Полицията и службите за сигурност на Босна и Херцеговина (БиХ) не са получили информация за заплахи за хърватския президент Зоран Миланович, който според кабинета му е отменил посещение в централна Босна от "съображения за сигурност“, пише скопският вестник "Слободен печат“.

Директорът на Службата за координация на полицията Мирсад Вилич каза пред Държавното радио и телевизия на Босна и Херцеговина (BHRT), че е работил дни наред с полицейски агенции от БиХ и Хърватия, участващи в организирането на посещението на хърватския президент в Централна Босна.

"Нашите служби нямаха информация за заплаха за сигурността на Зоран Миланович по време на престоя му в Босна и Херцеговина“, каза Вилич.

Вилич е директор на агенция, която координира работата на няколко полицейски служби, а служителите му са най-пряко ангажирани с охраната на ВИП лица.

Той обясни, че през последните няколко дни "не са получили информация, която да показва заплаха за сигурността на президента на Хърватия".

Говорителят на Министерството на вътрешните работи на кантона Централна Босна Хасан Ходжич каза на местни медии, че ситуацията със сигурността в окръга е задоволителна.

По-рано кабинетът на президента на Република Хърватия съобщи, че посещението в Централна Босна е отменено поради "съображения за сигурност“ въз основа на оценка на сигурността на компетентните институции на Република Хърватия, без други подробности.

В неделя президентът Зоран Миланович трябваше да присъства на отбелязването на 28-ата годишнина от хуманитарния конвой "Белият път към Нова Била и Босна Сребрена", който прекъсна блокадата с доставка на храна, лекарства и други доставки за хърватските анклави в Централна Босна през зимата на 1993 г. по време на обсадата на Бошняшката армия на БиХ.

Превод и редакция: Юлиян Марков