Пет автоматични външни дефибрилатора, монтирани в специални шкафове ще бъдат поставени на метростанциите с най-голям пътникопоток, а един дефибрилатор ще бъде предоставен за нуждите на столичната дирекция "Аварийна помощ и превенция". По този начин апаратите ще могат да се използват при внезапен сърдечен арест и да помагат за спасяването на човешки животи. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и зам.-председателят на институцията Иво Петров представиха идеята за закупуването апаратите, а окончателното решение ще вземе Общинският съвет на предстоящото си заседание в четвъртък. Това съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет.

"Надявам се, най-късно през февруари да е приключило оборудването на станциите, както и обучението на служители на метрото как да работят с дефибрилаторите“, обясни Георги Георгиев. Той допълни, че 240 хиляди души дневно ползват метрото, а достъпът на линейка до метростанциите е по-труден. По думите на Георгиев сред станциите, в които ще има дефибрилатори, са тези при Софийския университет, "Сердика“, в район Люлин, "Витоша“, НДК. Той каза още, че стойността на шестте дефибрилатора, заедно със шкафовете за тях, е 40 хил. лв. с ДДС.

Проф. Иво Петров посочи, че това е отдавнашна мечта на Дружеството на кардиолозите в България. "Най-малко 4000 българи загиват поради внезапна сърдечна смърт. Това е една ужасяваща картина, а по данни на "Метрополитен“ между 10 и 12 души годишно загиват от внезапна смърт в метрото. 70% е вероятността човек да бъде спасен, ако в рамките на първите минути му бъде оказана помощ с дефибрилация“, коментира още проф. Петров и допълни, че многократно са се увеличили случаите на сърдечни проблеми след прекарана инфекция с COVID-19.

Според специалиста подвижните дефибрилатори са абсолютно безопасни и могат да бъдат употребявани от непрофесионалисти в областта на медицината и здравеопазването, тъй като софтуерът определя дали трябва да се направи електрически разряд или не, тоест уредът не може да бъде използван неправомерно. Проф. Петров благодари на общинските съветници за единодушната подкрепа за развитието на този пилотен проект в бъдеще.