НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Локално“ (Македония): В Белград се проведе поредният антиправителствен протест

„Локално“ (Македония): В Белград се проведе поредният антиправителствен протест

16 Юни 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Белград. Снощи в Белград беше проведен 28-ият пореден граждански протест срещу сръбския президент Александър Вучич, под мотото, че "в Сърбия е опасно да се мисли по различен и свободен начин, и единственият начин за гражданите да се борят против това е солидарността, пише македонското електронно издание „Локално“.
Протестите на хиляди граждани започнаха пред Теразийската чешма, след което те минаха по централните улици на Белград и завършиха пред Ректората на Белградския университет.
Двадесет и осмият протест "1 от 5 милиона" завърши пред сградата на Ректората, където неудовлетворени граждани по покана на организаторите на протеста почукаха на вратата на институцията, за да събудят символично властите в Ректората, т.е. комисията по етика да вземе решение възможно най-скоро по случая на докторска степен на финансовия министър Синиша Мали, за която се говори, че е придобита по нечестен път.
С това действие гражданите искаха да покажат, че сегашното правителство чука на вратите на пропадналите университети и факултети в Сърбия, където според организаторите е разрешено закупуването на дипломи.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Курир" (Македония): В Белград се проведе пореден протест, опозицията създаде "свободна зона"

"Курир" (Македония): В Белград се проведе пореден протест, опозицията създаде "свободна зона"

5 Май 2019 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Белград. Във вечерните часове на събота в столицата на западната ни съседка се проведе пореден протест "Един от пет милиона" срещу държавния глава Александър Вучич и правителството, в рамките на който опозицията обяви създаването на символична "свободна зона" в непосредствена близост до Президентството - в Пионерския парк, съобщава македонското електронно издание "Курир".
"Свободната зона", както е обявено, ще "работи" всеки следобед от 13 до 21 часа и в нея опозицията ще организира пресконференции. В пределите й са планирани дискусии с граждани, депутати от опозиционни партии, публични личности, а също и провеждането на културни събития, както и излъчването на "безплатен телевизионен дневник".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Западноевропейските туристи се изплашиха от политическата криза в Албания

„Фактор“ (Македония): Западноевропейските туристи се изплашиха от политическата криза в Албания

2 Април 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Тирана. Западноевропейските туристи се изплашиха от политическата криза в Албания, предизвикана от протестите на опозицията, в резултат на което се стигнало до отмяна на множество резервации за края на март и началото на април, съобщава македонското електронно издание „Фактор“.
Според Асоциацията на албанските туроператори няколко големи групи с туристи, които са планирали почивки в страната, са решили да се откажат от тях.
Повечето от групите, отменили посещение в Албания, са туристи от Великобритания, Германия и Израел, потвърждава асоциацията, като споделя опасения, че ако напрегнатата политическа ситуация в страната продължи, ще се стигне до сериозни загуби за туризма.
Миналата година албанското крайбрежие бе посетено от рекорден брой туристи, около шест милиона, или с 16% повече от предходната година.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Американският посланик в Косово предупреди: Търпението в САЩ може да се изчерпа

Американският посланик в Косово предупреди: Търпението в САЩ може да се изчерпа

1 Април 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Прищина. Посланикът на САЩ в Прищина Филип Коснет предупреди, че във Вашингтон са поели ангажимент да подкрепят диалога между Косово и Сърбия, но не гарантира, че решителността на Белия дом ще продължи и в бъдеще, ако двете страни не продължат напред в кратък период от време, предава RTK.
„Нашето търпение винаги има предел. Едно от нещата, които казахме на двете правителства в Прищина и Белград, е, че САЩ се ангажират с подкрепа за процеса (за нормализация на двустранните им отношения). Президентът Тръмп, както е известно, писа на президента (Хашим) Тачи и президента (на Сърбия Александър) Вучич, за да подчертае, че американското правителство е напълно отдадено на процеса", припомни Коснет. Но след това той добави, че не може да гарантира, че Вашингтон ще остане ангажиран с процеса и в бъдеще.
„Това, което казахме, е, че считаме, че 2019 г. е годината, в която Косово и Сърбия трябва да постигнат всеобхватно споразумение. И за да се постигне договор през 2019 г., всички трябва да се върнат към масата на преговорите и да постигнат развитие възможно най-скоро. Не искам да свързвате процеса с някакви фиксирани дати“, подчерта американският дипломат.
Коснет оцени, че дискусиите за обединение на Митровица не може да бъдат продуктивни в този момент и призова двете правителства да не предприемат действия, които допълнително усложняват ситуацията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Александър Вучич отговори на Рамуш  Харадинай

„Локално“ (Македония): Александър Вучич отговори на Рамуш Харадинай

30 Март 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Сръбският президент Александър Вучич, след среща с премиерите на Румъния, България и Гърция в Букурещ, коментира изявлението на косовския премиер Рамуш Харадинай, че сърбите в Косово са призовани да напуснат институциите в Прищина, пише македонското електронно издание “Локално“.
„Харадинай казва, че предизвиквам криза, защото призовавам сърбите да напуснат институциите на Косово, тъй като вече съм причинил криза с предложение за разграничаване. Честно казано, най-лесният отговор ще бъде за мен, ако смея да кажа, но не мога - да отиде и да се лекува. И тъй като съм честен човек, така че не мога да го кажа, тогава ще кажа, че той повтаря неистините всеки ден, но предполагам, че в отчаянието му, че все още на са ме сменили ... Нещо изглежда се промени, така че той не успява. Никога не съм молил сърби да напускат нещо, напротив, молех ги да ни дадат още един месец, за да чуем техните идеи за напускане на институция или не, каза Вучич.
Косовският премиер Рамуш Харадинай заяви в социалната мрежа „Туитър“ , че президентът Вучич не е успял да дестабилизира Балканите с предложението за обмен на територии и че сега се опитва да предизвика нестабилност, като настоява косовските сърби да напуснат обществените постове, които заемат. Харадинай пише, че Европейският съюз трябва да реагира на такова "опасно поведение".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Александър Вучич се опитва да дестабилизира Косово

Рамуш Харадинай: Александър Вучич се опитва да дестабилизира Косово

30 Март 2019 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай заяви, че сръбският президент Александър Вучич се опитва да дестабилизира Балканския регион, като принуждава косовските сърби да напуснат държавните институции, цитира думите му базираното в Прищина издание Gazeta Express.
Според Харадинай това е вторият опит на Вучич, добавяйки, че първоначалният му опит да предизвика проблеми на Балканите е чрез популяризиране на идеята му за размяна на територии между Косово и Сърбия. "След като не успя да дестабилизира Балканите чрез предложение за замяна на територии, Вучич сега се опитва да предизвика дестабилизация, като поиска от косовските сръбски служители да напуснат своите избрани / обществени постове", каза Харадинай.
Премиерът на Косово призова Европейския съюз да реагира срещу опасното поведение на Вучич. "ЕС трябва да действа срещу такова опасно поведение", каза Харадинай. Според Харадинай сръбският президент иска от германския гигант Фолксваген да инвестира в Сърбия, а от друга страна подкопава сигурността и мира в Косово и региона. "Това е лицемерие и трябва да бъде спряно", пише Харадинай в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Външни сили готвят „цветна революция“ в Сърбия

„Российская газета“: Външни сили готвят „цветна революция“ в Сърбия

29 Март 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Белград. Антиправителствените настроения в Сърбия се „внасят“ в страната отвън и са инструмент за натиск върху президента Александър Вучич в опит да бъде принуден да се откаже от властта и да признае Косово в рамките на съществуващите граници. Правителството в Белград обаче държи ситуацията под контрол – това е заключението на водещи балкански експерти, цитирани от руския вестник „Российская газета“.
Според политическия анализатор Олег Бондаренко в Сърбия се използват същите техники за активиране на протестния потенциал, каквито и в Украйна през 2013 г. Вашингтон не крие намесата си във вътрешните работи на суверенната държава. Това се доказва от консултациите с водещи опозиционни фигури в Държавния департамент на САЩ, както и от редовните срещи по линия на американското посолство в Белград.
Руската страна се интересува от стабилизиране на ситуацията в региона по геополитически и икономически причини. Преди всичко става въпрос за гарантиране на енергийните потоци през сръбската територия след завършването на газпопровода „Турски поток“, както и за запазването на милиарди долари инвестиции, включително модернизацията на републиканската железопътна мрежа.
Сърбия е важен въпрос в международен план, твърди Елена Пономарева, специалист по историята на Балканите. Според нея водещи политически играчи, включително САЩ, Европейския съюз, Германия, НАТО и Русия, проявяват интерес към страната. Освен това Белград все още не е посочил ясно предпочитанията си за ориентация на Изток или на Запад.
В същото време американците искат да разширят влиянието си в региона. В Косово те имат голяма военна база – „Бондстийл“, в района на която преминават важни газопроводи. Ако те бъдат прекъснати, това може да доведе до сериозни проблеми в енергийните доставки за Европа. В това отношение, особено важна е готовността на Сърбия да транспортира газ от „Турски поток“. Експертът не се съмнява, че неотдавнашните размирици в Белград, включително опитът да се завземе сградата на РТС, са инициирани отвън. „Външните куратори се погрижиха социално-икономическите изисквания да се превърнат в политически с разширяването на ултиматума за оставката на властите до 13 април“, привежда изданието думите на Пономарева.
„Всички опити на опозицията да свалят правителството са единствено нейно желание. Най-вероятно нищо няма да се промени сериозно в страната. Разбира се, провокациите не могат да бъдат изключени. Опозицията не е монолитна сила, обединена от общи интереси. В опозиционното движение няма харизматичен лидер. Външното влияние се увеличава, например, германският телевизионен канал RTL отразяваше размириците в Белград, а сръбската „дъщеря” на CNN се занимава с организационните въпроси“, обобщи Олег Бондаренко за редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония)“: Протестиращите в Албания са опитали да нахлуят в парламента

„МКД“ (Македония)“: Протестиращите в Албания са опитали да нахлуят в парламента

28 Март 2019 | 22:48 | Агенция "Фокус"
Тирана. Привържениците на албанската опозиция се опитаха да нахлуят в парламента днес по време на протест за оставката на правителството и свикване на предсрочните избори, пише македонското електронно издание “МКД“
Демонстрантите, водени от Демократическата партия на десния център са хвърляли димни бомби и различни предмети срещу полицията в опит да пробият кордона, който защитава сградата на парламента.
По време на митинга лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша изпрати съобщение до премиера на страната.
„Еди Рама, призивавам те да размислиш, защото няма да си в този офис дълго време“
"Ние не се страхуваме и няма да се оттеглим. Нашата битка ще продължи до края. Не може да се отнасяте към хората като към овце - каза Баша.
Опозицията обвинява лявото правителство на премиера Еди Рама, че е корумпирано и свързано с организираната престъпност, твърдения които правителството отхвърля.
От средата на февруари поддръжниците на опозицията многократно се опитват да влязат в сградата на парламента или правителството, а полицията ги отблъсква със сълзотворен газ и водни оръдия.
Управляващата Социалистическа партия на Рама заяви, че протестите вредят на напредъка на Албания към членство в ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков




Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Албанската опозиция отново организира протест пред парламента

„Макфакс“ (Македония): Албанската опозиция отново организира протест пред парламента

28 Март 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозицията в Албания организира нов протест пред парламента, докато депутатите заседават в него, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
От 16 февруари насам обединената албанска опозиция организира шест големи демонстрации пред сградите на правителството и парламента в Тирана. Исканията са за оставка на премиера Еди Рама, формиране на преходно правителство и насрочването на предсрочни парламентарни избори.
Опозицията също така призова гражданите да се включат в масови протести на 13 април, които ще се проведат пред сградата на правителството.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 „Царьград ТВ“(Русия): На какво се научихме в Косово?

„Царьград ТВ“(Русия): На какво се научихме в Косово?

28 Март 2019 | 07:07 | Агенция "Фокус"
Москва. Натовската война срещу Югославия се превърна преди всичко в урок за руската нация и държава, коментира първият руски телевизионен онлайн канал „Царьград ТВ“.
През 20-те години от началото на войната на НАТО срещу Югославия бе изговорено много за болката, трагедията, несправедливостта, за свръхтехнологичните бомби, падащи над сръбските домове и железопътни мостове, за развихрилия се световен хегемон, който си бе нарочил ритуална жертва сред европейските народи (разбира се, като се отчита особената близост на тази жертва с руснаците, за да ги подтикне към нанасяне на удари), за низостта на хуманитарните бомбардировки, за да „се предотврати геноцида“, които доведоха единствено до нов геноцид.
Всичко, изречено, ще е справедливо. И все пак косовската война от пролетта на 1999 година не беше само трагедия. Това беше и миг на пробуждане, рубеж. При това за Русия в много по-голяма степен отколкото за самата Сърбия. Сърбите, ако се съди по продължаващия вече две десетилетия политически хаос, явно не са си направили всички изводи, които следваше да направят, от тази война. Затова пък, руснаците си направиха.
Повод за агресията бе ситуацията в Косово. Историческото сърце на Сърбия, без което е немислимо да си представим сръбското национално самосъзнание, през 20 в. се оказва в тежка демографска ситуация – то е заселено с албанци, за което съдейства комунистическият режим на Тито, предоставил на района автономия (за сръбското ухо това вероятно звучи както за руснаците – Узбекски автономен район във Владимировска област). В един момент сърбите откриват, че са малцинство в собствената си родина, оказват се сред чужди по религия и култура хора. Не стига това, ами и са преследвани и гонени.
Опитът на Слободан Милошевич да изпълни обещанието си — «Вас повече няма да ви бият » — доведе до разгръщане на истинска терористична война с подкрепата на западните държави, което е балкански първообраз на всички бъдещи „ислямски държави“. Западът, който провеждаше откровено антисръбска политика през цялото последно десетилетие на 20 в., подкрепяше етническите чистки в Хърватия, бомбардираше сърбите в Босна, а сега предприе настъпление в самата Сърбия. Той просто забрани на държавата да се самозащитава от терористите, а полицейските мерки обяви като „етнически чистки“. Така постави началото на същите онези „хуманитарни бомбардировки“, чийто резултат стана прогонването на сърбите от по-голяма част от района и провъзгласяването там на фейк-държава, оглавена от водача на бандитите Хашим Тачи (балканският Басаев, убиващ хората, за да продава органите им).
Руснаците гледаха всичко това и не само, че не пожалиха сърбите, но и си направиха изводите, отлично осъзнавайки, че като избиват страна, чийто флаг е червено-синьо-бял, американците имат пред вид държава с бяло-синьо-червено знаме.
На първо място, стана ясно, че в света на либералната хегемония няма никакъв държавен суверенитет. Държавата няма никакво право да защитава совите граници, да депортира незаконно проникналите граждани, да съхранява историческото и културното си лице в своите земи. Както показаха събитията от 2015 до 2019 г., либералната империя не признава правото на самозащита дори и за ЕС и за самите САЩ, та какво остава да се говори за някаква си Сърбия, Сирия или Русия.
На второ място, оттук следва, че за да се притежава национален суверенитет, трябва да се притежава нещо повече от суверенитет, да си велика държава, желателно е и ядрена свръхдържава, която има свой готов отговор за всяка „хуманитарна бомбардировка“.
На трето място, нужно е да се отчете, че всяка, и най-малката язвичка в държавното тяло – всеки сепаратистки или полусепаратистки район, всяко демографско изкривяване в състава на населението рано или късно се превръща в гнойна рана.
На четвърто място, очевидно стана също, че никаква обща система на международното право не съществува. Т. нар. суверенитет и териториална цялост в рамките на Хелзинкските споразумения (между другото разпада на Югославия и СССР, които ги бяха подписали, се осъществи въпреки тези договори) съществуват само за страни и режими, които са симпатични на Запада, например аз Украйна, чиято територия, разбира се, е неприкосновена, докато за онези, които са му несимпатични, „косовският прецедент“ може да се приложи във всеки миг.
Някои изводи от това Русия си направи на официално държавно ниво, други – на народно, но хилядолетният държавен инстинкт на руския народ практически сработи мигновено. Начело застана действително силен лидер, който превърна националния суверенитет в основа на вътрешната и външната политика. На Кавказ беше намерено собственото „Косово“. Русия започна да създава своя въоръжена и геополитическа сила. Освен това, там, където можехме да използваме косовския инцидент в своя полза изобщо не се притеснявахме – било на Кавказ в 2008, на Украйна – през 2014. В последния случай - не всичко (по-точно, не всичко изведнъж). Историческата тенденция обаче е ясна: все ще удари часът, когато руснаците ще направят онова, което Западът ен позволи на сърбите да постигнат – ще живеят в една своя обща държава.
Руснаците гледаха какво се забранява на сърбите и как ги бият и скърцаха през зъби: «С нас така няма да бъде!» И действително с нас така не може да се постъпва.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В92 (Сърбия): Сръбският президент „изненадан от изявлението на американския посланик“

В92 (Сърбия): Сръбският президент „изненадан от изявлението на американския посланик“

27 Март 2019 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че е изненадан от посланика на САЩ Кайл Скот, който каза, че „не само Прищина е виновна“, предава белградското радио B92.
Скот заяви, че вината за настоящите отношения между Белград и Прищина е и липсата на диалог между двете страни.
„Изненадан съм от изявлението на Скот. Дръж се, човече. Казват, че не трябва да прехвърляш вината. Кажи какво сме виновни?“, каза Вучич в предаване на Happy TV.
Сърбия, отбеляза той, не е въвела контрамерки срещу Прищина. Журналистите коментираха, че някои са помолили Вучич да запечата проходите към Косово и Метохия „херметически“.
„Сега имам въпрос за тези умници. Те знаят ли, че по този начин ще затворим хората си в Косово, ще застрашим живота и снабдяването им? Или мислят, че можем да приемем закон, който казва: „влизането е разрешено за сърби, но не за албанците“? Това е 1932 г., Хитлерова Германия и Сърбия няма да приеме такива закони“, заключи Вучич.
Вучич заяви, че бивши и настоящи високопоставени служители на Държавния департамент на САЩ, Уес Мичъл и Матю Палмър, го критикуваха на среща и заяви, че е бил „нечестен“ в контекста на диалога с Прищина, защото благодарение на ангажимента на Сърбия, редица страни са оттеглили признаването на Косово.
Вучич попита дали Съединените щати се оплакваха на Прищина, когато Мадагаскар призна Косово - както сега се оплаква, когато Мадагаскар оттегли това признание.
Президентът посочи, че Съединените щати призовават страните да не оттеглят признанието си и, че представителите на Доминиканската република и Суринам са му показали писмо с молба да не оттеглят признаването на Косово.
Вучич пита в какво Сърбия е „нечестна“ и отново посочи редица безотговорни решения, взети от Прищина, сред които „антицивилизационни мита (върху стоки от централна Сърбия), които не са уместни за 21-ви век“, както и платформа, която не е за диалог, а срещу него.
Той също така посочи, че общността на сръбските общини все още не е сформирана в Косово и, че те дори са гласували в подкрепа на създаването на така наречената косовска армия, която, както припомни президентът, е в контраст дори с „Конституцията на Косово“.
Вучич обяви също, че френският президент Еманюел Макрон ще посети Сърбия през юли и, че е получил потвърждение за точната дата.
„Макрон идва, а преди това - ако всичко е наред и аз не се оттегля или не ме убият междувременно - ще имам възможността да се срещна с президента Си Дзинпин в Китай на 25 април, което е много важна среща и вярвам, че ще се срещна и с руския лидер Владимир Путин в Китай“, каза Вучич.
Запитан дали планира да засили сътрудничеството със САЩ и може би за визита там, Вучич каза, че никога не „моли за срещи“.
„Чакам покана за Америка. Когато дойде обаждането, ще отида4, заяви Вучич.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Няма да има мир на Балканите, докато Сърбия не признае своите престъпления

Рамуш Харадинай: Няма да има мир на Балканите, докато Сърбия не признае своите престъпления

26 Март 2019 | 18:11 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай заяви, че няма да има мир на Балканите, докато Сърбия не признае престъпленията, които е извършила в региона през войните през 90-те, предава думите му македонското издание “Република“.
Харадинай се изказа в Голема Круша, където бе отбелязана 20-та годишнина от клането в това село и в Мала Круша близо до град Ораховац, където сръбските сили са убили 243 мъже и момчета, от 25 до 27 март 1999, оставяйки след себе си 140 вдовици и 502 сираци, както и 893 изгорени частни и обществени сгради. Освен това 64 албанци от района се водят безследно изчезнали, а общият брой на изчезналите в Косово албанци и сърби е около 1700 души.
Премиерът на Косово заяви, че са неприемливи изявленията на сръбските лидери, които отричат истината за военните престъпления.
През 1999 г. решението на НАТО да спре косовската трагедия беше справедливо (...) Чух, че сръбските политици отричат зверствата и болката ни. Имаме десетки места, където бяха убити невинни цивилни, от много националности и религии - каза Харадинай.
Той подчерта, че е "неразбираемо за Сърбия да търси нещо в замяна на признаването на независимостта на Косово".
„Как е възможно да се отрече Круша, Сува река ...? Как е възможно (Александър) Вучич, (Ана) Бърнбич и (Ивица) Дачич да отричат истината? Как мислят те да донесат мир на Балканите? … Как е възможно те да искат от Косово да изпълни някои условия, за да започне диалог? ”, каза Харадинай.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Възможни са избори през юни или през март следващата година

Александър Вучич: Възможни са избори през юни или през март следващата година

26 Март 2019 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбските парламентарни избори ще се проведат или през юни, или през март следващата година, заяви сръбският президент Александър Вучич след заседанието на председателството на Сръбската народна партия (СНП), цитиран от македонското електронно издание “МКД“.
Вучич каза, че се е въздържал от гласуване по въпроса за изборите поради преговорите с Прищина. Окончателното решение за изборите не е взето, защото, както той обясни, при гласуването един е гласувал „въздържал се“ – самият той.
Той добави, че партията вече е значително по-близо до решението за обявяване на извънредни избори, отколкото преди. Сръбският президент подчерта, че е получил единодушна подкрепа от председателството на партията да не влиза в преговори с лидерите на Алианса за Сърбия Драган Джилас, Вук Йеремич и Бошко Обрадович.
"Няма да приема нито едно от техните искания. Остава да ме убият. Каква е третата възможност? Няма трета възможност!“ - каза Вучич.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Сръбският вътрешен министър заяви,че правителството няма да изпълни нито едно искане на опозицията

„Плюс Инфо“ (Македония): Сръбският вътрешен министър заяви,че правителството няма да изпълни нито едно искане на опозицията

26 Март 2019 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович каза днес, че правителството няма да отговори на исканията на опозицията и призовава гражданите да не уважават и да не следват онези, които призовават за насилие, цитира думите му македонското електронно издание “Плюс Инфо“.
Не знам какво очаква Бошко Обрадович, но знам, че (президентът на Сърбия Александър) Вучич и всеки от нас няма да се предаде на фашисти и магнати, каза Стефанович, добавяйки, че правителството няма да се договаря с такива хора.
Той каза, че юни е първият реалистичен срок за провеждане на евентуални извънредни парламентарни избори, но не изключва възможността те да се проведат през март следващата година.
„Трудно ми е да кажа кога ще се проведат изборите, защото това зависи не само от един или два фактора, а от много фактори, които си взаимодействат“ - каза Стефанович.
Марко Джурич, директор на Канцеларията за Косово и Метохия и висш функционер на управляващата Сръбска народна партия, заяви след вчерашната среща на ръководството на партията и президента Александър Вучич, че в Нови Сад ще бъде организиран митинг на 12 април като част от кампанията на сръбския президент "Бъдещето на Сърбия" след големия митинг в подкрепа на ръководството на страната на 19 февруари в Белград.

Превод и редакция: Юлиян Марков




Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore: Годишнината от бомбардировките на НАТО: Атаката срещу Сърбия започна след провала на политическото споразумение

Koha Ditore: Годишнината от бомбардировките на НАТО: Атаката срещу Сърбия започна след провала на политическото споразумение

25 Март 2019 | 07:51 | Агенция "Фокус"
Прищина. Водещият прищински ежедневник Koha Ditore публикува статия по повод 20-та годишнина от бомбардировките на НАТО в Сърбия, като подчертава, че кампанията на Алианса е стартирана след провал на опита за постигане на политическо споразумение.
„Малко думи трябваше да се кажат на американския генерал Уесли Кларк в нощта на 23 март 1999 г.“, подчертават от редакцията, като публикуват снимка, на която се вижда как Кларк напуска централата на НАТО в Брюксел след взимането на решението за започване на кампания срещу бивша Югославия.
„Всички опити да се постигне решение на косовската криза чрез политически преговори се провалиха и няма друга открита перспектива, освен предприемането на военни действия", цитира изданието думите на тогавашния генерален секретар на НАТО Хавиер Солана.
Повече от 400 съюзнически самолети и множество кораби, превозващи десетки ракети, бяха на разположение на най-големия военен съюз за началото на кампанията за Косово. Тогава Солана поясни, че операцията ще бъде насочена срещу сръбската армия и нейните специални сили, за да се опитат да ги отслабят и да спрат атаките срещу етническите албанци.
Първите самолети на НАТО започнаха нападението на 24 март 1999 г. – дата, която повечето възприемат като ден на спасение от престъпленията на Сърбия. За съжаление, по време на 78-дневните въздушни удари, цивилното население, останало в Косово, беше сериозно засегнато.
Десетки убийства на цивилни, включително деца, възрастни мъже и жени, бяха извършени от сърбите през това време като отмъщение за атаките на НАТО.
Бомбардировките на НАТО завършиха с приемането на Споразумението от Куманово, което беше подписано на 9 юни 1999 г. То предвиждаше изтеглянето на югославските войски от Косово и разполагането на международна мироопазваща мисия, припомня вестникът.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Лидерът на сръбската опозиция Джилас ходи на протести с лимузина за 100 хиляди евро

„Република“ (Македония): Лидерът на сръбската опозиция Джилас ходи на протести с лимузина за 100 хиляди евро

24 Март 2019 | 23:52 | Агенция "Фокус"
Белград. Драган Джилас оглавява протестите в Сърбия срещу президента Александър Вучич. Той иска Вучич да напусне властта, но не иска да има избори, защото рейтингът на опозицията е много нисък, съобщава македонското електронно издание „Република“.
Джилас е един от най-богатите хора в Сърбия, чието богатство се оценява на около 100 милиона евро.
Преди няколко дни в Белград е забелязан как след протест влиза в лимузина БМВ, чиято цена е около 100 хиляди евро.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„21 ТВ“ (Македония): „Без НАТО, днес Балканите щяха да са в пламъци“

„21 ТВ“ (Македония): „Без НАТО, днес Балканите щяха да са в пламъци“

24 Март 2019 | 23:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. На днешния ден, преди 20 години, НАТО се намеси в Косово, като бомбардира Белград и военните и полицейските пунктове на Сърбия, след като не успя да убеди сръбския президент Слободан Милошевич да спре агресията срещу Косово. Според лидера на Демократичен съюз за интеграция (ДУИ) Али Ахмети това решение на Съединените щати и съюзниците е било правилно, съобщава македонският телевизионен канал „21 ТВ“.
„НАТО ни помогна. НАТО беше решаваща за освобождаването на нашите земи. Иначе дори и днес щеше да има война. Балканите щяха да са в пламъци. Ние спечелихме националната свобода с пролятата кръв на нашия народ, но постигнахме освобождението с намесата на НАТО в тези земи. И не само Косово е освободено, но и Балканите, защото днес силите на НАТО са в Словения, Хърватия, Черна гора, а утре ще бъдат в Република Северна Македония“,каза Али Ахмети - лидер на ДУИ.
Не забравяйки да благодари на албанците от Македония, които приютиха бежанци, вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай заяви, че военната намеса на НАТО срещу Сърбия и спасяването на хората от Косово е резултат от израстването на НАТО в свръхсила и укрепването на ЕС, довело до възхода на албанците, превръщайки ги във важен фактор на Балканите, следователно, според Ходжай, на всяка цена, партньорството трябва да се запази в бъдеще.
Бомбардирането на Югославия се проведе без одобрението на Съвета за сигурност на ООН. Бомбардировките започнаха на 24 март и продължиха до 10 юни 1999 г., когато беше постигнато споразумение за изтеглянето на сръбските военни от Косово и за установяване на мироопазваща мисия на ООН.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Сърбия отказва да влезе в НАТО

„Известия“: Сърбия отказва да влезе в НАТО

24 Март 2019 | 21:11 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин заяви, че Белград никога няма да влезе в НАТО. Това съобщава РИА „Новости“. Според него Сърбия е избрала своя път като остава неутрална. Министърът отбеляза, че страната няма да влезе в НАТО, дори ако остане единствената държава извън Алианса. Вулин добави, че Белград все още помни бомбардировките срещу Югославия от войските на НАТО.
На 24 март бяха отбелязани точно 20 години от атаките на НАТО срещу Белград. Авиацията на Северноатлантическия алианс спусна бомби и изпрати крилати ракети в жилищни райони на града. Бомбардировките продължиха от края на март до 10 юни 1999 г. и доведоха до многобройни жертви.
В щаб-квартирата на НАТО нарекоха „необходими и законни“ бомбардировките на Югославия, въпреки липсата на санкции от Съвета за сигурност на ООН.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Косово беше плодородна почва за износ на джихадисти

„Нова Македония“ (Македония): Косово беше плодородна почва за износ на джихадисти

24 Март 2019 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Косово беше плодородна почва за износ на джихадисти, пише македонският вестник “Нова Македония“.

Агенция "Фокус" представя материала без редакторска намеса, като изразените в него мнения са на автора и агенцията не носи отговорност за тях.

Тази седмица се отбелязва 20-годишнината от войната в Косово и денят, в който НАТО започна първата си голяма военна офанзива срещу сръбската територия. САЩ, Великобритания и други сили на НАТО бомбардираха Сърбия в продължение на 78 дни. Това не беше чисто военна операция. Войната в Косово беше последната глава от разпадането на онова, което остана от тогавашната Югославия. Етническото албанско мнозинство в провинцията беше изправено пред тежко потисничество през 90-те години на миналия век, докато повечето от конституираните републики от Югославия излязоха от федеративната република с дългогодишни кървави конфликти, както в случая с Хърватия и Босна. Въпреки че официалната политика на лидерите на косовските албанци е била да няма насилие, нарастващото влияние на въоръжените сепаратисти от Армията за освобождение на Косово (АОК) доведе до увеличаване на атаките срещу централните държавни органи и сръбското малцинство в Косово.
Както и в Хърватия и Босна, западните правителства наливаха масло в огъня, като подкрепяха сепаратистите и се представяха за миротворци, пише Филип Хамънд, професор по медии и комуникации в Лондонския университет "Саит Банк". Лидерите на НАТО бяха напълно наясно, че, както той призна в деня на бомбардировките, тогавашният министър на отбраната на Обединеното кралство Джордж Робъртсън,е бил наясно, че в началото на 1999 г. "АОК е отговорна за повече жертви в Косово, отколкото югославските власти". Както НАТО знаеше, стратегията на АОК беше да предизвика ескалация на конфликта, само за да вкара Запада в него. Един от лидерите на косовските албанци казва пред Би Би Си по-късно, че "колкото повече цивилни са били убити, толкова по-вероятно е да последва международна намеса, а АОК е наясно с това", пише Хамънд.
Така най-силният военен съюз в света би могъл да представи своята атака срещу малка европейска държава като "хуманитарна" операция. Първоначално идеята беше, че бомбардирането ще предотврати кризата с бежанците. Случи се обратното: когато конфликтът в Косово се засили, самото бомбардиране доведе до тези последствия.
Отговорът на НАТО беше да засили пропагандата, като нарече сърбите "нацисти", които извършват "геноцид" в Косово. Лидерите на НАТО имаха на своя страна множество медии, тъй като повечето журналисти вече бяха напълно приели идеята, че Западът е сила, която се бори за "добро" срещу "зло" в света след края на Студената война. Оттогава сме чували тази история многократно и това е, че настъплението на НАТО в Косово се смяташе за уж успешен модел от онези, които защитаваха военните действия срещу Ирак през 2003 г., Либия през 2011 г. и Сирия през 2018 г.
Стана ясно, че десетки хиляди косовски сърби са избягали от погромите, които последваха непосредствено след войната. Хиляди други хора са напуснали домовете си през следващите години, тъй като намесата на НАТО не разреши основния конфликт. Сърбия все още твърди, че отговаря за провинцията, но продължаващото ниско ниво на насилие, сплашване и тормоз пречи на нормалния живот на косовските сърби и други малцинства. Сериозно насилие избухва през 2004, 2008, 2009 и 2011 г., според анализа на Филип Хамънд.
Следвоенно Косово не е спокойно място, въпреки че е единственото място в света, където можете да срещнете някой, наречен Тониблеър, който ходи по булевард Бил Клинтън. През последните години обаче Косово е по-благоприятна почва за износ на най-войнствените джихадисти на глава от населението, отколкото всяка друга страна в Европа. Според доклад на Програмата на ООН за развитие от 2017 г. над 300 млади мъже от Косово са напуснали, за да се присъединят към ислямската държава в Сирия, докато други са се качили на "върха на йерархията на „Ислямска държава“, а други" са извършвали нападения в Западна Европа и Съединените щати ".
Някои наблюдатели смятат, че това се дължи на влиянието на ислямските благотворителни организации, финансирани от Саудитска Арабия, които бяха отворени след войната в Косово, но може би не са били наясно, че АОК има джихадисти в своите редици. Както посочи британският автор Марк Къртис, западните разузнавателни служби знаеха за активното сътрудничество на АОК с "Ал Кайда" преди войната. Отговорът на правителствата на НАТО по това време беше да им предоставят оръжия и обучение.
Много анализатори посочват, че стагнацията на икономическото развитие е ключов фактор за подбуждането и разпространението на екстремизма, защото Косово наистина има най-ниския БВП на глава от населението в региона. Безработицата е над 30% (около четири пъти по-висока от средната за Европа и по-лоша от тази на Гърция след неотдавнашната икономическа криза), а младежката безработица е нараснала над 55%. Много хора напуснаха Косово в търсене на работа. Вместо директно икономическо обедняване, по-значимият фактор е чувството на разочарование, отколкото реалността на "независимото" Косово, пише в анализа на Филип Хамънд.

Превод: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски експерт: Бомбардирането на Югославия беше стратегическа грешка

Европейски експерт: Бомбардирането на Югославия беше стратегическа грешка

24 Март 2019 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Белград. За Европейския съюз бомбардировките на Югославия през 1999 г. бяха стратегическа грешка, според ръководителя на Центъра за геополитически изследвания Евроконтинент Пиер Емануел Томан, съобщава сръбската редакция на "Спутник", цитирана от “Макфакс“
„Мисля, че това е стратегическа грешка… ЕС и европейските членове на НАТО са заложници на геополитическите приоритети на САЩ, "каза експертът, добавяйки, че смята, че кризата в ЕС започнала частично през този период.
Той оцени като неверни твърденията , че бомбардировките са хуманитарна намеса.
"Това бе направено, за да се скрият истинските геополитически интереси на атлантистите, които искаха да смажат Югославия, да изтръгнат Русия от Балканите и да насочат балканските страни към НАТО", каза Томан.
Той добави, че резултатът от бомбардировките е създаването на нефункционални държави като Косово и Босна и Херцеговина, които не могат да съществуват без европейска намеса.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 вести“ (Македония): Воислав Шешел запали знамена на САЩ и ЕС в центъра на Белград

„24 вести“ (Македония): Воислав Шешел запали знамена на САЩ и ЕС в центъра на Белград

24 Март 2019 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Белград. В центъра на Белград днес националистическата Сръбска радикална партия (СРП) на Воислав Шешел проведе протестен поход по случай 20-та годишнина от началото на въздушните удари на НАТО върху бивша СР Югославия, на който бяха запалени знамена на САЩ, ЕС и НАТО, информира скопският телевизионен канал “24 Вести“.
Походът започна от улица "Княз Михаил" и завърши пред Президентския дворец.
Участниците в похода бяха водени от лидера на СРП и осъден от Хагския трибунал Воислав Шешел, който в началото на митинга запали флаговете на Европейския съюз, НАТО и САЩ.
Шешел каза, че със запалването на знамената "той иска да покаже какво мисли за ЕС и НАТО".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров: Вълненията на ръба на бунт в Сърбия целят смяна на ръководството на страната и откъсването й от орбитата на Русия

Ген. Кирчо Киров: Вълненията на ръба на бунт в Сърбия целят смяна на ръководството на страната и откъсването й от орбитата на Русия

24 Март 2019 | 16:30 | Агенция "Фокус"
София. Вълненията на ръба на бунт в западната ни съседка целят смяна на ръководството на Сърбия и откъсването й от орбитата на Русия. Това каза ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 г. в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 20 години от бомбардировките на НАТО в Югославия и във връзка с протестите в Сърбия. По думите му западната ни съседка е подложена на огромен натиск да излезе от орбитата на Русия. „Извън всяко съмнение е, че тези вълнения, намиращи се на ръба на бунтове, имат едно основно предназначение. Те са насочени от това да сменят днешното ръководство на Сърбия и да я откъснат от орбитата на Русия“, каза още ген. Киров. Той обърна внимание и на отношенията между Сърбия и Косово. Според него западната ни съседка трудно ще промени радикално своята политика спрямо Косово. „Всъщност тази промяна би се изразила само и единствено в признаване на независимостта на Косово от Сърбия. За съжаление това не можем да го прогнозираме като скорошна перспектива. Вижте и последните реакции, свързани с днешната 20-годишнина, на сръбските политици и президента Вучич. Всъщност „простихме, но не признаваме“. Т.е. те се опитват да създадат една по-мека формула, защото признаването на Косово от днешната сръбска политическа върхушка би означавало едно – политическа смърт за самите тях“, обясни ген. Киров. По думите му агресията на НАТО е този фактор, който дори с течение на времето продължава да играе роля за въздържание и действие на наслоената в сръбската, а и в албанската нация омраза от този многогодишен конфликт. Според него надробеното състояние на бивша Югославия е една от причините, нито Сърбия, нито Косово, нито самата Албания, която е пряко свързана със ситуацията, да се впишат в евроатлантическата интеграция.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров: Албанската нация ще търси обединение - то не може да стане без промяна на границите, а това засяга съдбата на Балканите и в частност на България

Ген. Кирчо Киров: Албанската нация ще търси обединение - то не може да стане без промяна на границите, а това засяга съдбата на Балканите и в частност на България

24 Март 2019 | 15:55 | Агенция "Фокус"
София. Албанската нация ще търси обединение - то не може да стане без промяна на границите, а това засяга съдбата на Балканите и в частност на България. Това каза ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 г. в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 20 години от бомбардировките на НАТО в Югославия. Той посочи, че албанската нация е млада, агресивна по своята същност нация. Ген. Киров отчете, че на Балканите има много нерешени национални въпроси. Според него изключително дълбоката история на региона вместо да служи за конкретни прагматични уроци за настоящето и бъдещето, нерядко благодарение на националната етническа емоционалност на определени народи, се явява фактор за стагнация и за забавяне на евроатлантическата ориентация. „Големият проблем тук е свързан с албанската етническа общност на Балканите. Тя е втората по големина етническа общност, а се намира разпределена неравномерно в няколко държави. Това е етническа общност, която не е изживяла цялостно своя държавно-творчески момент и елемент в своята история. Една голяма част след 1912 г. живеят в пределите на днешна Албания, албанците в Косово, в Черна гора и Сърбия, в Македония, те лелеят своята интеграция и е въпрос на историческо време кога и как ще се осъществи тя. Първите и небезобидни стъпки са налице“, коментира още ген. Киров. По думите му има тясна и взаимна зависимост между Албания и Косово в икономическо отношение. „Падат границите им, създава се една приличаща на Шенген ситуация в областта на граничния контрол. Предприемат се стъпки за свързване на икономиките, на транспорта на двете албански етнически образувания, държави. Всичко това служи като един пример за албанския етнос, който се намира в рамките на останалите държави“, допълни той.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: АОК и НАТО принудиха Слободан Милошевич да капитулира

Хашим Тачи: АОК и НАТО принудиха Слободан Милошевич да капитулира

24 Март 2019 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският президент Хашим Тачи написа в социалните мрежи, че "Армията за освобождение на Косово (АОК) на земята и НАТО от въздуха в обща борба за мир заставиха режима на (Слободан) Милошевич да капитулира", по случай 20-ата годишнина от началото на бомбардировките на Североатлантския алианс срещу Сърбия, предава думите му македонското електронно издание “Фактор“.
Според него интервенцията на НАТО е сложила край на етническото прочистване.
Косовският премиер Рамуш Харадинай каза, че преди 20 години е завършила "трагедията на косовския народ" и "сега има свобода и мир".
Председателят на косовския парламент Кадри Весели каза, че атаките на НАТО са прекратили геноцида в Косово.
"Горди сме, че съюза с НАТО, който започна АОК, днес продължава армията на Косово", пише Весели, като подчертава, че народът на Косово винаги ще бъде благодарен на лидерите на демократичния свят, воден от САЩ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров: Агресията на НАТО в Югославия преди 20 години не допринесе за решаване на проблемите на Балканите, които съществуват и днес

Ген. Кирчо Киров: Агресията на НАТО в Югославия преди 20 години не допринесе за решаване на проблемите на Балканите, които съществуват и днес

24 Март 2019 | 15:23 | Агенция "Фокус"
София. Агресията на НАТО в Югославия преди 20 години не допринесе за решаване на проблемите на Балканите, които и днес продължават да съществуват. Това каза ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 г. в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 20 години от бомбардировките на НАТО в Югославия. „Агресията на НАТО срещу Югославия беше последният удар срещу Югославската държава, каквато съществуваше. НАТО заби последния пирон в ковчега на югославската държавност“, коментира ген. Киров. По думите му 20 години е сравнително кратък период в човешката история и особено в тази на Балканите. „Те имат многовековна история. Със съжаление, трябва да констатираме, че с нерегламентираната от Съвета за сигурност на ООН война на НАТО срещу Югославия започна развала на международната система за сигурност, на разрушаването на действията на международното право. Не можем да си изкривим душата дори и поради факта, че сме съюзници в НАТО и ЕС“, посочи Кирчо Киров. „Това беше първата военна акция на НАТО в следвоенна Европа и то срещу независима държава, която си имаше своя вътрешен ред и своите, разбира се, вътрешни проблеми, послужили като първопричина за тази агресия. Така или иначе агресията си остана факт“, обясни той. „Както е видно не допринесе за решаване на проблемите на Балканите, които и днес продължават да съществуват и продължават да възпрепятстват развитието на региона в позитивна насока“, коментира още ген. Киров.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): В Сърбия и Косово са предвидени мероприятия по случай 20 години от бомбардировките срещу СР Югославия

„Макфакс“ (Македония): В Сърбия и Косово са предвидени мероприятия по случай 20 години от бомбардировките срещу СР Югославия

24 Март 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. Днес в Сърбия и Косово ще бъде отбелязана 20-та годишнина от бомбардировките на Югославия, предава “Макфакс“.
В Сърбия беше обявено провеждането на няколко възпоменателни събития. Ден за възпоменание на жертвите на военната кампания на НАТО ще бъде отбелязан в Ниш в присъствието на сръбския президент Александър Вучич и премиера Ана Бърнабич, както и представители на военните, църквата, дипломатическия корпус и гражданите.
В Косово представителите на институциите в Прищина ще отбележат бомбардировките в присъствието на посланици, тъй като намесата на НАТО през 1999 г. Косово отбелязва като освобождение на днешната държава. Косовският премиер Рамуш Харадинай каза, че въздушната кампания на Алианса сложи край на трагедията на косовския народ.
Днес, точно преди 20 години, първите самолети излетяха от италианската база в Авиано, за да бомбардират цяла Сърбия в продължение на 78 дни и довеждат до създаването на най-младата балканска държава.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: НАТО счита бомбардировките в Югославия за необходими и легитимни

ТАСС: НАТО счита бомбардировките в Югославия за необходими и легитимни

24 Март 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО смята, че бомбардировките в Югославия без санкцията на Съвета за сигурност на ООН са били необходими и легитимни, тъй като те бяха предприети за спиране на хуманитарната катастрофа. Това заяви в неделя пресслужбата на алианса, цитирана от TACC.
"НАТО започна операция" Съюзнa силa "през март 1999 г., за да спре хуманитарната катастрофа, която се разгръщаше в Косово по това време. Това решение бе взето след повече от година борба в Косово и няколко неуспешни опита на ООН и контактната група. (на международната контактна група за бивша Югославия - ТАСС), на която Русия беше член, да се намери мирно дипломатическо решение на тази криза. Използването на силата на НАТО е било необходимо и легитимно, "каза Алиансът.
"Целта на операцията бе да се сложи край на всички военни действия и репресии срещу цивилното население на Косово, както и да се гарантира завръщането на бежанците и достъпа на хуманитарните организации. Операцията" Съюзническа сила "постигна онова, което се целеше," казаха от централата на НАТО. „Тази кампания показа способността на страните от НАТО да действат и да останат обединени по време на кризата. Досега нашето единство остава най-голямата ни сила."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: От постоянното представителство на Русия в НАТО заявиха, че Западът не си е научил урока  от трагедията в Югославия

ТАСС: От постоянното представителство на Русия в НАТО заявиха, че Западът не си е научил урока от трагедията в Югославия

24 Март 2019 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Западните държави не са научили урока от трагедията в Югославия, която се е развила точно преди 20 години, когато тази страна е била бомбардирана от НАТО. Тази позиция беше изразена пред руските журналисти в неделя в Постоянното представителство на Русия при НАТО, предава TACC.
"24 март със сигурност е трагична дата в съвременната европейска история. На този ден, точно преди 20 години, изкушението да се решават най-сложните, изключително чувствителни междуетнически и междурелигиозни проблеми в Югославия, не чрез усърдни дипломатически усилия, а чрез прости и бързи методи на" силова хирургия "- заобикаляйки международното право и без санкцията на Съвета за сигурност на ООН, заяви Постоянното представителство на Русия. “Тогава, в резултат на бомбардировките и ракетните атаки, критична гражданска инфраструктура беше унищожена, цивилни жертви на НАТО станаха "съпътстващи щети". Не може да се намери обяснение и за удара по посолството на Китай ".
Руската мисия при НАТО подчерта, че "потенциалът на конфликта в региона остава, както и проблемът с международното признаване на Косово." "За съжаление, както показаха действията в Ирак и Либия, уроците от тези драматични събития на Балканите никога не бяха взети под внимание", заяви руската мисия.
Според западни данни, публикувани от Human Rights Watch, в резултат на бомбардировките са загинали около 500 цивилни и около хиляда войници. Според сръбски данни около две хиляди цивилни са станали жертви на бомбардировките и няколкостотин души са изчезнали, а броят на военните жертви също се оценява на около хиляда. Военно-промишлената инфраструктура на Сърбия беше почти напълно унищожена, повече от 1500 населени места, 60 моста, 30% от всички училища и около 100 паметника бяха унищожени. Материалните щети от бомбардировките се оценяват между 30 и 100 млрд. долара, някои обекти не са възстановени и до днес.

Превод и редакция: Юлиян Марков




Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Протестът в Белград започна с минута мълчание в памет на жертвите на бомбардировките

„Макфакс“ (Македония): Протестът в Белград започна с минута мълчание в памет на жертвите на бомбардировките

24 Март 2019 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Белград. Съботният протест започна със сръбския химн и минута мълчание за жертвите на бомбардировките на НАТО през 1999 година. В Сърбия днес се отбелязва 20-годишнината от военните действия срещу страната, започнали на 24 март 1999 година, съобщава агенция Танюг, цитирана от “Mакфакс“.
Пред Философския факултет в Белград говори актьорът Бранислав Лечич , който призова множеството за мирен протест и предупреди за избягване на възможни провокации.
От началото на протестното движение "1 от 5 милиона" най- напрегната бе обстановката миналия уикенд, когато част от протестиращите нахлуха в помещенията на Радио-телевизия Сърбия (РТС), като настояха да им бъде осигурено ефирно време. След намесата на полицията ситуацията беше овладяна, а виновните за нахлуването бяха арестувани, припомня Танюг.

Превод и редакция: Юлиян Марков




Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Навършват се 20 години от бомбардировките на НАТО в Югославия

Навършват се 20 години от бомбардировките на НАТО в Югославия

24 Март 2019 | 07:27 | Агенция "Фокус"
София. Навършват се 20 години от бомбардировките на НАТО в Югославия. На 24 март 1999 г. самолети на Алианса атакуват позиции на сръбските войски в Косово. Решението се взима след едногодишен натиск върху президента Слободан Милошевич да спре смъртоносната си репресия срещу косовските сепаратисти. Това се определя като първата намеса на НАТО срещу суверенна държава. Бомбардировките са част от операцията обявена в името на защита на интересите на албанското население в района.
Няма точна оценка на жертвите вследствие на бомбардировките, но те надхвърлят 2 хиляди души. Около 10 хиляди са ранени. Щетите в материално отношение възлизат на десетки милиарди долари. Поразена са Сръбската телевизия, мостове, училища, частни домове и е нанесен тежък удар по сръбската военна и цивилна инфраструктура.
Бомбардировките продължават до 10 юни 1999 г., когато Белград се съгласява да оттегли силите си от Косово. На територията на областта са разположени многонационални сили под командването на НАТО. Администрацията на Косово е поета от мисията на ООН там. Армията за освобождение на Косово, демилитаризирана през септември 1999 г., се трансформира в Орган за защита на Косово с цивилни служители. През февруари 2000 г., институциите на „Република Косово” са разпуснати. Мисията на ООН изгражда автономни институции - президент, парламент и правителство.
Русия категорично се противопоставя на бомбардировките и прекъсва отношенията си с НАТО. 20 години след операцията сърбите все още не са склонни да простят на Алианса и категорично отказват да станат част от него, въпреки стремежа си за членство в ЕС.
На 25 март 1999 г. Народното събрание на България приема декларация относно изострянето на кризата в Косово. В нея се посочва, че страната ни няма да участва пряко или косвено във военни действия в Югославия. Заедно с това се изразява солидарност с евроатлантическата общност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС:78 дни, 11 седмици, 2300 авиоудари. Какво преживя Югославия преди 20 години

ТАСС:78 дни, 11 седмици, 2300 авиоудари. Какво преживя Югославия преди 20 години

24 Март 2019 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Белград/Москва. Военно-въздушната операция на НАТО против Югославия с циничното название „Милосърдният ангел“ започна на 24 март 1999 година в 19:45 местно време.

Текстът се представя без редакционна намеса от страна на ИА "Фокус"

За първи път в следвоенна Европа обекти на бомбени удари стана столицата на една от независимите държави в нея, започва коментара си за събитията от преди 20 години ръководителят на кореспондетския пункт в Белград на ТАСС Павел Бушуев:
"Помня тези дни отпреди 20 години, когато започнаха бомбардировките. И до сега не мога да забравя чувството, което ме обзе, когато гледах вечерните новини с кадри от нощните бомбардировки над Белград.Това беше страшното чувство на безсилие, смесено с ярост. Гледах, стисках съби и се стараех да не показвам сълзите си. Никой и не ги забелязваше, защото всички карй мен също така седяха вцепенено забили ръце в случайни предмети и изпиващи с погледите си екрана пред нас.
Така започна новата епоха за Русия, епоха, в която трябваше да се направи пероцзенка на представите ни за „дружба“ със Запада и да се търси нашето ново място в историята.
Бомбардирането на Югославия през 1999-та се превърна в глобален удар по световиня порядък, формиран след Втората световна война. Именно след агресията на НАТО против Югославия, без санкция от ООН, стана пределно ясно, че САЩ се стремят към световна хегемония, без да обръщат внимание на международното право и нормите на морала. След Югославия дойдоха Афганистан, Ирак, Либия, опитът да се свали режима в Сирия. Те потвърдиха това мнение.

Косово като предлог

Сърбите приемат совята страна като „малката Русия на Балканите“. Затова и ударите на Запада срещу Югославия, според тях, бяха репетиция за бъдещ удар срещу Русия. Най-подходящото място, където да се нанесе този удар, беше Косово. Първо, това е люлката на сръбската култура, вяра и национално самосъзнание. Второ, исторически нещата така са се сложили, че там са се преплели интересите на сърбите и на втория най-многоброен балкански народ – албанците. Именно косовският многовековен въпрос стана повод да се унищожи Югославия.
През целия 20 век на територията на Косово и Метохия вървеше заместване на сръбския етнос с албанци, макар че те присъстваха там и по-рано, без да са мнозинство. Според изследователите, най-активен приток на албанци в Косово има между двете световни войни. През Първата световна война сърбите изгубват една трета от своето население (около милион), същите загуби страната преживява и през Втората севтовна война, когато сърбите практически откриват дългоочаквания Втори фронт под формата на мощно партизанско движение. По време на войната албанците активно сътрудничат с фашистка Италия, унищожават или прогонват от района голяма част от сръбското население.
След войната първият президент на Югославия Йосип Брос Тито, хърват по националност, започва политика на отслабване на сърбите като най-многочислен народ. И един от методите е албанската противотежест. Само в първите следвоенни години в Косово се заселват около 400 000 албанци. За да се отслаби влиянието на Белград над Прищина на Косово се предоставя статут на автономен сръбски район. В Косово и Метохия масово нахлуват албанци-мюсюлмани. От времената на турското робство значителна част от албанците изповядва исляма. Скоро като част от естествения приръст те заемат значителен дял от населението на Албания и започват да се разселват в съседните държави.
През 1960-те Косово и Метохия са заляти от вълни на насилия както против сърбите, така и против хриситяните като цяло. Изкупуване на имотите и тактиката на дребния терор принуждава сърбите да напускат родните си места. Скоро албанците представляват 80% от населението на този район (1981 г.), а после и 90% (1990 г.). Опитите на югославските власти през 1990-те да въведат порядък срещат въоръжената съпротива на албанските екстремисти. Когато полицията спира да се справя с разгръщането на мрежа от етрористични организации, в Косово и Метохия навлиза армията.
В този момент Западът започва да говори за „спасение на албанците от сръбското унищожение ". Започват преговори за Косовския въпрос в Рамбуйе (Франция). От сърбите се иска да сподпишат "мирен план". Една от клаузите му е разполагане на чужди войски в Косово, т.е. фактически военна окупация на района. Белград отказва да го подпише.
Единственото решение се оказва военна операция. Търси се само повод за нея. Предлог за агресията, в която под предводителството на САЩ участват още 18 държави, членки на НАТО, става фалшифициран с помощта на западните специални служби „инцидент“ в косовското село Рачак, където са открити масови жертви - разстреляни от сръбските войски представители на мирното албанско население. По-късно се доказва, че голяма част от загиналите са преоблечени в цивилни дрехи бойци от Армията за освобождение на Косово. И въпреки това "инцидентът в Рачак" вече еобявен за геноцид, на който трябва незабавно да се реагира.

Бомбардировките

Първите удари по Югославия започват вечерта на 24 март. Те продължават до 4 часа на утрото на 25 март. Главни цели на нотавските бомбардироващи и крилати ракети, които излитаха от кораби в Средиземно море, станаха обекти на ВВС и на ПВО, както и военно-промишлени предпирятия в районите на Блеград, Прищина, Подгорица, Батайница, Ужиц, Куршумлия, Нови-Сад, Панчево, Крагуевац. После на НАТО се наложи методически да унищожава и инфраструктурни обекти — мостове, заводи, транспортни възли, електростанции.
78 дни продължиха непрекъснатите бомбени удари. 11 седмици продължи операцията на натовските ВВС. По данни от сръбски източници, нанесени са 2300 авиаудара по 995 обекта. В нея са участвали 1 150 бойни самолета. На земята са паднали 420 000 беоприпаса с общо тегло 22 000 тона, в т. ч. 20 000 тежки авиобомби, 1 300 крилати ракети, 37 000 касетъчни бомби, снаряди с обеднен уран.
Жертви на операцията са приблизително два милиона мирни граждани и 1000 военнослужещи, 5 000 са ранените, без вест пропадат над 1 000 души. На практика изцяло е унищожена военно-промишлената инфраструктура на Сърбия, разуршени са повече от 1 500 населени места, 60 моста, 30 на сто от всички училища в страната, около 100 паметника. Материалните щети от бомбардировките се оценяват между 30 млрд и 100 млрд. щатски долара.

Спомени на очевидците

През последните две години ТАСС събираше свидетелства на очевидци, перживяли бомбардировките от най-различни слоеве на обществото — политици, лекари, учители, военни, журналисти и учени. Възможно е тези спомени в скоро време да видят бял свят.

Александър Вучич, президент на Сърбия: "Символ на бомбардировките, от които всички бяхме шокирани, стана фактът, че те [натовците] говореха за съпътстващи загуби. Загинаха много деца, повече от 90, нов сички помним малката Саня от Варварин, която беше най-добре по математика, малката Милица Ракич, двугодишно детенце от Батайница, което загина под бомбите. Невинни деца. И те станаха символи на това старшноп рестъпление, извършено срещу Сърбия и нашия народ ".

Амфилохий, митрополит Черногорский и Приморский: "През 1999 г. бях в Косово, през цялото време бях в Печската патриархия. Помня как погребвах убитите натовци и косовските боевици. Дълбоко в паметта ми има един спомен. Това се случи на 12 юни, когато беше пирето някакво решение Сърбия да изтегли войската си от Косово. Отидох в Прищина, спомням си хората, които бягаха от селата на каруци, на коне (след армията –б. ТАСС), сираците, войниците. Тогава видях белия кон, който бягаше пред нас. Когато се връщах, пак го видях – беше мъртъв. ".

Войслав Шешел, лидер на Радикалната партия: "Криех деца в Белград, докато си мислех, че домът ми в Батайница е разрушен. Заведох децата си при родителите на жена ми в Мириево. Малкият ми син тогава нямаше и годинка. Когато започнаха бомбардировките през първата нощ майка му го смъкна в мазето и го държа там въпреки студа. Дори и на такава възраст той толкова беше щокиран, че в следващите години щом чуеше звук от самолет, бягаше и се криеше".
По време на бомбардировките в Белград работят руски журналисти от ТАСС: Тамара Замятина и Николай Калинцев.

Тамара Замятина, наградена с Орден за мъжество, подробно описва събиитята в кинагата си "Не стреляйте: аз съм журналист!" (2000). Нейният съпруг, Николай Калинцев, разказва: "В първия ден отидохме на местопроизшествието, когато се връщахме мостът вече го нямаше, гореше сградата на Министерството на вътрешните работи. Един път едва не попаднахме под бомбите, спаси ни само фактът, че докато пътувахме, натовците бомбардираха един водопровод и ние останахме да поприказваме с хората, които бяха останали без вода. Натовските самолети летяха на голяма височина, където не ги достигаха нито МиГ-29, на въоръжение в югославската армия, нито ПВО. А сърбите се заканваха, като размахваха юмруци срещу небето: "Само се спуснете и ние ще ви покажем! " Все пак успяха да свалят един самолет-„невидимка“, а ние бяхме първите, които писаха за това. Тамара Замятина описва всички наши тасовски премеждия и съобщения за войната ".

Въздействието на обеднения уран

На първо място то е свързано със снарядите с обеднен уран. На второ, при бомбардиране на нефтопреработвателни и нефтохимически заводи се получава заразяване на водната система на страната с токсични вещества. Изчислено е, че върху територията на Сърбия за трите месеца агресия са изсипани 15 тона обеднен уран. Това е довело до епидемия от рак сред населеинето. Сърбия зае първо място по брой на онкологичните заболявания в Европа. През първите десет години от рак са се разболели 30 000 души, от тях са починали между 10 и 18 хиляди. Световно известният сръбски акад. Любиша Ракич изчислил, че като обем този уран стига да се произведат 170 атомни бомби като тази, която САЩ пусна над Хирошима на 6 август 1945 година. Най-често срещаните последици за човешкия организъм се свързат със заболявания на щитовидната жлеза, злокачествени образувания, синдром от войната в Персийския залив, Балкански синдром, както и мутации на плода при бременност.
Освен това изследвани са и последиците на обеднения уран за глобалното замърсяване на въздуха и почвата.

Равносметки от агресията

Краят на агресията на НАТО в Югославия идва с Кумановското военно-техническо съглашение от 9 юни 1999 г. Според него сръбската войска и полиция в Косово иМетохия се заменят с международни миротворци. Бомбардирането спира по обед на 10 юни. В същия ден СС на ООН приема Резолюция 1244 за статута и мирното урегулиране на Косово. На нейна основа в южната сръбска провинция пристигат 37 200 военни от международните сили за Косово (KFOR), под командването на НАТО. Те са от 36 държави от целия свят.
Девет години по-късно, процесът на разпад на Югославия, който започна с бомбардировките на НАТО, приключва с едностранното провъзгласяване на независимостта на Косово на 17 февруари 2008 г. През 2010-та Международният съд на ООН призна за легитимно решението на косовския парламент за обявяване на независимостта. Така, Косово и Метохия — люлката на сръбската история култура и православна вяра, под ръководството и с подкрепата на западното съ-общество, окончателно са откраднати от придошлите „косовари“ – косовски албанци, преселили се на исконната сръбска земя. Днес Република Косово, според Белград, е призната от 100 страни, а Прищина твърди, че те са 117. Не са я признали повече от 60 държави, като сред тях са Русия, Израел, Китай и пет държави от ЕС.

Бомбата, която все още не е избухнала

Днешна Сръбия се охитва да формулира своето отоншение към събитията отпреди 20 години въз основа на максимата, обявена от президента на страната Александър Вучич: "Простихме, но не забравихме ". До колко успешен може да е подобен подход към миналото, ще покаже историята. Засега настроението на хората сочи друго. Преди година бе проведено широко допитване за отношеинето им към събитията от 1999-та. Данните сочат, че две трети ог гражданите на Сърбия (62%) не сап ростили на НАТО за бомбардировките и не приемат извинения, в същото време около една трета от анкетираните, предимно младежи, са склонни да забравят за миналото. Абсолютно мнозинство сред гражданите на тази страна (84%) обаче се обявява категорично против присъединяване на Сърбия към НАТО.
Следите от бомбардировките са не само в душите и по телата на сърбите. Те се откриват по цялата територия на страната, където авиацията на НАТО почти цялата известна някога икономика. Животът продължава, а вместо унищожените мостове се градят нови – в Нови Сад преди година тържествено беше открит новият Жежелев мост, вместо унищожената от бомбите Белградска телевизионна кула бе построена нова, два пъти по-голяма. В Блеград обаче има едно място, което и до днес не смеят да възстановят. Точно срещу правителството се намира полуразрушеното здание на Генералиня щаб на Югославия, което бе бомбардирано на 30 април 1999. Говори се, че там и до днес има една бомба, която все още не е избухнала, която не може безопасно да се извлече от основите на сграда, разположена в гъстонаселения столичен център.
Тази именно неизбухнала бомба е символ както на отношенията на НАТО към сегашна Сърбия, така и на сръбсикя народ към военния блок. Очевидно, 20 години след бомбардировките главната цел на Запада – на теритоирята на Сърбия да се създаде независимо Косово, все още не достигната до край. Въпреки 20-годишните усилия за натиск въпросът за Косово все още не е разершен. Белград не признава независимостта на совя автономен район въпреки ожесточения натиск, който упражнява Западът и „моркова“ , който му предлага под формата на възомжност страната да влезе в ЕС.
Развръзката на този трагичен възел на историята предстои. Надявам се, че накрая той ще се развърже, но така че децата в Русия и Сърбия да не изпитват ярост и безсилие, докато гледат новините по телевизията."

Превод: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РТС (Сърбия): Протестът „Един от пет милиона“ в Белград

РТС (Сърбия): Протестът „Един от пет милиона“ в Белград

23 Март 2019 | 23:58 | Агенция "Фокус"
Белград. За 16-ти пореден път в сръбската столица се събраха участници в протеста „Един от пет милиона“. Протестното шествие започна около 18 часа в събота, информира на електронната си страница сръбската РТС.
На митинга пред Философския факултет протестиращите отново настояваха за оставката на президента Александър Вучич, министър-председателя Ана Брнабич и председателя на парламента Мая Гойкович. Отправени бяха искания за оставката на ръководството на държавната Радио и Телевизия – Сърбия, както и провеждане на честни и избори в рамките на шест до девет месеца. Участниците се заканиха, че ако те не бъдат изпълнени, на 13 април цяла Сърбия ще се събере в Белград.Участниците бяха поздравени от актьора Бранислав Лечич и генерала от запаса Срето Малинович, който благодари за поканата да е сред участниците в протеста, които се изправят срещу несправедливостта и унижението. Припомняйки, че в неделя се навършват 20 години от агресията на НАТО срещу Сърбия, той ги призова да продължат борбата. Малинович специално акцентира, че „някои рани не могат да се лекуват“.

Под звуците на химна на Сърбия „Боже справедливи“ и с едноминутно мълчание бяха почетени жертвите от бомбардировките през 1999 година над Белград.

Протестното шествие продължи по улиците „Македонска“ и „Светогорска“ към сградата на Радио и Телевизия-Сърбия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 ТАНЮГ: Спектакъл по време на протеста

ТАНЮГ: Спектакъл по време на протеста

23 Март 2019 | 22:56 | Агенция "Фокус"
Белград. Тази събота протестите в Белград преминаха без инциденти за разлика от миналата, когато демонстриращи белградчани нахлуха в сградата на Сръбското радио и телевизия, информира ТАНЮГ.
В пространството пред входа на Радио и телевизия – Сърбия протестиращите от гражданското движение „1 от 5 милиона“ организираха в съботната вечер спектакъл под заглавието „Дневникът на една свободна Сърбия“.
В предната част на протестиращите градивните RTS "1 от 5 милиона", организираха спектакъл "Дневникът на една свободна Сърбия", и за разлика от миналата събота, когато демонстранти насилствено влязоха в сградата на обществената услуга, всичко мина без инциденти. В него се включиха както студенти, които участваха в нахлуването в сградата миналата седмица, така и активисти на движението.
Протестът, както и спектакълът се организират в деня, когато Сърбия си припомня 20 годишнината от бомбардировките на НАТО, когато пострадаха редица граждански обекти и китайското посолство в Белград.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Проведоха се протести в множество сръбски градове срещу Александър Вучич

„Локално“ (Македония): Проведоха се протести в множество сръбски градове срещу Александър Вучич

23 Март 2019 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Хиляди сръбски граждани се събраха в петък вечерта на протести под мотото "Един от пет милиона" в множество градове в Сърбия, включително в Нови Сад, Ниш, Валево, Чачак, Лесковац, Крушевац, Бор, Ужице, Горни Милановац, Враня и Панчево, информира македонското електронно издание "Локално"
Обръщайки се към протеста в Нови Сад, известният журналист Срджан Шкоро призова сръбския президент Александър Вучич да подаде оставка.
„Днес с помощта на тези, които ни бомбандираха, той ограбва тази страна. Обработваемата земя се продава на араби и престъпници. Не може повече така!, каза Шкоро.
На протеста в Крушевац студентският представител Нина Вуйчич отново осъди решението "да изпрати полиция срещу хора, ученици и студенти, които се борят за свобода на словото и държава без цензура, вместо срещу престъпниците, които се разхождат свободно по улиците ".
За тази вечер в Белград е насрочен нов протест под мотото "Един от пет милиона", който се очаква в напрегната атмосфера, след нахлуването на част от демонстрантите в сградата на РТС миналата събота и блокадата на Президентството в неделя.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мило Джуканович: Протестите в Сърбия, Черна гора и Албания имат обща нишка

Мило Джуканович: Протестите в Сърбия, Черна гора и Албания имат обща нишка

22 Март 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Протестите в Сърбия, Албания и Черна гора имат някои общи неща помежду си, заяви черногорският президент Мило Джуканович, цитиран от скопското електронно издание „МКД“.
Както каза той пред „Дойче веле“, тази нишка е явната нервност и желанието да се стигне до промяна на властта по различен начин от този, който е предвиден в конституцията и законите.
На въпрос, какво мисли за обвиненията, които идват от Сърбия във връзка с тамошните протести и за думите на президента Александър Вучич и други висши функционери, които многократно се позовават на т.нар. „македонски сценарий“ и твърдят, че Македония подкрепя опозицията и се бърка във вътрешните работи на Белград, Джуканович каза, че не е негова работа да взима отношение по този въпрос.
„Не се плашим от тази тема, но не съм напълно наясно дали има други интереси в организирането на протести в Белград ... Всички протести в региона - както в Сърбия, Албания, така и в Черна гора - имат някаква обща тема. Тази нишка е явната нервност и желанието да се стигне до промяна на властта по различен начин от предвидения в конституцията и закона. Конституцията и законът постановяват, че правителството трябва да бъде избрано на изборите и да бъде израз на свободната воля на гражданите“, каза Джуканович.
Поради това черногорският президент смята, че исканията за промяна на властта извън институциите и това, което е предвидено от правната система, не носят нищо добро и са безотговорни предложения, които разрушават институциите.
„А когато съсипете институциите, унищожавате самата държава. А страните и институциите на Балканите са крехки творения. Казвам, че работим по тях през последните няколко десетилетия“, обясни Джуканович.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Протестите в Албания: Отново се стигна до сблъсъци между полиция и демонстранти

„Фактор“ (Македония): Протестите в Албания: Отново се стигна до сблъсъци между полиция и демонстранти

21 Март 2019 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Тирана. На шестия антиправителствен протест в албанската столица Тирана отново се стигна до сблъсъци между демонстранти и полиция, съобщава скопското електронно издание „Фактор“.
Съгласно разпространената информация, протестиращите са се опитали да пробият полицейския кордон пред сградата на парламента, хвърляйки бутилки и други предмети срещу представителите на органите на реда, но без успех.
Медията подчертава, че председателят на Демократическата партия Лулзим Баша не е бил начело на протестите на опозицията, така че бившият министър-председател Сали Бериша беше посрещнат с овации от демонстрантите.
Това е шестият антиправителствен протест, който се провежда по същото време, в което в парламента има насрочено заседание. Пред сградата на законодателния орган в Тирана се поставят метални огради, за да се предотврати всеки опит на протестиращите да влязат в парламента.
Опозицията иска оставката на премиера Еди Рама, създаването на преходно правителство, което да проведе честни и демократични избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на Франция в Белград: Сърбия е основният партньор на Франция на Балканите; Косово не трябва да блокира влизането й в ЕС

Посланикът на Франция в Белград: Сърбия е основният партньор на Франция на Балканите; Косово не трябва да блокира влизането й в ЕС

21 Март 2019 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Белград. Френският посланик в Белград Фредерик Мондолони каза пред сръбският телевизионен канал Н1 в четвъртък, че президентът на страната му Еманюел Макрон трябва да посети Сърбия през юли и че Париж иска „силна Европа и силна Сърбия в Европейския съюз“.
Както припомни дипломатът, последното посещение на такова равнище е било преди 18 години, а Сърбия и Франция имат дипломатически отношения от 180 години.
„Нашата богата история ни задължава. Имаме отлични двустранни отношения във всички области - политика, икономика, култура. Що се отнася до сътрудничеството, искаме още повече“, каза посланикът.
Мондолони добави, че Франция разглежда Сърбия като приятелска страна, съюзник и основен партньор в Западните Балкани. Той подчерта, че икономическото сътрудничество е приоритет, като добави, че търговският обмен е около милиард евро и се увеличава.
По думите на дипломатическия представител, Франция подкрепя европейската интеграция на Сърбия. Мондолони добави, че Брюксел и Белград трябва да извършват едновременно реформи и че процесът на интеграция в ЕС е дълъг, защото много конкретни неща трябва да бъдат коригирани като върховенството на закона, глави 23 и 24 (съдебна система и основни права и правосъдие, свобода и сигурност).
Посланикът на Франция подчерта, че Прищина трябва незабавно да суспендира 100-процентовите вносни мита, наложени върху стоките от Сърбия и Босна миналия ноември. Той добави, че Косово не трябва да блокира интеграцията на Сърбия в ЕС.
Според неговите думи, диалогът между Белград и Прищина трябва да се възобнови възможно най-скоро, добавяйки, че той смята, че "статуквото" е опасно, тъй като може да доведе до напрежение и насилие в региона.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Косово: За Ивица Дачич лъжата е Господ, родина и религия, както и за неговите сръбски предци

Външният министър на Косово: За Ивица Дачич лъжата е Господ, родина и религия, както и за неговите сръбски предци

21 Март 2019 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министърът на външните работи на Косово Беджет Пацоли опроверга твърденията на сръбския си колега Ивица Дачич, че косовският министър го преследва, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„Дачич работи на принципите на своите бащи, за които лъжата е Господ, родина и религия. Споменавайки името му, той се опитва да създаде новини за истината. А истината е, че той създава новини, използвайки името ми. Неговото твърдение, че е бил преследван от моите братя навсякъде, където ходи, е лъжа. Дачич не ми е интересен, да не говорим за моите братя“, заяви Пацоли.
„Другият случай е, че уж съм го бил заплашил с убийство. Това е лъжа на един параноик“, подчерта косовският министър, като цитира добре известните заключения на Добрица Косич, известен като „бащата на сръбската нация“ за сърбите и лъжите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коха Диторе“ (Косово): ЕК щади Сърбия, блокира изявления срещу нея

„Коха Диторе“ (Косово): ЕК щади Сърбия, блокира изявления срещу нея

21 Март 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Прищина. Европейската комисия е блокирала изявление, в което Сърбия е държана отговорна за нарушаване на споразумение за регионално представителство и сътрудничество, съобщава на първа страница прищинският ежедневник „Коха Диторе“.
Според информацията на изданието, ЕК не е позволила публикуването на изявление от Борда на регионалния съвет за младежко сътрудничество, след като сръбското правителство е изтеглило представителя си на гражданското общество от борда и като резултат срещата, която е трябвало да се състои в Прищина, е пропаднала.
Вестникът твърди, че е запознат с кореспонденцията между Консулстативния съвет и кабинета на европейския комисар по разширяването Йоханес Хан, както и че е видял копие от изявлението, което е трябвало да бъде публикувано.
Бордът на представителите по-късно заяви, че ЕК се меси в неговата работа. Вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай също критикува Брюксел за пристрастията му и за това, че не иска отговорност от Белград за нарушението на споразумения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Телевизия Н1 (Сърбия): Косовски сръбски политици се сбиха в прищински ресторант, не е ясно кой е започнал и кой е бил арестуван

Телевизия Н1 (Сърбия): Косовски сръбски политици се сбиха в прищински ресторант, не е ясно кой е започнал и кой е бил арестуван

21 Март 2019 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Прищина. Двама косовски сръбски политици от конкурентни партии си размениха обиди и удари по време на среща в Прищина, предава сръбският телевизионен канал Н1, като се позовава на информация от портала на косовските сърби KoSSev.
Медията съобщава, че лидерът на Свободната либерална партия (СЛП) Слободан Петрович и представителят на партия „Сръбска листа“ Милан Костич са се сбили в ресторант.
Двете партии излязоха с противоречащи си заявления относно това, кой е нанесъл първия удар, кой е съобщил за инцидента на полицията и за това кой е бил арестуван.
Петрович заяви на пресконференция в косовския парламент, че е бил нападнат след появата му в държавната телевизия на Косово (RTK) по-рано през деня, когато той коментира бившия министър на земеделието Ненад Рикало. Костич беше съветник на Рикало.
Пресконференцията дойде приблизително по същото време, когато „Сръбска листа“ излезе с твърдение, че Петрович е бил арестуван.
Петрович каза, че е отишъл в ресторанта веднага след предаването на RTK, добавяйки, че Костич е направил обидни забележки и заплахи, преди полицията да бъде призована да вземе показания и да арестува Костич.
„Сръбска листа“ твърди, че Костич е бил нападнат без причина и е бил ударен в главата с мобилния телефон на Петрович, който е бил арестуван.
Косовският премиер Рамуш Харадинай осъди вербалната и физическа атака срещу депутата Петрович.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Epoka e Re (Косово): Посланикът на САЩ в Прищина призовава за прозрачност и отчетност на институциите

Epoka e Re (Косово): Посланикът на САЩ в Прищина призовава за прозрачност и отчетност на институциите

20 Март 2019 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Прищина. Посланикът на САЩ в Косово Филип Коснет участва в откриването на Отдела за борба с измамите в Националната одитна служба на Косово, като призова за прозрачност и отчетност на институциите в най-младата държава на Балканите, съобщава електронното издание на водещия прищински ежедневник Epoka e Re.
„Това звено е жив пример за това как справедливостта и просперитетът са свързани - как една ефективна система за проверки на правителството създава основата за ефективното използване на ресурсите на Косово за изграждане на основа за по-голям просперитет и мир“, подчерта Коснет.
„…Много косовски институции просто не изпълняват своята роля.. Съжалявам да го кажа, но само една трета от препоръките бяха разгледани през последните години. Проблемът е, че Конституцията дава на тази служба правото да наблюдава дейността на държавни агенции, но няма наказания, ако тези агенции не признаят констатациите. Дори парламентът на Косово, който надзирава докладите на Националната одитна служба, е съучастник в тази небрежност ”, коментира американският посланик в Прищина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“: Сръбски съд освободи лицата нахлули в сградата на РТС с моторен трион

„МКД“: Сръбски съд освободи лицата нахлули в сградата на РТС с моторен трион

20 Март 2019 | 04:55 | Агенция "Фокус"
Белград. Белградският съд освободи двама протестиращи, които бяха арестувани след нахлуването в сградата на Радио Телевизия Сърбия и бяха обвинени в насилствено поведение, защото са влезли с моторен трион в сградата, информира македонското електронно издание “МКД“.
След изслушването на заподозрените съдът постанови, че отхвърля искането на обвинението за задържане. Прокуратурата може да обжалва решението в тридневен срок .
Двамата рапъри, Миня Пернат и Милиан Чичич, са известни на обществеността с улични спектакли и сатирични песни срещу властта, пише изданието.
Шест души са осъдени на 30 дни затвор, едно лице е глобено, а двама ще бъдат съдени по редовна процедура.
Лидерите на опозиционния Съюз за Сърбия поискаха окончателното освобождаване на всички арестувани и обявиха организирането на мирни протести и бдения пред кабинета на президента Александър Вучич, отбелязвайки, че това е мястото, от което "според конституцията и закона" могат да бъдат освободени, като се споменават правомощията на сръбския президент за помилване.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Божко Обрадович излезе начело на протестите в Белград

„Вечерне новости“ (Сърбия): Божко Обрадович излезе начело на протестите в Белград

19 Март 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Белград. Главната роля в нахлуването на група демонстранти в сградата на сръбската държавна телевизия РТС, както и на протестите пред президентството в неделя, изигра лидерът на партия „Двери“ Божко Обрадович, заради което в обществеността се говори, че по този начин той се е наложил като лидер на демонстрациите срещу Вучич, пише електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне новости“.
Лидерите на опозиционният блок „Съюз за Сърбия“ (СзС), въпреки че от месеци участват в протестите „Един от пет милиона“, не бяха на преден план до миналия уикенд. Твърдеше се, че това е граждански протест. Въпреки това през почивните дни те поеха диригентската палка, а ключовата роля изигра Обрадович.
Боян Клачар, изпълнителен директор на неправителствената организация CeSID, казва, че независимо от това кой е формалният организатор, вижда ключовата роля на СзС от самото начало.
„Това, което се промени в събота е, че лидерите на СзС станаха по-видими от преди. Обрадович се показа като най-силният и компетентен да поеме инициативата. Въпросът е, дали това се е случило по негова инициатива, или в СзС са преценили, че той, като десничар, е по-подходящ да застане начело в този момент. Дилемата не е защо Обрадович излезе на първи план, а защо тези, които се обявяват за друг вид протест, се оттеглиха и оставиха празно пространство“, заяви експертът.
Лидерът на „Сръбската Демократическа партия“ (СДП) Зоран Лутовац смята, че Обрадович се е превърнал в главен организатор на протестите. Той заяви пред телевизия N1:
„Ако Обрадович е бил първият, който е влязъл там, нормално е той да ги призове да се оттеглят. Той може да контролира най-недоволните и склонни към екстремизъм и може да влияе най-много на тях, но решенията около това кой каква роля ще има се взимат в Съюза“.
Един от лидерите на СзС Драган Джилас каза един ден след нахлуването в РТС, че то не е планирано или съгласувано на ниво „Съюз за Сърбия“. По неговите думи, мнозинството от протестиращите са били на улица Таковска и изобщо не са разбрали какво се случва.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): ЕК подкрепи протестите в Белград, които кулминираха с нахлуването в държавната телевизия

„Република“ (Македония): ЕК подкрепи протестите в Белград, които кулминираха с нахлуването в държавната телевизия

19 Март 2019 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Говорителят на Европейската комисия Мая Кочиянчич подкрепя протестите в Сърбия, които кулминираха в събота вечерта с нахлуване на демонстрантите, начело с лидерите на опозицията, в сградата на държавната телевизия, съобщи „Пресинг ТВ“, предава опозиционното скопско електронно издание „Република“.
На въпрос на журналист, защо Европейският съюз не е осъдил нападението, в хода на което имаше инциденти, а веднага осъди групата в Македония, която на 27 април влезе в македонския парламент, Кочиянчич отговори:
„Докато правото на гражданите да участват в мирни демонстрации е и остава основна характеристика и основната ценност на демокрацията и трябва да бъде зачитано, протестите трябва да останат спокойни и в рамките на закона, какъвто беше случаят преди уикенда.Мирно и сдържано е от ключово значение. Парламентът е място, където трябва да се осигури пространство за дебати и дискусии с цел да се намерят общи решения и да се отговори на проблемите на обществото. Също така е от ключово значение структурният диалог с гражданското общество“, заяви говорителят на пред „Пресинг ТВ“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вук Йеремич: Оставка на психопата Вучич и свободни избори след 6 до 9 месеца

Вук Йеремич: Оставка на психопата Вучич и свободни избори след 6 до 9 месеца

19 Март 2019 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Белград. Всички искания на сръбската опозиция вече са обединени в едно – оставката на президента Александър Вучич и провеждането на честни и демократични избори. Това заяви бившият външен министър и лидер на „Сръбската народна партия“ Вук Йеремич. Според него, това може да се направи чрез гарантиране на съществуването на свободни медии. Ако искането не бъде прието, протестите може да се радикализират и да се стигне до гражданско неподчинение преди 13 април, което би означавало блокиране на университетите, институциите и важните пътни възели в страната, предава скопското електронно издание „Локално“.
Йеремич заяви още, че на този етап „няма условия за комуникация с Вучич, тъй като обратното би означавало голямо предателство на гражданския протест и опозицията“.
Лидерът на СНП смята, че „протестите разтърсиха Вучич, който вече има видими прояви на психическа нестабилност и губи контрол“ над ситуацията.
Вук Йеремич повтори, че „западните страни не искат да видят падането на Вучич от власт, докато той не изпълни обещаното – договор с Прищина и приемане на Косово в ООН, а чрез предложеното от него разграничаване, Сърбия да се откаже окончателно от Косво“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров: Нестабилната политическа обстановка в Сърбия влияе върху диалога между Белград и Прищина

Ген. Кирчо Киров: Нестабилната политическа обстановка в Сърбия влияе върху диалога между Белград и Прищина

18 Март 2019 | 20:46 | Агенция "Фокус"
София. Нестабилната политическа обстановка в Сърбия влияе върху диалога между Белград и Прищина. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ ген. Кирчо Киров, началник на Разузнавателната служба в периода 2002-2012 година, по повод последните напрегнати дни в Сърбия, белязани с протести срещу президента Александър Вучич. Според генерала се наблюдава опит за дестабилизация на страната с крайна цел изтеглянето й от орбитата на Русия. „Трудно би могло да се случи при сега действащата сръбска политическа класа и елит, който е сериозно ангажиран за каузата Косово, и който трудно може да преглътне голямата хапка, към която и ЕС, и НАТО, в лицето на САЩ, насочват Сърбия, а именно – да признае независимостта на Косово. Това би било стратегическо поражение за сръбският политически елит в лицето на управляваща класа и партии в Сърбия. То би довело до тяхната политическа смърт“, обясни генералът. Ген. Кирчо Киров каза още, че очаква от сръбския държавен глава Вучич да вземе решение за предсрочни парламентарни избори. Много е вероятно да ги спечели, каза още генералът, но уточни, че изборите не са с предизвестен край. Според него в случай на загуба на парламентарните избори ще се засили натискът върху Александър Вучич за отиване и на предсрочни президентски избори. Тогава резултатът няма да бъде известен, защото не е изключено да се създадат условия за промяна на политическата обстановка в страната, обобщи генералът.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Заплашена ли е Сърбия от „цветна революция“

„Взгляд“: Заплашена ли е Сърбия от „цветна революция“

18 Март 2019 | 20:42 | Агенция "Фокус"
Москва. Противопоставянето между сръбската опозиция и полицията стигна до щурм на централата на държавната телевизия, сбивания и пробиви на огражденията. Могат ли безредиците в Белград да прераснат в „майдан“, кой стои зад протестиращите и може ли хипотетична революция в Сърбия да навреди на отношенията й с Русия, пише руският вестник „Взгляд“ в материал, представен без редакторска намеса.
Протестите в Сърбия започнаха още през декември, но светът им обърна внимание (по-точно, спомни си за тях) през последния уикенд, когато се стигна до сблъсъци между протестиращите и полицията и жандармерията. Веднага прозвуча познатата дума „майдан“ и полузабравеното словосъчетание „цветна революция“. Заедно с това част от демонстрантите излязоха на улицата в жълти жилетки, напомняйки за по-скорошните събития в Париж.
Някои епизоди напомнят събитията от октомври 1993 година в Москва. В събота вечерта десетки протестиращи, начело с лидери на опозицията, нахлуха в сградата на сръбската държавна телевизия РТС и завзеха два входа към зданието. За щастие, сценарият от щурма на телевизионния център „Останкино“ със стрелба и кръв не се повтори. Протестиращите хвърляха яйца по фасадата на сградата, а полицията и специалните части блокираха нахлулите във фоайето и без да употребяват сила ги изтласкаха от там.
Случващото се засега не прилича на уличните сблъсъци в Париж, на което обърна внимание и президентът Вучич: „При нас няма кадри на хора с разбити глави, каквито се виждат във Франция. Но ако някой от тях извърши насилие, ние ще реагираме веднага. Ето как се държи една сериозна държава“.
В неделя се случи по-сериозен инцидент. Участниците в безредиците се опитаха с помощта на камион да пробият полицейския кордон около резиденцията на президента Вучич. При това опозиционерите обсадиха двореца на държавния глава. Част от демонстрантите тръгна към полицейския участък, където се намират петима от задържаните за участие в нападението срещу сградата на РТС. Прозвуча и традиционното в такива случаи „полицията с народа!“ – организаторите на протестната акция заявиха, че полицейският профсъюз уж е подкрепил демонстрантите.
В същото време властите демонстрират самочувствие и декларираха, че контролират ситуацията. Вучич каза, че не се страхува от предсрочни избори, в които опозицията ще спечели преко сили 17%. „Подгответе избирателните списъци сами, пишете каквото искате в тях ... Пишете, печатайте, пишете, правете каквото искате - ще загубите изборите!“ – заяви уверено сръбският президент в интервю за телевизионния канал „Россия 24“.
Това, което се случва в сръбската столица, е приблизително ясно, но основната, крайната цел на противниците на Вучич не е съвсем ясна. Както съобщи ТАСС от мястото на събитието, лозунгите на протестиращите непрекъснато се променят: или искат оставката на правителството и президента, след това призовават държавния глава да излезе и да се изкаже пред хората.
Самият Вучич в изявлението си нарече един от лидерите на протеста, председателят на партия „Двери“, „фашистът“ Божко Обрадович, а другите двама - бившият кмет на Белград Драган Джилас и бившият външен министър Вук Йеремич – „олигарси“. При цялата яркост на метафората това не дава яснота на случващото се, както и лозунгът „Вучич е крадец!“, с които излизат опозиционерите.
Протестите в Сърбия продължават от края на миналата година и през този период се случи визитата на руския президент Владимир Путин в Белград.
Повод за протестите стана бруталния побой над лидера на опозиционната партия „Левица“ Борко Стефанович в град Крушевац. Нападението се случи в навечерието на конференция на опозиционния блок „Съюз за Сърбия“ (в момента именно тази коалиция разпалва протестите) и след като Стефанович разкритикува публично и рязко президента Вучич.
Човекът, заради когото официално започна тази конфронтация, Борислав (Борко) Стефанович е колоритна фигура. В началото на 90-те свири на бас-китара в пънк групата „Поколение без бъдеще“. Влиза в политиката след свалянето на Слободан Милишевич и неговата Социалистическа партия. Наистина, той влиза в парламента от прозападната Демократическа партия и даже оглавява нейната фракция. От друга страна, като държавен чиновник, той курира сделката с „Газпромнефт“ за купуване на компанията „Нефтена индустрия Сърбия“ и отговаря за визитата на Дмитрий Медведев в Белград. Така че е трудно да се намери „ръката на Държавния департамент“ в тези събития.
Експертите-балканисти са съгласни, че системните и уличните опозиционери, обединени в „Съюза за Сърбия“, са разноцветно обединение. Така например, Божко Обрадович, участвал в нахлуването в сградата на РТС е лидер на движението „Двери“, което се позиционира като консервативно, антиглобалистко и евроскептично. „Сред протестиращите има хора с леви възгледи – привърженици на социалната справедливост, както и бивши активсти на Радикалната партия на Воислав Шешел, и млади хора, които споделят лозунги, близки до тези, които издигаше тази партия“, заяви пред вестник „Взгляд“ старши научен сътрудник и научен секретар на Центъра за изучаване на съвременните балкански кризи към Института за славистика на РАН Ирина Руднева.
Изданието отбелязва, че президентът Вучич оглавява партията на бившите съратници на Шешел, великосръбският националист, съден от Хагския трибунал. Управляващата Прогресивна партия (СПП) е създадена от част от „умерените радикали“ от Томислав Николич, който впоследствие става президент (2012-2017). В момента тези десни популисти и сръбски патриоти са обвинявани от техните опоненти в национално предателство – в опит да се договорят с косовските албанци. В опозицията са уверени, че държавният глава е одобрил план за размяна на територии. Твърди се, че Прищина е готова да се откаже от северната част на Косово с нейните сръбски анклави (сръбската част на Косовска Митровица и др.), а „режимът на Вучич“ е готов да даде на косоварите населената с албанци Прешевска долина в Южна Сърбия. Главното предателство обаче е в това, че той е готов да признае независимостта на Република Косово.
От една страна, поддръжниците на опозицията казват, че човек, чиито съветници са сина на Джордж Сорос Александър и съучастникът в нападението срещу Югославия Тони Блеър, не може да бъде сръбски патриот. От друга страна, привържениците на Вучич казват, че няма никакви доказателства за „предателство“, но за сметка на това в редиците на опозицията е пълно с хора, които имат финансови връзки с политици от Европейския съюз.
„Но на дело Вучич не прави отстъпки на Запада по въпроса за признаването на Косово и Западът вече не знае как да застави Белград да се съгласи на това. Всички варианти са изчерпани: преговорите с Прищина са блокирани толкова много, че едва ли могат да продължат, икономическият натиск не помогна, сътрудничеството с Русия, въпреки натиска, продължава“, подчертава балканистът Ирина Руднева.
Показателно е участието в безредиците на Драган Джилас, който беше кмет на сръбската столица в периода 2008-2013. През 90-те Джилас е активен противник на Слободан Милошевич, а през 2000-те става виден функционер на Демократическата партия. Вестникът припомня, че тази фракция е управляваща за определен период от време, а нейният лидер, прозападният политик Борис Тадич, заема поста президент (Джилас е приемник на Тадич на поста председател на партията). Демократическата партия има лявоцентристка, социал-либерална позиция и се ориентира на сближаване на Сърбия с ЕС и перспективата за влизане в Съюза.
Друг лидер на протестиращите е бившият външен министър и бивш председател на Общото събрание на ООН Вук Йеремич, който е бил и старши съветник по външнополитическите въпроси при Тадич. Едновременно с това той излиза от номенклатурно семейство, представител на влиятелния клан, възникнал във времето на социалистическа Югославия, който се нарича „босненските Кенеди“.
Независимо от разноцветността на протеста, именно лявоцентристите са неговото ядро, заяви пред „Взгляд“ доцентът от катедра теория и история на международните отношения на СПбГУ Евгений Колосков.
Евгений Колосков смята, че именно лявоцентристите на първо място са заинтересовани от успеха на уличния протест. „В ядрото на опозицията се намират тези, които не са били на власт от много време. По този начин те се опитват да се върнат в управлението, сваляйки дяснопопулисткото правителство на Вучич и неговата Прогресивна партия, или да окажат натиск над актуалните власти“, твърди експертът.
Според Ирина Руднева, Западът може и да е заинтересуван от реализирането на „цветна революция“ в Сърбия, предвид неотстъпчивата позиция на Вучич по косовския въпрос. Но експертът прави уговорката, че трябва да се изчакат реакциите от западните държави за изострянето на конфликта между властта и опозицията в Сърбия.
Колосков, от своя страна, смята, че възможните промени в Белград няма да окажат съществено влияние върху руско-сръбските отношения. „Президентът Владимир Путин не изрази категорична подкрепа за Вучич по време на настоящите протести, които съвпаднаха и с неотдавнашното посещение на руския лидер в Белград. Русия зае доста неутрална позиция“, отбеляза Колосков и повтори: политиката на Сърбия по отношение на европейската интеграция и топлите отношения с Москва едва ли ще се променят фундаментално, независимо дали Вучич ще остане на власт или не.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия разчита, че властите в Сърбия ще разрешат ситуацията около протестите

ТАСС: Русия разчита, че властите в Сърбия ще разрешат ситуацията около протестите

18 Март 2019 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия иска да види Сърбия като стабилна и уверено развиваща се страна и очаква ръководството на страната да положи всички усилия за разрешаване на ситуацията с протестните действия, които се проведоха в Белград. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава TACC.
„Разбира се, ние искаме да видим Сърбия като стабилна и динамично развиваща се страна", заяви Песков, отбелязвайки, че в рамките на двустранните отношения Русия е готова да съдейства по всякакъв начин, тъй като двете държави имат дългогодишни партньорски връзки.
В същото време Песков подчерта, че протестите в Сърбия са вътрешна работа на страната. „Убедени сме, че сръбското ръководство ще направи всичко възможно за разрешаване на ситуацията", добави говорителят на Кремъл.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Воислав Шешел: В ход е план за убийството на Александър Вучич

Воислав Шешел: В ход е план за убийството на Александър Вучич

18 Март 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Белград. Според председателя на Сръбската радикална партия (СРП) Воислав Шешел е задействан план за убийството на държавния глава на западната ни съседка Александър Вучич, предава македонската електронна медия Press 24.
Съответното Шешел заяви пред местна телевизия по повод ескалацията на напрежението на протестите в Белград. Съгласно думите му, подобно насилие не е виждано в Белград. Той подчерта, че моторната резачка е много по-опасна от пистолет или друго огнестрелно оръжие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Остават броени часове до изтичане на ултиматума за задържаните за нахлуването в РТС

„Канал 5“ (Македония): Остават броени часове до изтичане на ултиматума за задържаните за нахлуването в РТС

18 Март 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Белград. В 15:00 часа местно време (16:00 часа българско време) изтича ултиматумът на сръбските опозиционери за освобождаване на задържаните за нахлуването в сградата на РТС, предава македонската телевизия „Канал 5“.
Вчерашните протести приключиха, след като лидерът на движението „Двери“ Бошко Обрадович заяви, че опозицията ще изчака отговора на сръбския президент Александър Вучич и ще обяви следващите стъпки.
На пресконференция, проведена вчера по обяд, Вучич увери, че не се страхува и че всички, които са участвали в нахлуването в РТС, ще бъдат подведени под отговорност.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Старозагорецът Даниел Ладжев – отличник и вицешампион по таекуон-до 17 септември 2019 г.
Старозагорецът Даниел Ладжев – отличник и вицешампион по таекуон-до 17 септемвр...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.