НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Локално“ (Македония): В Белград се проведе пореден антиправителствен протест

„Локално“ (Македония): В Белград се проведе пореден антиправителствен протест

21 Април 2019 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Белград. В Белград бе проведен нов, 20-ти съботен протест срещу управляващите под надслов "Един от пет милиона - всички като един", на който бе представен експертен екип за преговори с правителството, след което шествието достигна до сръбската обществена телевизия РТС с логото "Срещу изборната измама", информира македонското електронно издание „Локално“.
Както обяви опозиционният Съюз за Сърбия протестът се провежда, защото сръбският президент Александър Вучич "отхвърля исканията на опозицията" за диалог относно свободата на медиите и свободните справедливи условия за избори.
Преговарящият екип ще се състои от преподаватели от Факултета по политически науки, режисьори и журналисти
В диалога ще участват и Независимата асоциация на журналистите на Сърбия (НУНС) и Асоциацията на независимите и електронни медии.
Опозицията обяви, че протестите ще продължат, защото нищо от това, което искат не е изпълнено.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ИА Regnum: Протестиращите в Сърбия поискаха от Вучич да представи план за разрешаване на косовския въпрос

ИА Regnum: Протестиращите в Сърбия поискаха от Вучич да представи план за разрешаване на косовския въпрос

17 Април 2019 | 00:06 | Агенция "Фокус"
Белград. Организаторите на протестите „Един от пет милиона“, които продължават в Сърбия вече четири месеца, поискаха от държавния глава на Сърбия Александър Вучич да представи план за разрешаване на косовския въпрос, предава руската информационна агенция ИА Regnum.
Исканията им са сръбският президент да започне диалог с опозицията за плановете как да бъде разрешен дългогодишният проблем с обявилото през 2008 г. независимост Косово.
„Публичните искания, отправени към Александър Вучич в нашето обръщение за Косово и Метохия, са консолидираната позиция на всички политически и граждански сили - организаторите на протестното движение „Един от пет милиона“. В това обръщение изразяваме и нашето дълбоко недоволство от политиката на Вучич и правителството на Анна Бърнабич по отношение на Косово и Метохия и нашите граждани, живеещи на сръбска земя“, заяви в ексклузивно интервю за агенцията Югослав Киприанович, член на Президиума на партията „Двери“ и помощник на председателя на политическата сила „Съюз за Сърбия".Бошко Обрадович.
Според Киприянович посредническата мисия на Европейския съюз, самото Брюкселско споразумение, както и изключителният монопол на Вучич за преговори от името на Сърбия, са претърпели пълен провал. „Нуждаем се от нов формат за преговори, и в това отношение, посредническата мисия на Москва може да бъде ключов фактор за гарантиране на първо място на сръбския национален консенсус по ключовия въпрос за Косово и Метохия“, заяви Киприянович.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Сърби, време е да се обединим!

Александър Вучич: Сърби, време е да се обединим!

16 Април 2019 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Белград. „Сърби, време е да се обединим“, заяви сръбският президент пред белградския вестник „Ало“, цитирано от сръбското радио B92.
Президентът подчерта, че това се отнася особено за сръбските интереси в Косово и Метохия, както и в целия регион.
"Смятам, че е важно да отговорим на всичките им призиви за конфликти още в петък, по време на едно от най-големите политически събирания в Сърбия през последните 50 години, като призовем хората да бъдат обединени и единни," заяви Вучич в интервюто за вестника.
"След глупостите и истинския провал на опозиционния митинг (миналата събота), организирано от Джилас, Обрадович и Йеремич, които заплашваха с насилствено завземане на властта, е важно в отговор на всичките им призиви за конфликт да приканим хората, не политическите партии, към единство и обединение в петък. "
Той каза, че единството е от решаващо значение и че хората в Сърбия ще го разберат много добре.
"Това означава, че трябва да се обединим около всички важни въпроси и икономическия напредък на Сърбия и да се опитаме да разберем, че можем само да се борим за нашите интереси, особено в Косово и Метохия и в целия регион, и че разбираме добре, че посланията на конфликта и разделението между сърбите е лошо за всички, които искат да инвестират в нашата страна, "каза президентът.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“:  Протестите в Белград – блъф вместо революция

„Известия“: Протестите в Белград – блъф вместо революция

15 Април 2019 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Белград. Уличните изяви на сръбската опозиция, чиито лидери очевидно очакваха да повторят сценария на киевския „Майдан“, се изчерпаха, както стана ясно след последния протест в столицата Белград. Директорът на Фондацията за прогресивна политика и главен редактор на портала Balkanist.ru, Олег Бондаренко, твърди в статия за руския вестник „Известия“, че вместо планираното „начало на края на Вучич", започна „началото на края на протестите".
Последните месеци в Сърбия бяха много неспокойни. Опозицията, която в продължение на редица съботи събира на улиците традиционно недоволната белградска интелигенция, обяви 13 април като ден за революция. Срокът на 30-дневния ултиматум с искане за оставки, отправен от прозападната опозиция към президента и правителството на Сърбия с искания за оставка, изтече точно миналия уикенд. По този повод те обещаха само обща стачка, масови протести и дори палатков лагер – по подобие на киевския „Майдан“.
Но всичко това се оказа блъф – събралите се от цялата страна, според най-оптимистичните изчисления, бяха малко повече от 10 хиляди души, които се срещнаха пред сградата на Скупщината, разходиха се под дъжда и в крайна сметка се пръснаха из близките кафенета.
Лидерите на протеста, осъзнавайки безсмислието на призивите за действие в настоящата ситуация, предпочетоха много по-спокоен тон, отколкото през изминалите седмици. А един от главните организатори - бившият кмет на Белград и телевизионен магнат Драган Джилас, изобщо отказа да говори с оглед на това, което се случва.
Трудно е да се каже какво сработи тук – дали неотдавнашното му посещение във Вашингтон за консултации или безсмислието на видимите с невъоръжено око усилия. Във всеки случай представянето на новата партия на Драган Джилас е насрочено за следващата събота, което означава, че нейният основен инициатор възнамерява да се насочи към създаването на политическа сила от уличните протести. Може би това не е най-лошия вариант за него.
Особено предвид факта, че през последните няколко месеца опозицията бойкотира заседанията на парламента в Белград, а рейтингът на обединения „Съюз за Сърбия“, според социологическите проучвания, варира около 10%, понякога дори изоставайки от социалистите на външния министър Ивица Дачич (наследници на Комунистическата партия на Тито).
В същото време вече през юни в страната може да се проведат предсрочни парламентарни избори, за които говори сръбският лидер. И ако преди опозицията обещаваше да ги бойкотира, то сега, когато нейният действителен лидер създава своя собствената партия, очевидно иска и твърди обратното.
В резултат на това, вместо планираното „начало на края на Вучич”, започна „началото на края на протестите”. В по-голямата си част, обединени само от омраза към властите, дясно-левите, традиционните-нетрадиционни опозиционери не успяха дори да развият нито една платформа, да не говорим за нещо повече. С този подход можем спокойно да кажем: през следващия уикенд протестите ще отслабнат и ще завършат с настъпването на Великден - може би един от основните празници в Сърбия, по време на които страната официално празнува почти седмица. Кой ще се реши да протесира навръх Великден? Само завършените маргинали.
Тактиката на сръбското правителство, въпреки съмненията, се оправдава. Вместо традиционния полицейски ескорт на протести, служителите на правоприлагащите органи се вляха с цивилни дрехи в тълпата, без да предизвикват ненужно напрежение. Само слуховете за укрепени в парламента специални сили провокираха реакции. Въпреки че, от друга страна, присъствието на протестите на полицейски служители може да бъде мощен терапевтичен инструмент за онези, които искат да завземат поредната сграда - както беше на 16 март, когато протестиращите влязоха в държавната телевизия РТС, а след това се опитаха да блокират президента в собствената му резиденция.
Александър Вучич е първият лидер след Слободан Милошевич, който се опита да възстанови реда в Сърбия и да изгради ефективна вертикална власт в страната, която в продължение на 30 години е загубила повече от три четвърти от своята територия и население. Свикналите с щедрото финансиране от Запада за ултрадемократични практики, които отслабват държавната власт, сръбските либерали, както и някои националисти, са недоволни от изтласкването им от властта. Както и от укрепването на държавната власт, която преди това бе в състояние на вечен раздор.
Оттук и опитите да се изгонят (в буквалния смисъл от думата) представители на управляващата Сръбска прогресивна партия от работните им места в общината Стари град в самия център на Белград, както се случи сутринта на обявената „революция”. Разбира се, за останалата част от предишния прозападен елит от обкръжението на бившия президент Борис Тадич (също протестиращ), който остана без работа, е по-добре за държавата да остане слаба. Тогава шансовете за връщане към властта са по-големи. Но, очевидно, времето им мина.
Проучванията показват безусловното ръководство на сегашния президент в сръбската провинция. Русия е важна за стабилността на републиката, което не е възможно, при условие че сегашните членове на опозицията се върнат на власт. Те имаха възможност да се изразят от всички страни - и те го направиха, оставяйки Сърбия без Милошевич и генерал Младич, без Косово и Черна гора. Време е да съберем камъните и да се надяваме, че Александър Вучич ще бъде този, който ще се опитва да вземе лаврите на Тито. Но всичко с времето си, разбира се.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечернье Новости“ (Сърбия): СПП насрочи разширено заседание, възможно е решение за предсрочни избори

„Вечернье Новости“ (Сърбия): СПП насрочи разширено заседание, възможно е решение за предсрочни избори

15 Април 2019 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Белград. Ръководството на Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич насрочи разширено заседание за вторник, на което да бъде обмислен възможен отговор на натиска на опозицията. По данни на електронното издание на водещия белградски ежедневник „Вечернье Новости“ не е изключено да бъде взето решение за насрочването на предсрочни избори в западната ни съседка.
На срещата във вторник се очаква да присъстват около 700 членове на партията. Заседанията им ще бъдат публични и ще се излъчват на живо, подчертават от редакцията.
Съгласно разпространената информация, едни от най-значимите представители на партията ще призоват Вучич да вземе решение за участие в извънредните избори. Въпросът се обсъжда отдавна в политическите кръгове в Белград, но решение по него все още не е взето. По-рано като възможни дати за гласуването се споменаваха 23 май или 30 юни. Към настоящия момент гласуване може да бъде насрочено на 24 април и най-късно на 9 май.
Опозицията съобщи в неделя, че ще създаде преговарящ екип и ще очаква от властите да направят същото, с цел обсъждане на исканията, обявени на митинга - сформиране на съвместна комисия за определяне на справедливи избирателни условия, избор на нова ЦИК и избор на техническо ръководството и редакционната колегия на РТС и РТВ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Хайде още веднъж нападнете да видим как ще биете, хайде да видим, засега само се заканвате!

Александър Вучич: Хайде още веднъж нападнете да видим как ще биете, хайде да видим, засега само се заканвате!

14 Април 2019 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Белград. "Хайде още веднъж нападнете да видим как ще биете, хайде да видим, засега само се заканвате!", заяви сръбският президент Александър Вучич,цитира думите му македонското електронно издание “МКД“
Той твърди, че от терасата на президентството в Белград той е изслушал ораторите на протеста "Всички като един - един от пет милиона" и че не е имало повече от 7500 души.
Вучич каза пред репортери в Белград, че само от Враня и Лесковац ще се съберат над 7500 на предстоящия митинг на управляващата партия , който ще се проведе на 19 април в рамките на кампанията "Бъдещето на Сърбия".
Той каза, че митингът ще се проведе на същото място и ще договори с телевизионния канал "Пинк" със същия безпилотен апарат да запише и този митинг, така че записите да могат да бъдат сравнени и да се види колко хора са се събрали. Той добави, че този митинг ще говори за факта какво е направило сегашното правителство за Сърбия и какви са плановете за бъдещето. Той също така каза, че не се страхува от опозицията и техните заплахи, и ги призова да опитат да извършат насилието, за което призовават.
Сръбският президент заяви, че мястото за дебат е в парламента.
Според Вучич опозицията е възнамерявала да влезе в парламента, но депутатите от Сръбската прогресивна партия "са ги изпреварили, така че те останаха без идеи и план и затова изглеждаха неспокойни на протеста..."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Дачич за протеста: Пълен провал

„Локално“ (Македония): Дачич за протеста: Пълен провал

14 Април 2019 | 01:09 | Агенция "Фокус"
Белград. Днешното събиране на „1 от 5 милиона“ в Белград беше пълен провал пред цялата сръбска и международна общественост, заяви Ивица Дачич, информира македонското електронно издание „Локално“.
Той каза, че неговата партия преди това е посочила, че Съюзът за Сърбия няма нито политически идеи, нито подкрепа от народа.
„Освен разпоредби и закани, днес никой не можеше да чуе нищо за това, което те защитават. Те нямат идеи, хора никакви, очевидно нещо не струва“, каза Дачич.
„Не струват лидерите, които ги водят, и ако те не се променят, толкова малко хора ще имат в обявения за главен протест на опозиция“, добави Дачич пред агенция „Танюг“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Протестиращи дадоха на сръбските власти шест дни, за да изпълнят исканията им

РИА Новости: Протестиращи дадоха на сръбските власти шест дни, за да изпълнят исканията им

13 Април 2019 | 23:29 | Агенция "Фокус"
Белград. Участниците в масов протест в Сърбия дадоха на властите шест дни, за да изпълнят исканията им, предава РИА Новости.
„Даваме срок от шест дни до следващия петък, това правителство да отговори положително на нашите искания. Ако не сме чути, ще се съберем отново на седмия ден още повече“, съобщи Югослав Киприянович, лидер на протеста.
В самия център на Белград пред сградата на събранието (парламента) на Сърбия се проведе национален протест. До нея бяха поставени сцена с високоговорители, от които звучат протестни песни. В самата сграда са дежурили голям брой полицейски части.
След няколко речи протестиращите мирно са се отправили към сградата на правителството на страната.
Те очакваха, че при тях ще дойде президентът Александър Вучич, но това не се случи. Вътрешният министър Небойша Стефанович обясни, че държавният глава „не е свикнал да говори пред малък брой хора“. Според него протестиращите са събрали само 7,5 хиляди души.
По оценки на организаторите, те са успели да съберат 35 хиляди души в центъра на Белград. Акцията приключи без инциденти.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Протестът в Белград приключи: Опозицията даде срок на властта

„Фактор“ (Македония): Протестът в Белград приключи: Опозицията даде срок на властта

13 Април 2019 | 21:58 | Агенция "Фокус"
Белград. Призовавайки правителството да изпълни исканията на опозицията в рамките на шест дни, в противен случай ще бъде организиран още по-голям протест на седмия ден, приключи митинга „Един от пет милиона“ в Белград, предава македонското електронно издание „Фактор“.
Последни на протеста говориха лидерите на опозицията, които настояват за създаване на съвместна комисия на правителството и опозицията за определяне на честни условия на изборите, избор на нов състав на регулаторния орган за електронните медии и избор на технически и редакционен екип на Радио-телевизията на Сърбия и Радио-телевизия Войводина.
Според Зоран Живкович на протеста, който премина мирно без инциденти са присъствали 35 хиляди души и е най-големият от 5 октомври.
Властите твърдят, че в протеста са участвали около 7500 души.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24.мк“ (Македония): Опозицията в Сърбия обяви: Отиваме докрай, Вучич може да падне

„24.мк“ (Македония): Опозицията в Сърбия обяви: Отиваме докрай, Вучич може да падне

13 Април 2019 | 21:25 | Агенция "Фокус"
Белград. Опозицията в Сърбия излезе на нов протест „Всички като един – 1 от 5 милиона“. Те заявиха, че отиват докрай и казват, че президентът Александър Вучич може да падне. Само заедно и обединени можем да постигнем крайната победа, съобщава македонската медия „24.мк.
„Време е да застанем и да се борим за съвременна и модерна държава. Седем години срам, управляват най-лошите и най-некомпетентните, седем години си правят собствено риалити шоу“, каза студентът Стефан Новакович.
Актьорът Сергей Трифунович припомни, че всяка година около 35 хиляди млади хора търсят по-добро бъдеще извън страната.
„Властите не знаят какво е това държава, ние 27 години викаме по улиците и молим властите да създадат истинска държава. Но, кълна се и знам, че това тук ще спре. Това е последната ни улица. Вучич ще падне“ ,каза актьорът.
Днес опозицията прочете исканията, отправени до властите. Те настояват за създаване на съвместна комисия, която да дефинира условията за честни избори, както и избора на нов състав на регулаторния орган за електронните медии, както и избор на технически и редакционен екип на Радио и телевизия Сърбия и Радио-телевизия Войводина. От своя страна, президентът Александър Вучич, тази сутрин каза по Пинк ТВ, че не очаква нещо драматично да се случи по време на днешните протести, но категорично заяви, че всяка бруталност, ще бъде санкционирана.
„Мисля, че това говори за тяхната характеристика, която е диктаторска, както те управляваха. Сега, когато нямат цялата власт и сила в ръцете си, онези, които демократично управляват страната, са наричани автократични владетели. Във всеки случай, аз вярвам в разума им, но тръгнат ли към насилие, те ще бъдат спрени“, заяви сръбският президент.
След изказвания от сцената, демонстрантите, водени от опозиционни лидери, продължиха да маршируват по улиците на Белград. Мерките за сигурност в Белград са на най-високо ниво.
Голям брой полицейски служители бяха разположени около и вътре в Народното събрание като превантивна мярка срещу възможно нахлуване на опозицията и протестиращите в тази институция.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„21 ТВ“ (Македония): Протестен поход в Белград, намерени са палки и камъни в протестиращите

„21 ТВ“ (Македония): Протестен поход в Белград, намерени са палки и камъни в протестиращите

13 Април 2019 | 20:57 | Агенция "Фокус"
Белград. Тази вечер в Белград се провежда протестна акция на „1 от 5 милиона“, водена от опозицията, която настоява за оставката на президента Александър Вучич. На протеста са дошли хора от цяла Сърбия, предава телевизионният македонски канал „21 ТВ“.
Междувременно властите обвиниха, че в някои части на града е открила палки и камъни, с които протестиращите са искали да рушат в Белград. Опозицията обаче се отвърна, че всичко е нагласено и, че никой от тях няма такова нещо.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„а1“ (Македония): Вучич: Нападнаха съветници, днес освен викане и крещене няма да постигнат нищо

„а1“ (Македония): Вучич: Нападнаха съветници, днес освен викане и крещене няма да постигнат нищо

13 Април 2019 | 20:29 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия, Александър Вучич заяви, че не очаква нищо специално от днешния протест на опозицията, съобщава македонският електронен портал „а1“.
Вучич информира, че са нападнати общински съветници и членове на Сръбската прогресивна партия.
Сръбският президент изрази съжаление за използването на сила, обяснявайки, че хулигани са нападнали съветниците на СПП.
Той припомни, че съветниците са избрани от народа за свои представители, а не като Бошко Обрадович, който не е съветник в кметството и се е опитал да влезе.
Според него нападението е станало около пет часа сутринта. Вучич каза също, че представители на опозицията не са позволили на линейката да помогне на съветник, а става дума за диабетик.
Вучич подчерта, че едно различно мнение е съкровище и, че няма проблем, че днес имаме няколко хиляди души, които ще изразят отношението си.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Сръбската полиция е взела всички необходими мерки, за да не допусне нахлуване в парламента

A1 On (Македония): Сръбската полиция е взела всички необходими мерки, за да не допусне нахлуване в парламента

13 Април 2019 | 19:12 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович каза, че полицията е разположена в сградата на Парламента, за не допусне нахлуване със сила и запалване на сградата, пише македонският информационен портал A1 On.
По думите му, полицията в парламента трябва да попречи на някого да краде от картините или мебелите , да гарантира сигурността както на депутатите, така и на служителите на институцията.
"Ако някой планира намеса в държавни институции, какъвто беше случаят с РТС, това няма да е възможно", каза Стефанович. Той заяви, че полицията на територията на Сърбия не е спирала нито един автобус или ван, който да превозва пътници за протеста в Белград.
„Не разпространявайте лъжливи новини!“ - каза той.
Генералният секретар на Народното събрание на Сърбия Сърджан Смилянич потвърди, че е дал съгласието си за разполагане на полицейски части в сградата на парламента.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TACC:В Белград се провежда голям антиправителствен протест

TACC:В Белград се провежда голям антиправителствен протест

13 Април 2019 | 18:30 | Агенция "Фокус"
Белград. В събота в центъра на сръбската столица започна мащабна антиправителствена акция с изпълнението на сръбския химн "Боже правде". Това съобщава кореспондентът на ТАСС от сръбската столица.
Протестиращите се събраха пред сградата на Народното събрание в центъра на града и изпълниха съседния парк Пионер. На блокираната пътна артерия има сцена с огромен екран, излъчващ изрезки от речи на президента на Сърбия Александър Вучич, които се посрещат със освирквания. Протестиращите развяват знамена на Сърбия, има и знамена на ЕС. Хората държат плакати с настоявания за оставката на сегашното правителство и със символите на организацията "Отпор" - стиснат юмрук.
В множеството има професионални „агитатори” с мегафони, хората са приятелски настроени, пеят, танцуват и се снимат. В същото време сред мирните протестиращи се забелязват групи от силни мъже в спортни облекла.
Въпреки дъжда, събитието събра значителен брой хора. Но нито организаторите, нито полицията посочват точния брой насъбраните хора.
Сръбският президент, от своя страна, не очаква нищо специално от митинга на опозицията, но се надява, че протестът на опозицията ще мине мирно. Той заяви това в събота по телевизионния канал „Пинк ТВ“.
"Не очаквам нищо специално от протеста на опозицията. Във всеки случай смятам, че днес всичко ще бъде мирно. Ако започнат насилие, те ще бъдат спрени", каза президентът.
Очаква се протестът да бъде един от най-масовите напоследък, а протестиращите да се опитат драстично да изострят ситуацията. Лидерите на протеста настояват президентът Александър Вучич, министър-председателят Ана Брнабич и председателят на парламента Мая Гойкович да подадат оставка. Освен това, преди да подадат оставка, властите трябва да назначат преходно правителство за провеждане на "нови честни избори".
На 19 април сръбските власти ще проведат контра-митинг в столицата. Очаква се в него да вземат участие десетки хиляди хора. По-рано Вучич призова своите поддръжници от цяла Сърбия да се присъединят към това мероприятие.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Започна антиправителственият протест в Белград

„Телма“ (Македония): Започна антиправителственият протест в Белград

13 Април 2019 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбската опозиция организира нов масов протест в Белград днес. Опозиционните лидери не искаха да публикуват програмата за днешния протест „по тактически причини“, но обявиха, че протестният марш ще е от Народното събрание до сградата на правителството и оттам множеството ще се върне пред парламента, информира македонският телевизионен канал “Телма“.
Управляващата партия обвини членовете на опозиционния Съюз за Сърбия, които организират протестите "Един от пет милиона", че използват фашистки методи и сплашват хората и ниската посещаемост на техните протести е доказателство за това. Властите предполагат, че опозицията подготвя нахлуване в Парламента, въпреки полицейският кордон около сградата. Депутатите от управляващото мнозинство не напуснаха сградата на парламента, откъдето обявиха, че ще участват в защитата му, ако опозицията се осмели да нахлуе вътре.
От друга страна, опозицията твърди, че полицията спира всички пътнически автобуси и микробуси до Белград и връща тези, които транспортират протестиращите.
Демонстрации на опозицията под мотото "Един от всеки пет милиона се държат в продължение на почти пет месеца в цяла Сърбия и столицата на Белград, придружени от поредица от инциденти като нахлуване в сградата на обществената телевизия и блокадата на президентския дворец. Опозиционният Съюз за Сърбия, който се състои от няколко партии, неправителствени и граждански организации, настоява за оставка от правителството и президента Вучич, свобода за медиите и провеждане на предсрочни избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“(Македония): Сръбски депутати прекараха нощта в парламента

„ТВ 21“(Македония): Сръбски депутати прекараха нощта в парламента

13 Април 2019 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Белград. Депутатите от управляващата партия прекараха нощта в парламента в Сърбия. Те се решиха на този ход , защото се опасяват, че евентуално е възможен опит за насилствено изменение на волята на гражданите, които са ги избрали по време на насрочения голям общонационален антиправителствен митинг в Белград, информира македонският телевизионен канал ”TB 21”.
Организаторите на протестите "1 на 5 милиона" са насрочили финален протест пред сградата на парламента днес в 15:00 часа местно време (16:00 часа българско време), но не разкриват колко дълго ще продължи.
Очакват се граждани от цяла Сърбия, които са на улицата повече от четири месеца. Те настояват за промяна на властта.
Днешният протест е обявен за мирен от организаторите.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Сърбия днес е най-силна

Александър Вучич: Сърбия днес е най-силна

13 Април 2019 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Нови Сад. "Достатъчно разорихте и унищожихте, доста време управляваха крадци, време е някой да строи и работи за бъдещето на Сърбия", заяви сръбският президент Александър Вучич на съботния митинг в Нови Сад, който е първият от двата най-големи митинги, насрочени от Сръбската прогресивна партия. Следващият най-голям митинг е насрочен за 19 април в Белград, цитира думите му скопският вестник “Нова Македония“.
Той обвини опозиционните партии, че сеят омраза и искат да дойдат на власт с насилствени средства, като напомни за епизоди от протестите на опозицията, показващи бесилки, и като привърженици на опозицията, влизащи в сградата на РТС с електрически триони.
„Казват, че са бъдеще, а ние сме минало. Искаме да покажем, че сме достойна Сърбия, която иска да строи и работи. Срамувам се да виждам как тези хора разрушават нашите табели , огради, а ние правим един от най-красивите площади в Европа. Така както целият център на Виена е обновен, ние искаме да привлечем туристи в Белград. Няма да се страхуваме от онези, които искат с насилие да дойдат на власт“ - каза Вучич.
Президентът на Сърбия изпрати послание към лидерите на опозиционните партии и каза, че няма да разговаря с фашистите. Той подчерта важността на диалога, а не насилието.
„В Сърбия насилието и фашизмът никога няма да минат. Този митинг в Нови Сад е доказателство за доверието на гражданите, силата и отговорността да се противопоставят съвместно на това зло - добави Вучич.
Сръбският президент обяви две големи инвестиции от 50 млн. евро за присъстващите граждани, които ще бъдат реализирани в Нови Сад.
„Ще ви донеса два малки подаръка. Вече са приключили преговори с една голяма и важна компания от хранително-вкусовата промишленост за инвестиране на 50 млн. евро - посочва Вучич. Той помоли присъстващите да свалят транспарантите, за да се види колко хора са дошли - над 35 000 души.
Той не пропусна възможността да изпрати съобщение до международната общност да спре натиска върху Сърбия и отново подчерта, че Прищина трябва да премахне наказателните мита за сръбските продукти, за да продължи диалога.
„Прищина се държи дръзко. Те мислят, че със своята безцеремонност ще отслабят Сърбия. Да бъдеш достоен и да искаш разговор и диалог не означава, че си слаб. Днес Сърбия е много по-силна от преди пет, десет или 20 години,“ каза Александър Вучич.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Има напрежение в Белград – и по улиците, и по върховете на държавата

Deutsche Welle: Има напрежение в Белград – и по улиците, и по върховете на държавата

13 Април 2019 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Белград.Има напрежение в Белград – и по улиците, и по върховете на държавата, пише македонска редакция на Deutsche Welle.
Сръбските граждани протестират на улиците в продължение на месеци, настоявайки за по-голяма демокрация в страната. Сръбският президент Вучич не проявява готовност за разговори преди големия протест, обявен за днес в Белград, коментира германската медия.
Таблоидите, близки до сръбското правителство, се конкурират с "бойни" заглавия: "Диваците искат гражданска война". Министерството на отбраната заяви, че по никакъв начин няма да подкрепи насилственото сваляне на законно правителство. Това не е нищо ново. През тези седем години, доколкото Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия (СНС) са на власт, в много проправителствени медии бяха обявени преврати и войни. Като засява такива страхове, президентът Вучич, който показва тенденция към авторитарно управление, държи хората под негов контрол и демонизира политически опоненти. Подобна е ситуацията и в навечерието на масовия протест на гражданите и опозицията тази събота. "Ако бяхме нормална държава, прокуратурата трябваше да реагира, защото това е чисто предизвикване на паника", заяви лидерът на опозицията Драган Джилас.
От 2012 г. Александър Вучич, бил той премиер или кандидат за президент, е абсолютен алфа мъж на сръбската политическа сцена. В ерата на Милошевич той е бил радикален шовинистичен министър на информацията. Междувременно той стана инициатор на идеята за членство в ЕС. Партията му управлява с удобно мнозинство и контролира голяма част от медиите.
Без партийна книжка, едва ли можете да получите нещо в Сърбия. Младите образовани хора масово напускат страната. Представеният от проправителствените медии образ е изключително различен от сръбската реалност. Вербални, а в някои случаи и физически атаки срещу инакомислещите, неспособността да се действа срещу произвола, масовата корупция и арогантността на властта предизвикват бунт сред все повече и повече граждани. От 8 декември насам се провеждат големи протести в над 100 сръбски града, провеждани веднъж седмично, коментира DW.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 инфо“ (Македония): За днес са насрочени мащабни протести на опозицията в Белград

„24 инфо“ (Македония): За днес са насрочени мащабни протести на опозицията в Белград

13 Април 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Белград. Протест срещу сегашното управление в Сърбия "Всички като един –„Един от пет милиона" ще се проведе пред Парламента в Белград днес в 15.00 часа местно време (16:00 часа българско време), пише македонското електронно издание “24 Инфо“.
Лидерите на опозиционния Съюз за Сърбия призоваха гражданите мирно да изразят недоволството си от "режима" на управляващата Сръбска прогресивна партия.
Според съобщенията от Съюза за Сърбия участниците в протеста ще прочетат исканията на опозицията и недоволните граждани, а лидерите на опозицията и обществените фигури ще се обърнат от трибуната към протестиращите.
Първият протест срещу сегашното правителство бе проведен в края на ноември миналата година в Крушевац за нападението срещу лидера на Сръбската левица, Борко Стефанович и активистите на тази партия, след което следващият митинг се състоя на 8 декември в Белград, където от тогава всяка събота се провеждат митинги .
Протестите се разпространиха и в други градове и общини в цяла Сърбия и се провеждат под мотото "Един от пет милиона", което възникна след изявлението на сръбския президент Александър Вучич, че той няма да изпълни никакви искания дори на улиците да излязат пет милиона души.
Сред исканията на опозицията са свободата на медиите, честните и демократични избори, оставките на държавното ръководство и откриването на извършителя и организатора на убийството на косовския сръбски политик Оливер Иванович.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Новий день“ (Русия): Едни предсрочни избори в Сърбия биха били разгром за опозицията

„Новий день“ (Русия): Едни предсрочни избори в Сърбия биха били разгром за опозицията

13 Април 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Белград. Предсрочните парламентарни избори в Сърбия, за които говори президента на републиката Александър Вучич, заплашват опозиционните партии с пълно поражение. Според резултатите от анкетата „Политически барометър, април 2019 г.“, публикувана от „Фактор плюс“, около 55% от гласоподавателите биха гласували за Сръбската прогресивна партия на президента Вучич, ако бяха проведени парламентарни избори в неделя, пише руската агенция Новый день"
В същото време 11,8% от гласоподавателите биха гласували за опозиционния блок на Съюза за Сърбия, а 10,1% - за Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич. Пет процентовата избирателна бариера би преодоляло и опозиционното „Движение на свободните граждани” Сергей Трифунович с 5,4% от гласовете.
В същото време, според анкетата, проведена от 7 до 11 април сред хиляда души, 47% от гражданите, които имат право на глас ще отидат в избирателните секции, а 29% не биха гласували изобщо. Не са решили дали ще гласуват или нямат мнение 24% от анкетираните.
Коментирайки това политическо подреждане, директорът на Фондацията за прогресивна политика Олег Бондаренко отбеляза, че нивото на доверие към президента Вучич е високо и стабилно и това се потвърждава от много проучвания, проведени преди и след началото на протестите. "Властите си вършат работата добре, в противен случай ще има съвсем различни числа", подчерта експертът.
Той отбеляза, че "в сръбското общество не е формирана умора от Вучич, въпреки че той е в политиката от доста време, но е президент едва от 2017 г." "Да, много хора имат въпроси към неговата политика, защото той взаимства някои моменти от ерата на Тито, но по времето на маршала страната е била с далеч по-голяма територия и Вучич няма възможност да приложи такива политически решения в далеч по-малка Сърбия.
Що се отнася до опозицията, както отбелязва експертът, „тя се основава на хора, които след свалянето на Милошевич и преди победата на Томислав Николич през 2012 г. са на власт”. „При тяхното управление имаше високо ниво на бедност в Сърбия, процесът на приватизация беше много активен, продажбите на всичко и на всички, а хората живееха много, много зле и все още помнят всичко много добре”, заяви Бондаренко.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Александър Вулин се отказа от гладната стачка

„Сител“ (Македония): Александър Вулин се отказа от гладната стачка

12 Април 2019 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин няма да обявява гладна стачка, предава скопската телевизия „Сител“.
Във връзка с мащабния протест на опозицията, който ще се проведе в събота, партиите от управляващата в Белград коалиция обявиха, че ще останат в сградата на парламента, за да го пазят от „примитивизма, насилието и фашизма" на противниците на управляващите. Въпреки това те уверяват, че остават отворени за диалог с опозицията.
Медиите в западната ни съседка съобщиха, че по-рано през деня държавният глава Александър Вучич е разговарял с военния министър на Белград, който трябваше да започне гладна стачка в часовете преди обед.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечернье новости“ (Сърбия): Сръбски политици обявиха стачка: „Глад срещу насилието!“

„Вечернье новости“ (Сърбия): Сръбски политици обявиха стачка: „Глад срещу насилието!“

12 Април 2019 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на отбраната на западната ни съседка Александър Вулин I заместник-кметът на Белград Горан Весич обявиха гладна стачка в знак на протест срещу действията на опозицията от „Съюз за Сърбия“, отбелязва електронното издание на водещия белградски ежедневник „Вечернье новости“.
Към инициативата им се присъединиха и други политици, които – съгласно думите им – искат да се противопоставят на „насилието“, което упражнява опозицията.
Министърът на отбраната Александър Vulin, заместник-кмет на Белград Горан Vesic заедно с работата на републикански депутати и общински съветници органи на събрание в Сърбия, днес в 11.55 ще започне гладна стачка!
С този внезапен ход републиканските и градските власти искат, както се казва, да се противопоставят на насилствените действия на опозиционния Съюз за Сърбия:
„Не виждам друг цивилизован начин да се противопоставим на хулиганството на част от опозицията, която се ръководи от Драган Джилас, Бошко Обрадович и Вук Йеремич, което създава проблеми за функционирането на центъра на Белград, унищожава собствеността на всички граждани и гони инвеститорите от нашия град, освен да започнем гладна стачка“, обясни Вешич. -
Тридесет членове на управляващото мнозинство ще се присъединят към Вулин, съобщава изданието, като пояснява, че гладната им стачка е започнала в четвъртък в часовете преди обед. Представители на СНП в редица градове в страната също ще се включат в инициативата. Гладната стачка бе обявена в навечерието на пореден протест на опозицията, който трябва да се проведе на 13 април, събота, допълва вестникът.
Коментирайки решението на Вулин за стачката, премиерът Ана Бърнавич заяви, че това е неговият начин да се бори срещу насилието в страната.
Издането припомня, че това не е първият случай, в който Вулин обявява гладна стачка. През 2003 г. той отказа приема на храна, след като бе арестуван за протест срещу предаването на Веселин Шливанчанин на Трибунала в Хага, обвинен за военни престъпления в хърватския град Вуковар.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Сръбският министър на отбраната Александър Вулин обяви гладна стачка срещу антиправителствените протести

„Независен“ (Македония): Сръбският министър на отбраната Александър Вулин обяви гладна стачка срещу антиправителствените протести

11 Април 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският министър на отбраната Александър Вулин ще обяви гладна стачка утре в сръбския парламент, пише белградският вестник "Вечерне Новости", цитиран от скопското издание “Независен“.
Около тридесет депутати от управляващото мнозинство в парламента ще се присъединят към това, както и някои от общинските съветници в градското събрание в Белград.
По този начин, според вестника те искат да подчертаят "насилието, извършено от Бошко Обрадович, Драган Джилас и Вук Йеремич".
В рамките на деня сръбският министър ще обяви решението си на президента Александър Вучич, министър-председателя Ана Бърнабич и неговите сътрудници от Министерството.
Вулин отново организира подобен протест през 2003 г. с триседмична гладна стачка в ареста. Той бе арестуван след сблъсъци с полицията в протест за ареста и екстрадирането на Веселин Шливанчанин в Трибунала в Хага.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.