валентин Дебочички, директор на Регионален исторически музей "Академик Йордан Иванов“. По думите му 2021 година е била напрегната и успешна по отношение на теренните археологически проучвания. В рамките на изминалата година са проведени спасителни археологически разкопки на един обект в центъра на град Кюстендил, както и спасителни археологически наблюдения на четири обекта в Кюстендил и в Сапарева баня.

За поредна година Министерство на културата е финансирало редовни теренни археологически разкопки на обект "Парк "Галерия 2“ в Кюстендил. "Надявам се, че те наистина ще продължат през настоящата и през следващите години, до окончателното им приключване, което да даде възможност за пристъпване към изработване на проект за тяхното експониране. Би било чудесно в центъра на града да имаме част от Антична Пауталия, не само проучена, но и експонирана, представена на нашите гости“, каза Валентин Дебочички. По думите му в резултат на извършените археологически проучвания, индивидуална работа и дарения, фондът на музея е попълнен с 361 материали. Освен това, в резултат на тяхната идентификация, фондът на музея като вече регистрирани са постъпили нови 310 материала.

Директорът на кюстендилския музей отчете, че сравнително успешна е била и работата на експертите в ателието по реставрация и консервация. За изминалата година са реставрирани нови 304 материала, част от фонда на музея. Част от материалите са били застрашени, а друга част са реставрирани заради подготовката на нови изложби. През изминалата година са организирани шест изложби. От тях две са били самостоятелни, една съвместна, а останалите са били гостуващи.

Венцеслав ИЛЧЕВ