С цел допълнително надграждане на възможностите на оградата на сухопътната граница с Турция, гръцката полиция иска постепенна подмяна на 23-те термокамери, инсталирани в старата част на оградата, от Кастаниес до Неа Виса, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Камерите са на 10 години и са с ограничени технически възможности, като няколко от тях имат технически проблеми.

Наскоро полицейското управление на Орестиада в Североизточна Гърция изготви предложение за модернизация на мрежата, като разходите за подмяна на 23-те камери са предвидени в бюджет на стойност 1,5 милиона евро. "Полагат се усилия за намиране на финансиране“, каза източник от полицията.

Към момента вече са одобрени средства за поддръжка на съществуващата мрежа в размер на 220 000 евро.

Парите са предназначени за ремонт на онези камери, които са излезли от строя поради повреда.

Междувременно заработи автоматизираната система за наблюдение на гръцко-турската граница, подчертава изданието. Тя се състои от 11 съвременни камери и радарни системи с обхват между 3,5 и 15 километра, които предават в реално време изображения и данни за граничните условия. Обхваща разстояние от повече от 100 километра, като се простира от Софико до делтата на Марица близо до Дедеагач.

Пробната й експлоатация започна, както е предвидено в договора, на 20 октомври и продължи един месец. Освен от полицията, новата мрежа от камери и радарни системи се използва и от гръцките въоръжени сили.

Проектът имаше бюджет от 14,9 милиона евро и беше финансиран от ЕС – по-специално от Фонда за вътрешна сигурност. Гърция също се опитва да осигури средства от ЕС за финансиране на 35-километровото удължаване на оградата.

Превод и редакция: Тереза Герова