Трябва да направим сериозна инспекция на републиканската пътна мрежа. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в интервю за предаването "Здравей, България“ по Нова телевизия. "Само тази проверка от км 0 до км 31 на АМ "Струма“ ни отне една седмица. Подобни проверки изискват много време и трябва да ги правим регулярно. Поднасям съболезнования на близките на загиналите. Това е ужасна трагедия и никой не е застрахован. Разбрахме, че 1998 г. започва проектиране, през 2007 г. имаме акт 16 и пускаме този участък. 2010 г. ДНСК отказва да издаде акт 16 заради незавършени отчуждителни процедури. Строено е без да е придобита земята. 2012 г. обявяваме този път за национален и започваме да правим ПУП, за да се завършат отчуждителни процедури. Проектът на хартия е за рехабилитация. 2013 г. по документи пътят позволява 90 км/ч. През 2013 г някой вдига скоростта на 120 км/ч.“, заяви тя

"До онзи ден аз също мислех, че това е АМ "Струма“. Нямаше как да знам, че това е подобрение на път Е-79. Скоростта по знаци в момента е 120 км/ч., но скоростта не е основната причина за този инцидент. Досега не сме се движели по автомагистрала, а по междуградски път, който е за 90 км/ч. Виждам път като слънце, широк и хубав, който прилича на магистрала, но с просто око не можем да хванем наклоните, които ни подлагат на опасност. В този участък моята кола също е поднасяла, вероятно това е било от наклоните, които аз не усещам с просто око. Това трябва да бъде системен процес за инспекция по нашите пътища, която да отчита дефектите и местата, които трябва да се ремонтират и ние на база на доклади да предприемаме съответните действия. В моя мандат такива участъци не са обикаляни“, посочи Комитова.

"За АМ "Струма“ и аз като вас разбрах, че никога не е била магистрала. От нашата проверка установихме, че това не е магистрала и скоростен път и всички трябва да се движим с повишено внимание. Качеството на настилката е много добро и е в нормите. Злощастната мантинела е по нормите към 2002 г. Изискванията за земетръс например се увеличиха неколкократно през последните години. Мантинелата си е по норма за тогава. Предприели сме спешни мерки за ремонт на тази дефектна мантинела. Най-голямата ни слабост е недовършената маркировка. През април тази година е възложено на две фирми, които не са си изпълнили задълженията. Тя е положена само в средната осова линия. Те са извън срока и два пъти са санкционирани“, заяви тя.

"В тази катастрофа пътят е бил свободен и не е имало други участници. Имало е и водач, който може да е допуснал грешка, а може и да му е станало лошо. Имаме и превозно средство, което е възможно да е дало дефект. Имаме индикация за пушек преди мястото на катастрофата. Не е ясно дали шофьорът не е бил наясно, че има някакъв дефект и не е искал да отбие на отбивката. Има много фактори. Много са причините и след като се анализира, ще се види защо е станала катастрофата. Някои обаче ни внушиха, че липсва маркировка и това е причина“, каза още Комитова.

"Трябва да направим сериозна инспекция на републиканската пътна мрежа. Да очертаем рисковите места с концентрация на ПТП и след това да планираме рехабилитация“, допълни тя.

"До 57 км на АМ "Струма“ маркировката ще струва 1.2 млн. лв. В мокро време маркировка не може да се полага, поръчката за маркировката в този участък не случайно е възложена през април месец. Препоръчваме в този участък да се положат светлоотражатели по мантинелата. Те трябва да светят вечер. Може би се износват и не се почистват. Трябва сериозна инспекция на пътната инфраструктура, но ние нямахме време да го направим. Не съм доволна от поддръжката на пътната инфтраструктура“, посочи министърът.

"Фирмите, които отговаряха за пътното поддържане, имат 5-годишни договори, но ние нямахме пари да им платим за тази година. Бяха осигурени 100 млн. за зимно поддържане с актуализацията на бюджета. Уредихме си отношенията с тях. Имаме много организационни проблеми. Кой контролира ТИР-овете с какви гуми карат по нашите пътища? Може би КАТ трябва да проверява това. Ние се борим с претоварените камиони, които се движат по българските пътища. Това са потенциални камиони убийци. Боря се системно и методично с това, но гуми не проверяваме. Ние имаме намерение как да променим процеса по контрол. Виждам търговия с пътната безопасност. Продаваме боклук, продаваме и надежди, но и пътна безопасност и за това получаваме пари“, заяви Комитова.