Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин определи като "резултатни“ преговорите в Сочи с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, съобщава вестник "Коммерсант“.

"Нашите отношения традиционно се изграждат в духа на добросъседство, уважение и взаимно зачитане на интересите, обхващат множество области на сътрудничество и са взаимноизгодни в партньорство. В този дух се проведоха днешните преговори с г-н Мицотакис. Те бяха много информативни и ефективни“, каза руският президент на съвместна пресконференция с гръцкия премиер.

Путин отбеляза, че Русия осигурява повече от 40% от нуждите на Гърция от природен газ. През 2021 г. износът е нараснал с над 12% - до 3 млрд. куб.м. м. "Ще продължим да осигуряваме гарантираните непрекъснати доставки на енергия. Готови сме да надграждаме взаимноизгодното сътрудничество в тази област“, добави президентът на Русия. Путин също благодари на Гърция за признаването на сертификатите за ваксинация срещу коронавирус с препарата "Спутник V“.

Гръцкият премиер определи Русия като стабилен и печеливш партньор в енергийния сектор. В същото време Мицотакис изрази загриженост относно ситуацията в Украйна. "И все пак се надявам, че няма да има сериозни сблъсъци. Минските споразумения също трябва да се спазват“, каза премиерът. Според него Гърция е заинтересована от разрешаване, а не от изостряне на кризата.

Превод и редакция: Тереза Герова