Догодина Република Сръбска ще продължи да се бори за своята регламентирана от Дейтънското споразумение позиция," каза пред "Независне новине" Милорад Додик, сръбският член на председателството на Босна и Херцеговина (БиХ), цитиран от македонското електронно издание “Локално“.

Той твърди, че не се страхува от санкциите на САЩ или Германия и отбелязва, че Република Сръбска е предложила платформа за разговори с Федерация БиХ относно наложените решения, но че бошняците не желаят това.

"Те мислят, че ще се отърват от Додик и така ще дойде някой, който ще се съгласи с всичко, което казват, и ще го унищожат“, каза Додик.

Той подчерта, че Република Сръбска няма да разговаря с Кристиан Шмид, докато Съветът за сигурност не го потвърди като върховен представител.

"Искам да запазим нашата автономия. "Не искам големите да се бият на наш гръб, без значение за кого става дума“, каза Додик.

Той добави, че нови законови решения относно Върховния съд и Прокурорския съвет на РС ще влязат в парламента на РС в края на януари.

"Ще отменим Закона на Ашдаун, който забранява разпореждането с държавна собственост на РС. "След това ще регулираме собствеността на РС, особено горите и земеделските земи, с новия закон, защото твърдим, че Конституционният съд е бил абсолютно политически мотивиран, когато е вземал решение“, каза Додик.

Запитан дали се притеснява от обявяването на санкции, Додик каза, че живее в режим на санкции от няколко години.

"Това е глупост, те направиха всичко, само за да ми попречат да отида на встъпването в длъжност на президента на САЩ Доналд Тръмп, когото подкрепих“, каза Додик.

Той добави, че никога повече няма да иска виза за Америка и че санкциите му приличат на безсилие.

"Цяла Америка се прицелва в един малък Милорад Додик. Понякога, когато остана сам, си казвам колко съм силен. "И да Ви кажа честно, аз се смея", каза Додик.

Запитан за германските санкции, Додик каза, че германският външен министър Аналена Бербок, която настоява за санкции, "няма представа за БиХ" и "няма нищо общо със случващото се тук", цитира думите му сръбската информационна агенция Tanjug.

Превод и редакция: Юлиян Марков