Правителството предлага на президента Румен Радев да издаде указ за награждаване на Койчо Русев с орден "Стара планина“ втора степен, за неговия изключителен принос в областта на транспорта. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Койчо Русев е роден на 10 октомври 1946 г. в с. Зорница, Бургаска област. Завършва Машинно-електротехническия институт София и Висшия икономически институт "Карл Маркс“. Специализирал е в Академията за народно стопанство и във френския институт "Марком“.

Целият професионален път на Койчо Русев преминава в сферата на транспорта. Създател е на Националната транспортна камара и "Български транспортен холдинг“ АД. От 2007 г. е председател на Управителния съвет на Съюза на организациите в автомобилния транспорт. Член е на Българската стопанска камара, Националната транспортна камара и на Държавно- обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата към Министерския съвет, а също и на Съюза на независимите писатели в България.

Русев е носител на много награди и отличия, съавтор и автор на книги. Предоставя лична стипендия на най-добрия студент от Транспортния факултет на Технически университет - София и осигурява ежегодно награди за тримата първенци на випуска.