Албания беше засегната от силни ветрове, проливни дъждове, гръмотевични бури, градушки, а в северните и източните райони и снеговалежи, пише македонското издание “Република“.

Тирана и адриатическия град Лежа са побелели от градушка, реките Шкумбин и Вьоса излязоха от бреговете си, поради скални свлачища движението по няколко шосета беше прекъснато, а в източните и северните райони заради снеговалежи. Според кореспондента на агенция Balkan Web има колона от около 100 превозни средства заради непочистен от снега път между Тирана и Дебър.

Заради високите вълни, причинени от бурята, е спрян и морският трафик.

Вицепремиерът Арбен Ахметай призова във "Фейсбук“ всички граждани в цялата страна да избягват пътувания, освен ако не са крайно необходимо.

"Предвид влошената обстановка заради бурята, молба ми към всички граждани е да избягват пътуване без необходимост. Централните и местните институции са напълно ангажирани с предприемането на необходимите мерки и дейности за управление на ситуацията,“ пише Ахметай.

***

Солун. Прокуратурата в Солун разследва жалба, че жена, представяща се за здравен работник, е поискала подкуп от 3500 евро от роднина на пациент с коронавирус в болница "Агиос Павлос“, за да му осигури легло в интензивното отделение, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Започнало е предварително разследване за установяване достоверността на жалбата и, ако се окаже валидна, ще бъдат предприети действия за установяване и наказателно преследване на въпросната жена.

Оплакването беше потвърдено от директора на болницата в коментар пред гръцки медии

***

Скопие. Предаването на телата на македонските граждани, загинали при трагичния автобусен инцидент в България, ще се извърши по организиран държавен протокол не по-късно от петък, информира министърът на външните работи Буяр Османи, цитиран от вестник "Нова Македония“.

"След разговора с българския прокурор от София, отговарящ за трагедията от 23 ноември, г-н Сарафов, искам да информирам обществеността, че е взето решение за предаване на телата на нашите съграждани, загубили живота си в трагичния инцидент в четвъртък, 2 декември. Правителството на Република България прие искането ни трансферът от София до Скопие да се извърши със самолет от България“, посочва министър Османи.

Той ще поддържа тясна комуникация със семействата за останалите подробности, а обществеността също ще бъде информирана своевременно.

***

Прищина. Президентът на Словения Борут Пахор по време на посещението си в Прищина в понеделник призова за прилагане на всички споразумения, постигнати по време на диалога между Косово и Сърбия, включително Споразумението за асоцииране на общините със сръбско мнозинство, на което Косово се противопоставя. Той направи коментарите си по време на съвместна пресконференция след среща с косовския президент Вьоса Османи, която каза на словенския си колега, че Сърбия не е изпълнила всички предишни споразумения, постигнати по време на диалога в Брюксел с посредничеството на ЕС, пише прищинското издание Gazeta Express.

Президентът Османи каза, че Споразумението за създаване на Асоциацията на общините със сръбско мнозинство (OSO) не е приложено, след като Конституционният съд на страната постанови, че повечето от разпоредбите на тази сделка, договорена със Сърбия, са в нарушение на Конституцията. "Едно от споразуменията не е изпълнено заради решението на Конституционния съд. Съдът постанови, че Асоциацията не е в съответствие с Конституцията“, каза Османи и добави, че не може да има Асоциация с изпълнителни правомощия. Косовският президент каза, че Сърбия не е изпълнила две трети от всички споразумения, постигнати в Брюксел, като подчерта, че Сърбия отказва да демонтира всички незаконни структури и да спре да ги финансира.

Президентът на Словения Пахор каза, че най-важните въпроси могат да бъдат решени чрез диалог, но подчерта, че предварителното условие е спазването на предишни споразумения, включително Споразумението за създаване на сръбска автономия. "Най-важните въпроси трябва да се решават чрез диалог. Предварителното условие е спазването на споразуменията. Разбираме решението на Конституционния съд, но за третата страна, която не е подписала това споразумение, докато не е договорено друго, това споразумение трябва да се спазва“, каза Пахор.