Във Варна започват проверки дали гражданите не използват чужди сертификати. Това заяви д-р Дочка Михайлова, директор на Регионалната здравна инспекция в морския град, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Варна . Тя посочи, че в здравната инспекция са получени множество сигнали, че граждани ползват чужди сертификати, за да посещават обекти, в които документът се изисква.

Д-р Михайлова допълни още, че проверките ще продължат четири дни, включително събота и неделя.

"Охраната в търговските обекти няма как да проверяват дали сертификатът отговаря на личната карта на лицето, което го ползва и съответно няма как да установят дали се ползва чужд документ“, посочи още д-р Михайлова.

По отношение на заболеваемостта във Варна, д-р Михайлова коментира, че коефициентът на заболеваемост от COVID-19 във Варненска област продължава да спада и днес вече е 575 души на 100 000 население. Най-нисък е в община Бяла – 146, а най-висок е Девня, Белослав и Вълчи дол – малко над 600. За община Варна е 592 заболели на 100 000 души.



360p geselecteerd als afspeelkwaliteiЗа последната седмица случаите на Covid-19 в региона са 1 247. Смъртните случаи са 69, като 8 от тях за последното денонощие.

Под карантина са поставени групи в 7 детски градини и една паралелка. Само двама ученици са дали положителни проби при направените бързи тестове в училищата.

Десислава ВАСИЛЕВА