Районен съд – Бургас взе мярка за неотклонение "Задържане под стража“ спрямо Томрис М., привлечена като обвиняема за помагачество в трафик на чужденци (престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, предложение първо и т. 5, вр. чл. 281, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 3 и ал. 4, вр. ал. 1 от НК, вр. чл. 8, ал. 1, чл. 19, ал. 1, т. 1 и чл. 22, ал. 1 от Закона за чужденците в Република България). Това съобщиха от Районен съд - Бургас. Престъплението, за което Томрис М. е привлечена като обвиняема е "тежко“ умишлено престъпление по смисъла на закона, като за него се предвижда наказание "Лишаване от свобода“ за срок от 1 до 6 години и глоба от 5 хил. до 20 хил. лв.

По делото като обвиняеми са привлечени още три лица – Х. Х., Д. Х. и К. Х. На 20.12.2021 г., Районен съд – Бургас е взел мярка за неотклонение "Домашен арест“ спрямо Х. Х. и Д. Х. Спрямо К. Х. е взета мярка за неотклонение "Задържане под стража“.

В началото на днешното заседание, защитата на обвиняемата поиска от съда да бъде изслушана дъщерята на Томрис М. Районен съд – Бургас счете, че тя не следва да бъде разпитвана.

Според съда, настоящото разследване е в начална фаза, но въпреки това, събраните до момента доказателства са достатъчни, за да се обоснове предположение за извършване на престъплението, посочено в искането и за евентуалната съпричастност на обвиняемата. Съдът счете, че са налице и другите изискуеми предпоставки за първоначалното задържане на Томрис М., поради съществуваща към момента реална опасност тя да извърши друго престъпление или да се укрие. В своите мотиви съдът пише: "Томрис М. е привлечена като обвиняема за тежко умишлено престъпление и има лоши характеристични данни. Настоящото деяние е извършено в рамките на изпитателния срок по друго осъждане за същото такова престъпление, като са налице и предишни осъждания“. При постановяването на своя акт, Бургаският районен съд взе предвид и начина на извършването на деянието, в което Томрис М. е обвинена, което характеризира евентуалния извършител на подобно деяние като личност със завишена степен на обществена опасност.“Демонстрира се пренебрегване на общоприетите норми на поведение, тъй като може да се приеме, че тя е координирала и ръководела група, занимаваща се с извършването на нелегален трафик на мигранти“, пише още съдът.

Определението на Районен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.