Осъзнаваме, че е належащо България да има редовно правителство. Това заяви съпредседателят на ПП "Продължаваме промяната“ Кирил Петков в началото на консултациите при президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Редовно правителство, което да защитава изцяло българския интерес и да решава спешните и неотложни проблеми, които могат да се решат само от правителство с пълен мандат и с работещ парламент“, допълни той.

Той увери, че съзнава отговорността, с която идва изборната победа на ПП "Продължаваме промяната“.

"В най-близко време се надяваме да Ви представим проект за кабинет, който да бъде базиран на коалиция от четири партии. Това, което се случи в последните дни, се направи за пръв път. Надявам се да бъде начинът, по който коалицията ще се формира оттук-нататък. Ние излъчихме пряко онлайн всички преговори между партиите и очертахме 18 работни групи, всяка от които очерта между 5 и 10 страници от мерки, които трябва да се вземат спешно и в бърз порядък“, посочи Петков.

Съпредседателят на ПП "Продължаваме промяната“ допълни, че на базата на състоялата се дискусия, в полунощ е бил завършен коалиционен документ.

"С уважение към гласоподавателите на всяка една от партиите, избрахме принципа на пропорционалност. Всяка от партиите в тази коалиция да бъде близко до техните гласове и представена от тази коалиция. Така показваме и уважение към партиите, и към техните гласоподаватели. Важно е за нас всеки един от коалицията да се чувства пълноправен партньор в общата ни работа за България“, допълни той.

Според Кирил Петков до този момент разговорите за съставяне на редовен кабинет са минали в абсолютно конструктивен тон.

"И на ниво лидерски разговори, които се водят непрекъснато, и на ниво експертност. Във връзка с политиките, на много от тези групи имахме над 90% общи политики. Всички осъзнахме, че независимо дали човек има лява, дясна идеология, или център, както сме ние, проблемите са толкова големи и наболели, че реално тази ориентация би била значима в по-следващ момент. България има нужда от магистрали, безопасни язовири, добри доходи и колкото може българи да се върнат от чужбина“, подчерта той.

Кирил Петков съобщи още, че очаква днес бъдещите коалиционни партньори на ПП "Продължаваме промяната“ да върнат коментарите си по завършеното късно снощи коалиционно споразумение.

Теодора ПАВЛОВА