Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Закон за изменение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците (ЗМДВИПП) (загл. Доп. - ДВ, бр. 44 от 2020 г., в сила от 14.05.2020 г. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

С предложеното изменение се възстановява разпоредбата на чл. 26 от ЗМДВИППП - преди промяната от последното допълнение в ДВ, бр. 77 от 2021 г. По този начин ще се възстанови нормативната база, въз основа на която е нотифицирана схема SA.58050, а именно: Държавната помощ за туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм" (SA.58050 (2020/N), одобрена от Комисията с Решение С(2020) 5207 от 24.07.2020г.

Съществуващата разпоредба на чл. 26 от ЗМДВИППП (ДВ, бр. 77 от 2021 г.) ограничава конкуренцията на вътрешния пазар на Европейския съюз и на регионалния пазар, където сме заинтересовани да имаме силно конкурентно присъствие в условията на следпандемична обстановка. Освен това, реалната конкуренция насърчава доставчиците на туристически услуги, в лицето на туроператорите и въздушните превозвачи с валиден оперативен лиценз, да подобряват качеството на услугите, които предлагат, за да привлекат повече туристи и да увеличат своя пазарен дял.

Изменението на чл. 26 от ЗМДВИППП ще осигури недискриминация съгласно Директива 2006/123/ ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 12 декември 2006 година относно услугите на вътрешния пазар спрямо въздушните превозвачи с валиден оперативен лиценз в качеството им на доставчици на свързани пътнически услуги за туристическите пакети и ще обезпечи пропорционалност на мярката за държавна подкрепа в духа на принципите на Договора за функциониране на Европейския съюз.

Също така предложеното изменение в § 2 от проекта на закон, свързано с възможността за прилагане на ваксини срещу COVID - 19, е съобразено с политиката за насърчаване на ваксинирането и представлява ефективна мярка в тази посока. Предвид наличието на достатъчно количества ваксини в страната и възможността за поставяне на трета/втора или бустерна доза на лица, които не са приключили своята пълна ваксинация, както и възможността всички лица от посочените групи да получат ваксина срещу COVID - 19 през 2022 г. не следва да бъде преустановена поради изтичане на календарната 2021 г. С приемане на предложението ще се гарантира и по-нататъшната защита на очертания, контингент лица в борбата срещу COVID -19.