Година, след като тълпа от поддръжници на вече бившия президент на САЩ Доналд Тръмп щурмува Капитолия в най-тежката атака срещу Конгреса от 1814 г. насам, когато беше опожарен от британски войски, изданието The Washington Post и Университета на Мериленд проведоха проучване, което установи, че приблизително един от всеки трима американци вярва, че насилието е срещу правителството понякога може да бъде оправдано.

Делът на гражданите на САЩ с това мнение е нараснал до безпрецедентно ниво за последните 20 години, подчертава вестникът.

Резултатите от анкетата, посочва изданието, дават представа за психологическото състояние на страната по време на бурен период от американската история, белязан от миналогодишните бунтове, все по-провокативните изборни съобщения на Тръмп, задълбочаващите се разделения относно ролята на правителството в борбата с пандемията, както и на фона на засилени протести за расова справедливост, причинени от убийства на чернокожи американци от страна на полицейските служители.

Делът на възрастните в САЩ, които вярват, че насилието срещу властите може да бъде оправдано, се е увеличил. През 2015 г. на това мнение са били 23% от анкетираните, а през 2010 г. - само 16%, припомня The Washington Post, позовавайки се на анкети на CBS News и The New York Times.

Междувременно 62% от американците продължават да настояват, че насилието срещу правителството никога не може да бъде оправдано, но тази цифра е най-ниската през последните години и е в рязък контраст с 90-те години, когато 90% от анкетираните са защитавали тази позиция.

Превод и редакция: Тереза Герова