Няма да се колебаем да търсим на някой сметка, ако не си свърши работата. Това каза пред журналисти съпредседателят на "Продължаваме промяната“ и кандидат за премиер Кирил Петков след връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, предаде репортер на Агенция "Фокус“. "Вчера след обяд беше взето решение на един от коалиционните партньори, на БСП, за крайните кандидатури. Вчера разбрахме за одобрението на техните вътрешни органи. Оттук нататък всеки коалиционен партньор носи отговорността за техните решения, а заедно ще носим отговорност за изпълнението на общите уговорки. Отговорността за имената е тяхна до този момент, а отговорността за свършената работа ще бъде обща. Няма да се колебаем да търсим на някой сметка, ако не си свърши работата. Всеки от министрите заяви, че е със същия устрем и същите цели, които ние имаме, Сега ще видим дали ще има разлика между думи и дела, ние ще следим, следете и вие“, заяви Петков.

По темата за исканата оставка на Иван Гешев, Кирил Петков заяви: "Разделението на властите ни кара да не можем от този момента да кажем, че трябва да си подаде оставката, но ние не сме доволни от неговата работа до сега. Надявам се, че чрез инструменти, за които законът ни дава възможност, да виждаме в детайли действията, които са правили и какви резултати са постигнати. През регулации, институционалност и през регулаторни органи се надявам, че промяната в съдебната власт ще стане“,

"Конституционните промени са зададени като по-дългосрочна задача, но избирателите нямат търпение, ние също. Ще направим всичко възможно с мнозинството, което имаме, да се опитаме на всяко място, където можем да променим системата, да го използваме. Ще започнем оттам, където имаме регулаторен контрол. Ще работим заедно с всички регулаторни органи, за да извършим промяната. Не можем да постигнем нулева корупция без работеща прокуратура. Надяваме се, че скоро ще има начин, по който това да бъде постигнато“, заяви Петков.

"Ясно искам да заявя, че всеки министър, когато се закълне, става министър към Министерски съвет и ще отговаря лично към мен. Това кой откъде е дошъл е фактор до днес. Оттук нататък всеки един ще има отговорности да си свърши работата. Надявам се с президента Радев ще продължим този конструктивен начин на работа и диалог, както досега. Двете институции трябва да работят заедно с един глас, особено към нашите международни партньори. Не можем да си позволяваме разделения на различните власти да дава облик на България като страна, разделяна от конфликти и некоординация. Ще водим конструктивен диалог“, каза още Петков.

"Съзнавам моята отговорност, че изисква всичките министри да имат лична отговорност към мен, както аз да имам лична отговорност към тях“, допълни той.