Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който направи 14 официални посещения миналата година въпреки пандемичните условия, ще започне първото си пътуване в чужбина през 2022 г. в неделя, отивайки на официално посещение в Албания, където ще се срещне с албанския премиер Еди Рама, пише турското англоезично издание Daily Sabah.

Съобщава се, че президентът ще произнесе реч в албанския парламент и също така се очаква да открие джамията Ехем бей, която беше възстановена от Турската агенция за сътрудничество и координация (ТИКА).

Ердоган ще открие и жилищните комплекси, построени от Турция в провинция Лач, която претърпя големи опустошения след земетресението с магнитуд 6,3 в края на 2019 г., при което загинаха 51 души, повече от 900 бяха ранени и близо 17 000 души се наложи да напуснат домовете си.

Церемонията по първата копка се проведе през декември 2020 г. за изграждането на 522 жилища от Администрацията за жилищно развитие на Турция (TOKI) в албанския град Лач. Те ще бъдат предоставени на хора, загубили домовете си при двете земетресения през септември и ноември 2019 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков