Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение "Задържане под стража“ спрямо Димитър К. Това съобщиха от Окръжен съд - Бургас. На 6 декември т.г. на Димитър К. е предявено постановление за привличането му като обвиняем в извършени на 19 август т.г. в гр. Бургас, в дома му в гр. Бургас, при условията на опасен рецидив, две престъпления - по чл. 354а, ал. 2, т. 4, вр .ал. 1, изр. първо, предл. 1 и 4, вр. чл. 29, ал. 1, б. .а“ и “б“ НК и по чл. 354а, ал. 2, изр. 2, т. 4, вр. ал. 1, изр. второ, във вр. с изр. първо, пр. 4 от НК, вр. чл. 29, ал. 1, б. “а“ и “б“ НК.

Димитър К. е привлечен като обвиняем за това, че на 19.08.2021 г., в дома си в гр. Бургас, при условията на опасен рецидив, без надлежно разрешително, произвел с цел разпространение високорисково наркотично вещество - представляващо кристално вещество –метаамфетамин, с общо нетно тегло 7,421 гр. и след това държал в жилището същото високорисково наркотично вещество, с цел неговото разпространение.

Димитър К. е обвиняем и за това, че на същата дата и място, при условията реална съвкупност с горепосоченото престъпление, при условията на опасен рецидив, без надлежно разрешително държал прекурсори, съоръжения и материали за производство на наркотични вещества.

И двете престъпления са наказуеми с "Лишаване от свобода“ от 5 години до 15 години и с Глоба от 20 000 до 100 000 лв. и всяко от тях се явява тежко умишлено престъпление по смисъла на закона.

От събраните по делото доказателства настоящият съдебен състав направи едно разумно предположение за възможността обвиняемият да е автор на деянията, за които му е повдигнато обвинение. На Димитър К. е повдигнато обвинение за деяния, извършени при опасен рецидив, по каквото обвинение реалната опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление се предполага, ако от доказателствата не се установява противното. Видно от справката за съдимост Димитър К. е бил осъждан с 11 съдебни акта за престъпления, преобладаващите от които са такива по чл. 345а от НК. Разследваната дейност по настоящото наказателно производство е осъществена по-малко от година след като обвиняемият на 09.12.2020 г. е изтърпял общо наказание от четири години "Лишаване от свобода“ за други две престъпления, отново по чл.354а, ал.3 и ал.1 от НК. "Обремененото съдебно минало на обвиняемия, вида на извършените до датата на настоящото деяние престъпления, липсата на корекционно въздействие след ангажираната вече наказателна репресия и краткия срок на подновяването на криминалната дейност, не поставят под съмнение утвърдените престъпни навици на обвиняемия, правещи опасността от извършване на ново престъпление напълно реална“ счете в мотивите си Бургаският окръжен съд.

По делото липсват доказателства Димитър К. да е обявяван за издирване. Липсват доказателства и за причината за неявяването на обвиняемия пред досъдебния орган на определената дата за привличането му в това му качество. Тези обстоятелства обаче не опровергават присъствието на посочената по-горе опасност.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.