В Италия се провежда осемчасова обща стачка на двата най-големи профсъюза. Национална демонстрация с участието на лидерите на профсъюзите се провежда в Рим, съобщи Rai News 24. Регионалните акции се провеждат в Милано, Бари, Палермо и Каляри.

Синдикатите - Италианската генерална конфедерация на труда и Италианският съюз на труда - отбелязват, че внесеният проектобюджет не отговаря на съществуващите икономически проблеми. "Искаме реални и конкретни промени за работниците и пенсионерите, за да укрепи социалната система“, се казва в изявление на синдиката. Освен всичко друго, те изискват по-големи гаранции за заетост на младежите и жените, по-решителни мерки за борба с укриването на данъци, големи финансови инвестиции в системите за здравеопазване и образование, както и намаляване на социалната разлика между северните и южните райони на страната.

Италианската конфедерация на работническите синдикати, третото по големина синдикално сдружение в страната, не се включи в акцията. Стачката по решение на регулаторните органи не се отнася за училищата и медицинския сектор, както и за пощенските станции.

В същото време може да има смущения в транспорта през целия ден. Транспортът в сутрешните и вечерните пикови часове е гарантиран. Експресният железопътен транспорт на дълги разстояния също трябва да работи без прекъсване.

Превод и редакция: Юлиян Марков