България циментира декемврийското вето, но Република Северна Македония все още има надежди за деблокиране на преговорите с ЕС. Дните преди Съвета по общи въпроси на ЕС на 14 декември се отброяват и посланията от официална София са ясни, блокадата за евроинтеграцията на С. Македония остава, информира телевизионния канал “ТВ 24“.

На въпрос на партията "Има такъв народ“ за ветото по отношение на С. Македония, служебният премиер Стефан Янев днес от парламентарната трибуна в София каза:

"Няма промяна в българската позиция по отношение на Република Северна Македония. Няма нищо, което обществото да не знае. Нашата позиция е постоянна и неизменна. Нашето твърдение е, че Република Северна Македония не изпълнява задълженията си. Отношението ни към Република Северна Македония и Западните Балкани обаче е постоянно – те заслужават европейско бъдеще и България съзнателно се обяви и допринесе за подготовката на тези страни за европейски държави.

В Скопие има и оптимизъм, че преговорите с новото българско правителство на Кирил Петов ще донесат бързо решение, след като той каза пред германския Der Spiegel, че ще са необходими шест месеца за преговори.

Македонското правителство съобщава, че преговорите със София ще бъдат активизирани през следващите седмици. Според последното балканско проучване на Gallup International решаването на отношенията Скопие-София е по-важно за българите от влизането на С. Македония в Европейския съюз.

За цели 71% от българските граждани приоритет е решаването на исторически въпроси, вместо страната да влезе в ЕС, едва 7,5% са на обратното мнение, а 21,4% от българите се колебаят.

Превод и редакция: Юлиян Марков