НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Арман Бабикян, политолог: Корупционните скандали трябва да отговорят на обществото каква е дистанцията между политическата класа и тези, които я избират

Арман Бабикян, политолог: Корупционните скандали трябва да отговорят на обществото каква е дистанцията между политическата класа и тези, които я избират

4 Април 2019 | 20:41 | Агенция "Фокус"
София. Корупционните скандали трябва да отговорят на обществото, каква е разликата между политическата класа и тези, които я избират. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Арман Бабикян. По думите му прекият ефект от корупционните скандали върху изборите за Европарламент няма да бъде директен, но вътрешно-българските теми ще надделеят, а корупцията е основна такава. Според политолога партиите биха могли да употребят корупционните скандали в техен интерес на предстоящите евроизбори, като допълни, че и преди са го правили. Той обясни, че е важно ефектът да е в полза на гражданите. „А не в полза на една или друга партия, която доказва, че единият е крадлив, ама видите ли – другият е още по-крадлив, затова трябвало да си изберем по-малкото зло. Това вече ни се е случвало много пъти – смисъл от това няма, тъй като българите все повече имат желание да живеят по друг начин, а не да избират между две злини. Хората вече изпитват абсолютно безразличие, дали ще бъдат крадени от левия или десния джоб – все става дума за техните пари. Единственият по-траен ефект, който политиците постигнаха във времето по този начин, беше отвращението въобще от политиката, въобще от партиите, което е лошо, защото това е легитимният интструментариум, по който се произвежда обществения процес и се регламентира управлението в една страна“, обясни политологът. Арман Бабикян обясни, че оставките са средство за минимизиране на щетите, но става въпрос за начин, по който се практикува политиката. Той не е собственост само на ГЕРБ, но те са тези, които са на власт, обобщи политологът.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Когато има скандал, трябва да има и оставка – и в КПКОНПИ, и във ВКС и в следствието

Премиерът Бойко Борисов: Когато има скандал, трябва да има и оставка – и в КПКОНПИ, и във ВКС и в следствието

4 Април 2019 | 09:10 | Агенция "Фокус"
София. Когато има скандал, трябва да има и оставка – и в КПКОНПИ, и във ВКС. Това каза министър председателят Бойко Борисов, след подписване на споразумение с ПП „Обединени земеделци“ за подкрепа на европейските избори, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ние в ГЕРБ сме създали стандарт и когато има скандали, дали е правосъден министър, председател на парламентарна група, зам.-министър на енергетика, зам.-министър на спорта или депутат се подава оставка. Същото бих препоръчал и на замесените в тези скандали сега“, заяви Борисов. „Но понеже има и хора от съдебната система, а те не обичат да бъдат поставяни под общ знаменател или са много чувствителни – аршинът трябва да е еднакъв за всички. Или да излязат в дълъг отпуск, докато различни от техните институции направят проверките. И в КПКОНПИ, и във ВКС, и в следствието… Не споменавам имена, защото са много чувствителни. Но аршинът трябва да бъде един и същ – или незабавни оставки, или дълъг отпуск, докато минат максимално прозрачните проверки“, заяви Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кой е Данаил Кирилов ? (Справка на Агенция „Фокус“)

Кой е Данаил Кирилов ? (Справка на Агенция „Фокус“)

4 Април 2019 | 08:47 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов обяви, че председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов ще заеме мястото на Цецка Цачева като министър на правосъдието. По този повод Агенция „Фокус“ представя кратка справка за това кой е бъдещият министър на правосъдието.

Данаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ “Св. Климент Охридски”, където завършва специалност „Право“. Към момента заема поста председател на Комисията по правни въпроси. Избран е за народен представител в 44-ото Народното събрание от листата на ПП ГЕРБ в 23-ти Многомандатен район – София на парламентарните избори през 2017 г. Кирилов е народен представител и в 42-ото Народното събрание. В периода от август 2009 до май 2013 г. е областен управител на Област София. Владее английски и руски език.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: За правосъден министър ще предложа Данаил Кирилов

Премиерът Бойко Борисов: За правосъден министър ще предложа Данаил Кирилов

4 Април 2019 | 08:40 | Агенция "Фокус"
София. За правосъден министър ще предложа Данаил Кирилов. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след подписване на споразумение с ПП „Обединени земеделци“ за подкрепа на европейските избори, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Първата задача, която му поставям, е да бъдем изрядни, когато говорим за мониторинговия механизъм“, заяви Борисов. „Ние в ГЕРБ сме създали стандарт и когато има скандал, се подава оставка. Същото препоръчвам и на замесения в този скандал сега. Това мога да кажа по темата. Аршинът и стандартът трябва да бъдат едни и същи“, каза още той.
Премиерът коментира и подписването на споразумението. „Работата ни се „Обединени земеделци“ винаги е била на показ, зачитана и разбирана. Така че мисля, че това е една добра репетиция за местните избори след това да работим съвместно и заедно“, заяви Борисов.
Агенция „Фокус“: На 23 март министърът на правосъдието Цецка Цачева подаде оставка заради скандала около купен от нея имот на преференциална цена. Ден по-рано Цачева сезира компетентните институции с искане да бъдат извършени проверки по отношение на придобитото от нея недвижимо имущество. Пред журналисти тя обясни, че според нея, докато вървят проверките на КПКОНПИ и на ВКП не е редно да изпълнява функциите си на министър на правосъдието и подчерта, че върху нея не е бил оказван никакъв натиск от страна на премиера Борисов да подаде оставка.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Оттеглянето ни с Цецка Цачева, Ваня Колева и останалите колеги, бе доблестна постъпка

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Оттеглянето ни с Цецка Цачева, Ваня Колева и останалите колеги, бе доблестна постъпка

3 Април 2019 | 20:07 | Агенция "Фокус"
София. Това, което направихме с Цецка Цачева, Ваня Колева и останалите колеги, бе доблестна постъпка. Ако не се бяхме оттеглили – компроматите щяха да зачестят и това можеше да доведе до увреждане на имиджа на партията. Това заяви зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов в Божурище, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.
„В тази кампания опозицията няма да допусне да има дебат как да защитим по-успешно българския национален интерес в Европа. Ще се търсят начини за дискредитиране както на кандидатите за евродепутати, така и на успешните кметове на ГЕРБ. Истината е обаче, че компроматната война по своята същност не може да доведе до нищо градивно“, обясни пред всички присъстващи зам.-председателят на ГЕРБ и даде пример с днешното изявление на Корнелия Нинова във връзка с резолюцията за Истанбулската конвенция, която ще се гласува от ЕП. „Тя обаче отново пропусна да спомене факта, че предложението е на двама социалисти от ПЕС, като по този начин отново акцентира върху различията, които има БСП с европейското си семейство. На всички хора е ясно, че това е поредният опит на Нинова да се заиграе със страховете на хората“, коментира Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Нунев, ГЕРБ: Приоритетите на Вътрешна комисия кореспондират с приоритетите на правителството, изведени в сектор „Сигурност“

Пламен Нунев, ГЕРБ: Приоритетите на Вътрешна комисия кореспондират с приоритетите на правителството, изведени в сектор „Сигурност“

3 Април 2019 | 10:02 | Агенция "Фокус"
София. Приоритетите на Вътрешна комисия кореспондират с приоритетите на правителството, изведени в сектор „Сигурност“. Това каза пред журналисти новоизбраният председател на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Пламен Нунев от ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Става дума за минимизиране на всякакви рискови и опасностите по отношение на вътрешната сигурност“, заяви той. Нунев отбеляза също миграционната политика и противодействието на организираната престъпност, тероризма. По думите му трябва да се неутрализират престъпни групи, свързани с телефонните измами. „Аз съм от област Русе ,където са концентрирани голяма част от криминалния контингент от тази посока, които са се предислоцирали в съседна Румъния“, посочи още Нунев. Според него трябва да се предприемат действия за отнемане на имуществото на тези хора. „На следващо място е противодействие на битовата и конвенционалната престъпност“, допълни Нунев. Той заяви, че за справянето с нея е важна комуникацията между полицията и кмета на населеното място. „Моето виждане е такова и винаги съм го отстоявал в работата си - те всяка сутрин по възможност трябва да се виждат, за да знаят какво е станало през нощта“, обясни Нунев. Той благодари за доверието на парламентарната си група.
На въпрос дали трябва председателят на КПКОНПИ да се оттегли заради скандала с апартаментите, Нунев отговори: „Това не мога да коментирам, мога да кажа само, че ние в ПП ГЕРБ имаме морална отговорност и при всяка една такава ситуация вземаме според мен верните и правилните решения“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатът Пламен Нунев оглави Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред

Депутатът Пламен Нунев оглави Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред

3 Април 2019 | 09:33 | Агенция "Фокус"
София. Депутатът Пламен Нунев оглави Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Проекторешението за промени в ръководството на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред бе внесено от председателя на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и бе прието от депутатите, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Изборът на нов председател се налага след като досегашният - Цветан Цветанов, подаде оставка заради скандала с апартаментите. Досега Нунев бе член на Вътрешна комисия и заместник-председател на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.
Нунев е избран от листата на ГЕРБ в 19-ти Многомандатен избирателен район - Русе.
Освен избора на Нунев за председател на комисията, народните представители утвърдиха и кандидатурата на Валентин Радев за заместник-председател на комисията и на Таня Петрова за неин член. Таня Петрова стана и член и на Комисията по вероизповедания.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Станислав Стоянов положи клетва като народен представител от ПГ на ГЕРБ на мястото на Цветан Цветанов

Станислав Стоянов положи клетва като народен представител от ПГ на ГЕРБ на мястото на Цветан Цветанов

3 Април 2019 | 09:21 | Агенция "Фокус"
София. Станислав Стоянов положи клетва като народен представител от ПГ на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция "Фокус". Стоянов заема мястото на Цветан Цветанов, чиято оставка бе гласувана в петък, заради скандала с апартаментите.
Стоянов бе част от листата в 4-ти Многомандатен избирателен район Велико Търново на парламентарните избори през 2017 г.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Цветанов да върне пари на държавата от присъди в Страсбург, КОНПИ да отнеме имуществото му

Антон Кутев, БСП: Цветанов да върне пари на държавата от присъди в Страсбург, КОНПИ да отнеме имуществото му

3 Април 2019 | 09:04 | Агенция "Фокус"
София. Още при гласуването в парламента бяхме против назначаването на Пламен Георгиев и против начина, по който беше създадена КОНПИ, а сега виждаме защо, това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Антон Кутев в сутрешния блок на БТВ, съобщиха от пресцентъра на партията. Той припомни, че от БСП още преди са поставили акцент върху факта, че Цветанов назначава Пламен Георгиев и са попитали - как тогава същият ще проверява Цветанов. По думите му има начин да се започне производство за отнемане на апартамента и в закона на КОНПИ го пише ясно. "КОНПИ има всички правомощия да направи проверка и да установи всичко, което българите знаят - има драстично разминаване в доходите на Цветанов. Прави се разследване за един ден и на следващия започва процедурата по отнемане", заяви народният представител.
"Големият въпрос е: възможно ли е Пламен Георгиев да го направи?", запита Кутев. Социалистът обърна внимание, че от БСП са поискали шефът на КОНПИ да се назначава от президента, а не от парламента. "Ако беше така, ситуацията щеше да бъде различна. Виждаме, че това е политиката на ГЕРБ - навързват се така, че да не могат да бъдат сменени", категоричен бе Антон Кутев. "Моралният акт е КОНПИ да си свърши работата. Да не говорим, че Цветанов дължи доста пари на държавата от присъди, произнесени в Страсбург. Така че - той да върне тези пари, а КОНПИ да си свърши работата и да премине към процедура за отнемане на имущество", изрази мнение народният представител.
По повод сигнала на БСП за фирма на Ковачки, която добива въглища от чужди ниви, Кутев коментира: "Хората отиват да си орат нивите, а нивите ги няма. Министерството изпрати един администратор, който не успя да обясни нищо. Подновили са концесията незаконно, тази фирма е избрана без конкурс - недопустимо е. Проблемът е, че това е модел и след две седмици такъв случай се забравя, а след това се повтаря".
"За съжаление, битката на Мария Габриел срещу Елена Йончева ще бъде мръсна, защото срещу Йончена вече се използват всички възможни механизми, включително и натиск от институциите. Елена Йончева е почтен човек и боец", заключи Антов Кутев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Геновева Петрова, "Алфа Рисърч": Ниската избирателна активност на европейските избори ще е от полза на партиите с твърди и мобилизирани ядра

Геновева Петрова, "Алфа Рисърч": Ниската избирателна активност на европейските избори ще е от полза на партиите с твърди и мобилизирани ядра

1 Април 2019 | 20:41 | Агенция "Фокус"
София. Ниската избирателна активност на европейските избори ще е от полза на партиите с твърди и мобилизирани ядра. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ социологът от Агенция „Алфа рисърч“ Геновева Петрова във връзка с проведено проучване, според което заради скандала „Апартаментгейт“ разликата в доверието между ГЕРБ и БСП е по-малко от един процент. Според нея партиите с твърди и мобилизирани ядра са ГЕРБ, БСП и ДПС. От по-малките партии шансове да вкарат представител в ЕП имат ВМРО и „Демократична България“, но и там стои въпросът с мобилизацията, каза още тя.„Съществените тенденции, които наблюдаваме в електорален план, са: първо - силно сближените позиции между водещите партии; второ: поне две формации, които се намират в близост до прага за излъчване на евродепутат. Ако тенденциите се запазят през оставащото време до евровота, смятаме че изходът от изборите ще зависи от водачите на листите и възможността им да добавят допълнителна подкрепа към партийна листа“, каза още социологът. Геновева Петрова обясни, че комбинацията ГЕРБ-СДС мобилизира 2/3 от предишните избиратели на ГЕРБ и четвърт от гласоподавателите на бившия Реформаторски блок. Според нея спадът в доверието към правителството и парламента се дължи на наслагването на поредицата скандали, които бяха във фокуса на общественото внимание: противоречията в коалиционния партньор ОП, казусът с опрощаването на дълговете на мюфтийството и промените в Изборния кодекс.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Симов, БСП: Апартамент за 1 млн. лв. не е битовизъм

Александър Симов, БСП: Апартамент за 1 млн. лв. не е битовизъм

1 Април 2019 | 19:13 | Агенция "Фокус"
София. Последните скандали Цветанов нарече битовизми. Битовизъм ли е да търси разликата в един апартамент, който е 1 млн. лв. Това не е битовизъм, а стил на управление и ясно доказателство какво представлява то. Това заяви пред БНТ народният представител от ПГ на "БСП за България" Александър Симов, съобщиха от пресцентъра на партията. Той обясни, че последните събития ясно показват идеологията на управление на страната ни. "Стана ясно, че има цяла мрежа от хора партийци, чиято основна цел в управлението е да се сдобият с евтини апартаменти", категоричен бе Симов. Той припомни, че водачът на листата им Мария Габриел само преди няколко години също е била замесена в подобен скандал - да използва на безценица жилище на Столична община, за което тя обясни, че е стокирала нещата си там. Симов подчерта, че е странно, че министърът на правосъдието е подала оставка, а съдия Панов да не подаде. "По апартаментна линия той си е направо коалиционен партньор на властта. Не виждаме морал в тази постъпки", коментира социалистът.
Александър Симов заяви, че думите на турския министър Чавушоглу за намеса във вътрешните ни работи са накарали веднага премиера Борисов да реагира по пожарникарски. "Това, което Турция е настоявала да бъде направено, то е направено със закон - затова може да предположим, че ГЕРБ са приели това, което Турция е искала", заяви той. Симов попита къде е останал образът на Борисов, на големия международник, който за 6 часа разговор не е могъл да издейства извинение. "Но от тяхна гледна точка - за какво да се извиняват, тяхното желание е били изпълнено. Това е вътрешнополитически проблем и той е в партия ГЕРБ", обясни депутатът.
Според него поведението им и след острата реакция, при желанието им да опростят дълговете на Мюфтийството, показва, че се огъват при всяко силно влияние, за да се харесат на всички. "Всичко говори, че натискът отвън е бил удовлетворен и България е станала заложник на чужд държавен интерес", заключи Александър Симов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Всички кандидати на ГЕРБ са в асансьора на Цветанов, а той върви надолу

Румен Петков, АБВ: Всички кандидати на ГЕРБ са в асансьора на Цветанов, а той върви надолу

1 Април 2019 | 18:21 | Агенция "Фокус"
София. Всички кандидати на ГЕРБ за евровота са в асансьора на Цветанов, а този асансьор върви надолу - това е катастрофата на България. Това коментира председателят на АБВ Румен Петков в предаването "Лице в лице" по бТВ по повод скандала с евтините апартаменти на властта и оставката на Цветан Цветанов. „Не може да се каже, че си недосегаем - „няма кой да ме накаже”, връщаме се в 30-те години в САЩ във времената на мафията – попрекалил е”, коментира Петков. "Цветан Цветанов заяви преди няколко дни, че няма кой да го накаже. Tази фраза означава, че е недосегаем", посочи той. „Човекът си живее с усещане на недосегаемост. И в действителност показа, че няма кой да го накаже. По този начин стимулира политическата корупция. Това е грозновато. Няма как човек, който цял живот е бил на държавна работа, както и родителите му, да има 6 апартамента. Това да бъде повод да бъде фаворизиран от наша приятелска страна. Няма как да тръгне разследване за продажби на паспорти и на гражданство, да арестуват 10 души, да купуваме F-16 и разследването да спре. Не се прави така в политиката”, отбеляза председателят на АБВ.
По повод явяването на евровота в коалиция с други партии и с името „Коалиция за България” Петков обясни, че не разбира защо се появява някакво съмнение, че името се използва за объркване на електората. „Не бива да се подценява избирателят. Много глуповати обяснения, не бива да се мисли, че ще се подведат някои избиратели по името, не бива да се подценява електората”, каза още той. Новото обединение носи използваното от повече от 10 години от БСП и няколко малки партии название. „Това име не е тяхно, не може да се краде нещо, което не е тяхно, да твърдиш, че име на коалиция е име на партия е политическо невежество. Ясно са казали, че не го желаят”, обясни председателят на АБВ.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП ще внесе искане в Министерство на енергетиката за информация за концесията за добив на въглища от Пернишкия въглищен басейн

БСП ще внесе искане в Министерство на енергетиката за информация за концесията за добив на въглища от Пернишкия въглищен басейн

1 Април 2019 | 16:33 | Агенция "Фокус"
София. На 2 април 2019 г. (вторник) от 11:00 часа водачът на листата на "БСП за България" за европейските избори и говорител на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева и депутати от групата на левицата ще внесат в Министерството на енергетиката (ул. "Триадица" 8) искане за предоставяне на информация и документи относно концесията за добив на въглища от Пернишкия въглищен басейн. Това съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. От партията припомнят, че жителите на село Дивотино и собственици на земи протестират срещу заграбването на нивите им.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алфа рисърч“: 65.8% от българите подкрепят предложението за спиране на всички видове помощи на родители, чиито деца не посещават училище

„Алфа рисърч“: 65.8% от българите подкрепят предложението за спиране на всички видове помощи на родители, чиито деца не посещават училище

1 Април 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
София. 65.8% от българите подкрепят предложението за спиране на всички видове помощи на родители, чиито деца не посещават училище. Това показва резултатите от регулярното национално представително проучване на обществените нагласи (22-26 март 2019г.) на агенция Алфа Рисърч.
Огромното мнозинство от 84% от пълнолетните жители на страната одобряват идеята за законово регламентиране на задължително основно образование вместо заложеното към момента в Конституцията училищно обучение до 16-годишна възраст. Зад предложението застават представители на всички социално-демографски слоеве.
Подкрепено от мнозинството българи е и предложението за спиране на всички видове помощи на родители, чиито деца не посещават училище (65.8%). Въвеждането на санкция обаче среща и значим дял противници: 29% смятат, че отнемането на всички помощи би било в ущърб на детето, 5% - че помощите въобще не трябва да се обвързват с посещаването на училище. Притеснения, че подобна мярка би ощетила децата споделят хора в по-добро социално и материално положение от големите градски центрове. Категорични противници на мярката пък са представители на уязвимите социални групи.
Подкрепата за подобни мерки е съпроводена с висока обществената чувствителност по тези въпроси. В случая, одобрението и за двете предложения поражда очаквания за прилагането на работещи норми, които не просто формално ще държат децата в училище, а ще им дадат качествено образование.

Представените данни са от проведеното в периода 22 - 26 март 2019г. национално-представително проучване сред извадка от 1011 пълнолетни граждани. Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране - пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алфа рисърч“: 54% от българите да се обявят против Брекзит

„Алфа рисърч“: 54% от българите да се обявят против Брекзит

1 Април 2019 | 12:00 | Агенция "Фокус"
София. 54% от българите да се обявят против Брекзит. Това показва резултатите от регулярното национално представително проучване на обществените нагласи (22-26 март 2019г.) на агенция Алфа Рисърч. Въпреки че към момента кампанията за европейските избори изглежда като че ли изцяло изместена от междупартийното противопоставяне, пътят, който Европа ще поеме през следващите пет години не е безразличен за българските граждани. През последната седмица на март Брекзит не просто прикова общественото внимание на цяла Европа, но даде нов тласък на дебата за бъдещото развитие на ЕС. Макар много хора да смятат, че България не е пряко въвлечена в процеса, той оказва влияние и у нас. Сред българското общество доминира очакването за негативно влияние на Брекзит – върху самата Великобритания, върху ЕС като цяло и върху България, в частност. Тази обща оценка, заедно с факта, че всяко пето домакинство вижда пряк риск за себе си, защото има близки в Обединеното кралство, карат 54% от българите да се обявят категорично против напускането на Великобритания. Мнението, че тя трябва да напусне ЕС споделят 15%.
Същевременно, несъстоялият се на 29-ти март развод между ЕС и Великобритания, консолидира проевропейската ориентация на българина. За 63% членството ни в ЕС е без алтернатива. На обратната позиция са едва 8%. Проблемите около Брекзит са пример за ползите от членството и мнозинството от 61% подкрепят позицията за повече взаимни остъпки между държавите в името на по-силен ЕС, срещу 39%, според които националните интереси трябва да бъдат твърдо отстоявани, дори с риск за отслабване на ЕС. Умерените, системни партии пък се припознават като способни да постигнат по-сплотен Европейски съюз и в съотношение 2:1 са предпочитани от българските избиратели пред популистките и противопоставящите се на политическия елит формации. Така, въпреки някои негативни настроения срещу конкретни решения на ЕС, като така нар. пакет „Мобилност”, например, потенциалният евроскептичен вот остава ограничен и без консолидираща го политическа сила в сравнение с други страни-членки.

Представените данни са от проведеното в периода 22 - 26 март 2019г. национално-представително проучване сред извадка от 1011 пълнолетни граждани. Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране - пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алфа рисърч“: ГЕРБ - 33.9%, БСП - 33.4%, ДПС - 10%, ако евроизборите бяха днес

„Алфа рисърч“: ГЕРБ - 33.9%, БСП - 33.4%, ДПС - 10%, ако евроизборите бяха днес

1 Април 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ - 33.9%, БСП - 33.4%, ДПС - 10%, ако евроизборите бяха днес. Това показва резултатите от регулярното национално представително проучване на обществените нагласи (22-26 март 2019г.) на агенция Алфа Рисърч. В резултат, след известно „откъсване“ на ГЕРБ пред БСП през февруари, към момента ножицата между двете политически сили плътно се затваря, като дистанцията между тях е в рамките на статистическата грешка. Ако евроизборите бяха днес, 33.9% от гласуващите биха пуснали бюлетина за ГЕРБ-СДС срещу 33.4% за БСП. ДПС събира 10.6% от потенциалния вот и е третата политическа сила, сигурен участник в Европейския парламент. Предвид твърдостта на ДПС избирателите, спад в активността ще увеличи тежестта на Движението и подобно на евровота от 2007г. би могло да ги постави в по-голяма близост до водещите ГЕРБ и БСП.
Сближаването на позициите между ГЕРБ и БСП е резултат от три фактора: лек спад от около 1.5% на електоралната подкрепа за ГЕРБ спрямо февруари, отлив на желаещи да гласуват сред по-широката му електорална периферия (последната спада до 14% при средно 20-25 на сто на предишни избори), мобилизация на БСП и относително увеличаване на електоралната ѝ тежест при по-ниска избирателна активност. Формулата ГЕРБ-СДС привлича подкрепата на две трети от бившите избиратели на ГЕРБ и една четвърт от тези на Реформаторския блок. БСП успява да задържи над 80 на сто от гласувалите за нея преди две години.
„Демократична България“ с вот от 5.1% е все още малко под бариерата от 5.88%, необходима за спечелването на мандат. Партиите от коалицията Обединени Патриоти, които в рамките на настоящото проучване са измервани поотделно, постигат следните резултати: ВМРО- 1%, НФСБ - 2.2%, Атака - 2.1% от решилите да гласуват. Така, като партия с най-голям шанс за излъчване на евродепутат се очертава ВМРО, но това ще зависи до голяма степен от способността й да привлече част от вота на останалите националистически формации. Другите политически сили събират под два процента от действителните гласове.
Ако тенденциите за паритет между водещите партии продължат, а други политически сили се окажат близки до прага за излъчване на евродепутати, изходът от предизборната надпревара може да се окаже силно повлиян от водачите на листи и способността им да добавят гласове към партийния вот.
Липсата на реални дебати по европейските теми и по позицията на България в тях, както и текущите скандали, имат за ефект силно ограничаване на желанието за участие в предстоящите избори. Към края на март, 35% от имащите право на глас българи твърдят, че със сигурност ще участват в изборите за Европейски парламент. Почти две трети се колебаят, или са твърдо убедени, че няма да гласуват.

Представените данни са от проведеното в периода 22 - 26 март 2019г. национално-представително проучване сред извадка от 1011 пълнолетни граждани. Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране - пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алфа рисърч“: Позитивното отношение към правителството спада с 4 пункта – от 17% на 13%

„Алфа рисърч“: Позитивното отношение към правителството спада с 4 пункта – от 17% на 13%

1 Април 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
София. Позитивното отношение към правителството спада с 4 пункта – от 17% на 13%, отрицателното нараства до 52%, като отлив на доверие е налице дори сред вътрешния кръг симпатизанти на управляващите партии. Това показва резултатите от регулярното национално представително проучване на обществените нагласи (22-26 март 2019г.) на агенция Алфа Рисърч. Негативен е ефектът и върху персоналния рейтинг на премиера Бойко Борисов (28% доверие срещу 43% недоверие).
Сред министрите, с най-високо доверие продължава да се ползва Томислав Дончев, следван от Екатерина Захариева и КрасенКралев. Позитивен индекс (превес на положителните над негативните мнения) имат също образователния министър Красимир Вълчев, на туризма НиколинаАнгелкова и на транспорта Росен Желязков.
Народното събрание е „застинало“ на 8% одобрение, но неодобрението, резултат от проблемите с кворума и гласуваните спорни законови текстове, продължава да расте, достигайки 59%. Единствено председателят на парламента Цвета Караянчева успява да запази личен рейтинг. Тя се ползва с два и половина пъти по-високо одобрение спрямо Народното събрание (20% одобрение) и двойно по-ниско неодобрение (30%).
Президентът Румен Радев възстановява част от загубеното през декември доверие и към края на месец март получава положителни оценки от 51% от българските граждани, срещу 15% отрицателни.
След арестите на знакови фигури на икономическия „преход“ в България, за първи път от пет години е налице, макар и слаб ръст в доверието към прокуратурата и съда.
На фона на щетите, които понася ГЕРБ, преминаването на останалите партии към мобилизационна изборна вълна и туширането до известна степен на острите им публични пререкания, води до стабилизиране на техните позиции, макар и на по-ниски равнища, в сравнение с управляващите.
Сред лидерите Корнелия Нинова бележи ръст от 4 на сто, стигайки до 23%. С 3% увеличава рейтинга си Красимир Каракачанов, а Валери Симеонов и Волен Сидеров – с по 2%.

Представените данни са от проведеното в периода 22 - 26 март 2019г. национално-представително проучване сред извадка от 1011 пълнолетни граждани. Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране - пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алфа рисърч“: 66.6% от българите виждат в скандала с имотите злоупотреба с влияние на хора във властта

„Алфа рисърч“: 66.6% от българите виждат в скандала с имотите злоупотреба с влияние на хора във властта

1 Април 2019 | 11:30 | Агенция "Фокус"
София. 66.6% от българите виждат в скандала с имотите злоупотреба с влияние на хора във властта. Това показва резултатите от регулярното национално представително проучване на обществените нагласи (22-26 март 2019г.) на агенция Алфа Рисърч, което съвпадна по време с разкритията за придобити от властимащи на различни позиции евтини апартаменти и подадените в тази връзка оставки, регистрира съществени щети върху образа и доверието към ГЕРБ във важен политически момент – два месеца преди изборите за Европейски парламент.
Началните реакции на гражданите по конкретния случай, измерени в хода на развитието на скандала, са твърде остри – 10.3% са на мнение, че няма проблем в придобиването на апартаментите, това е предизборна атака от страна на опозицията. Според 66.6 на сто обаче това е злоупотреба с влияние на хора във властта. Почти всеки втори от симпатизантите на ГЕРБ (47.3%) също споделя това мнение.
На второ място, извън конкретната ситуация, в по-общ политически план чувствително ерозира образът на ГЕРБ по отношение на заявката за решителна борба срещу корупцията, с която дойде на власт през 2009г. Към момента едва 12.8% от българите са убедени, че ГЕРБ е партията, която води по-принципна битка в тази посока. За БСП така мислят 11.3% от анкетираните. 7.4 на сто са на мнение, че истинската битка се води от „други политически сили“. Според преобладаващото мнозинство обаче (57.3%) никой не води решителна борба с корупцията в България. Доколко силна като интензитет и виталност е тази нагласа и дали тя ще окаже съществено влияние върху евровота, ще покаже хода на кампанията за предстоящите европейски избори.
По отношение на индикаторите за доверие в институции, политици, партии: Изследването не може да установи какъв е „приносът“ на последния скандал за отношението на гражданите към управлението (на фона на вече съществуващи проблеми като пререканията между партиите в малкия коалиционен партньор, опрощаването на дълговете на Главното Мюфтийство, промените в Изборния кодекс, протестите на различни професионални групи и пр.), но съдейки по динамиката на обществените нагласи, той вероятно е усилил вече съществуващи съмнения и като резултат – тегли надолу партия, правителство, премиер.

Представените данни са от проведеното в периода 22 - 26 март 2019г. национално-представително проучване сред извадка от 1011 пълнолетни граждани. Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране - пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Станислав  Иванов Стоянов ще заеме мястото на Цветан Цветанов като народен представител от групата на ПП ГЕРБ

Станислав Иванов Стоянов ще заеме мястото на Цветан Цветанов като народен представител от групата на ПП ГЕРБ

31 Март 2019 | 10:11 | Агенция "Фокус"
София. Станислав Иванов Стоянов ще заеме мястото на Цветан Цветанов като народен представител от групата на ПП ГЕРБ. Това сочи справка на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).
С писмо от 29 март 2019 г. в ЦИК е получено Решение на Народното събрание от 29 март 2019 г., с което предсрочно са прекратени пълномощията на Цветан Генчев Цветанов като народен представител от Четвърти изборен район – Великотърновски, издигнат от листата на политическа партия „ГЕРБ“ в 44-то Народно събрание.
С Решение на ЦИК от 30 март 2019 г. Централната избирателна комисия обявява Станислав Иванов Стоянов за народен представител в 44-то Народно събрание от листата на политическа партия „ГЕРБ“ от Четвърти изборен район – Великотърновски.
Решението трябва да се обнародва в „Държавен вестник“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: Цветанов заплати цената на скандала, той е жертва на антитръмпската част на ръководството на САЩ

Волен Сидеров, „Атака“: Цветанов заплати цената на скандала, той е жертва на антитръмпската част на ръководството на САЩ

31 Март 2019 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София. Цветанов заплати цената на скандала, той е жертва на антитръмпската част на ръководството на САЩ. Това каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров в предаването „Денят с Георги Любенов“ по БНТ. “Цветанов заплати цената на скандала. Аз имам една по-нестандартна версия. Всички знаем, че ударът – журналистическото разследване идва от “Свободна Европа“. Те подновиха това американско радио, навремето то беше собственост на техните служби, после и на Държавния департамент“, припомни Сидеров. “Сега въпросът е защо се поднови радио „Свободна Европа“, за мен обяснението е, че в американските висши кръгове в политиката и в цялата им вихрушка - едната е протръмп, другата е антитръмп. Тези лобита се сблъскват много сериозно. Това е антитръмп лоби, което според мен прави всичко възможно да въздейства върху европейците“, обясни Сидеров. „Цветанов стана жертва на този сблъсък, с американската част от ръководството на тяхната държава, която е антитръмп“, заяви лидерът на „Атака“. Според него Борисов трябва да потърси пряка връзка към президентът Тръмп, защото по думите му премиерът е заобиколен от соросовите структури и те го теглят в неправилна посока. „Аз не мисля, че Цветанов без Борисов и Борисов без Цветанов не може. Мисля, че му предават прекалено голяма функция и роля на Цветанов като машина за избори. Да, той наистина е организатор на структурите в партията, но аз мисля, че ГЕРБ могат да си направят изборите и с него и без него достатъчно успешно. Не е фатално дори и да не шеф на щаба“, коментира още Волен Сидеров. „Той напусна парламента и това беше цената, която плати за скандала. Другото е въпросът дали тази сделка е законна, сигурно нещата законово са вързани, но работата е чисто морална. Хората, българите са чувствителни на тема лукс и имоти“, допълни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Цветанов е плюс един апартамент, Дивотино - минус нивите на хората

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Цветанов е плюс един апартамент, Дивотино - минус нивите на хората

30 Март 2019 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Перник. „Още в понеделник Елена Йончева и народните представители от региона Станислав Владимиров и Любомир Бонев ще изискат цялата документация по случая с въгледобива в Дивотино от Министерство на енергетиката“. Това обяви председателят на НС на БСП Корнелия Нинова на среща с жителите на село Дивотино, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Тя заяви, че ако Христо Ковачки е нарушил договора за концесия, ще се сезира Прокуратурата тя да бъде прекратена. „Трябва да се възстанови всичко, които е унищожено и хората да получат компенсация. Цветанов заяви, че вече ще имаме Цветанов плюс. Може би плюс още един апартамент, а на хората от Дивотино минус нивите, от които се изхранват. Това е паралелната държава на ГЕРБ. Няма да оставим институциите, докато няма наказани и това нарушение не се прекрати“, посочи Нинова. Тя коментира, че концесията на Ковачки е изтекла и две години той разработва мините, без да има право на това. „По-късно концесията е подновeна със задна дата на името на друга фирма. Очевидно към нея се добавят земи, които не влизат в договора. Ето това е власт и бизнес срещу народ. В София е ГЕРБ и „Артекс“, тук е ГЕРБ и Ковачки. Това е моделът на десет години управление на Борисов“, заяви Корнелия Нинова.
„Защо държавата вече трета година позволява да се рушат земеделски земи? Защо институциите не реагират? Чрез своето бездействие държавата позволява да се унищожават земеделски земи и изяжда българското село“, заяви водачът на листата на БСП за изборите за ЕП Елена Йончева. Тя коментира, че случаят в Дивотино не е отделен, а част от процеса. „Не за първи път държавата и отделни политици покровителстват частни фирми в ущърб на интересите на хората и държавата. Такъв е случаят и със „златната поправка“, която позволи на една фирма да изгради 35 етажна сграда“, каза още Елена Йончева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в Поморие: Политическите ни опонентите нямат идеи и разчитат на компромати

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в Поморие: Политическите ни опонентите нямат идеи и разчитат на компромати

30 Март 2019 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Поморие. „Предстои ни много тежък предизборен период, насреща си имаме политически опонент като БСП, който не предлага политики. Те не искат дебат по същество за евроизборите, направиха всичко възможно техният водач на листата да бъде агресивен и арогантен. Това не е послание за същността на европейския вот, а той е нещо изключително важно, защото в европейските институции се приемат параметрите, бюджетите и основните политики, които всяка една държава трябва да изпълнява. Нашата евролиста ще бъде от компетентни и знаещи хора, които познават функциите на европейските институции и имат признанието на европейските лидери. Убедителната победа на евровота ще ни даде сили за предстоящия местен вот". Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб Цветан Цветанов пред близо 250 души в Поморие, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Той откри традиционния Областен семинар на бургаската структура на партията в Гранд Хотел „Поморие“. На него присъстваха областният ръководител Димитър Бойчев и неговите колеги народни представители от Бургас, зам.-министри, зам.-председателят на партията и кмет на Бургас Димитър Николов, зам. областни управители, общински съветници, председатели на клубове и др. Модератор на събитието бе бургаският депутат Ивелина Василева.
Цветанов прогнозира, че с обявяването на листата кандидатите ще чуят всякакви неверни неща от БСП. „На местните избори битката ще бъде отново безмилостна. Ще се стараят да дискредитират успешните кметове с компромати. Опонентите ни нямат какво друго да предложат, нямат идеи. Затова трябва да подкрепяме кметовете. Без работата им в общините нямаше да имаме тези успехи във всички национални избори. Гръбнакът на една партия е местната власт, добрата структура от партийни организации и постоянният диалог. Силата ни е, когато подкрепяме всичко, което е добро за страната ни и хората да усетят, че политиката стига до тях. Това е партия ГЕРБ“, заяви той. Пред многобройната структура Цветанов даде редица примери за компромати срещу ГЕРБ в предходни години непосредствено или по време на кампания спрямо него, спрямо кмета на Бургас Димитър Николов, аферата „Костинброд“ и др.
„Когато 2013 - 2014 г. управляваха тези, които днес казват, че с „Визия за България“ могат да са по-добри от нас – спираха еврофондовете и кметовете страдаха“, напомни Цветанов.
„В нашата предизборна платформа ще представим приликите си с ЕНП, а не както направиха от БСП – да акцентират върху различията с ПЕС. Когато си член на партия и политическо семейство, трябва да показваш какво ви обединява, а не това, което ви разделя. Това показва, че БСП са неискрени към техните избиратели. Те залагат на това, което може да провокира националпопулистките настроения на хората“, каза още председателят на Националния предизборен щаб.
„Вероятно всички сте видели водача на листата на БСП – обвинената в пране на пари в особено големи размери Елена Йончева – вчера да казва, че вярва на турската страна във връзка с изказването Мевлют Чавушоглу, но не и на премиера Борисов и правителство на България. Това национално отговорна политика ли е? Не е ли умишлено търсене на провокация. Това е потенциален риск за страната ни и от всяко излишно изказване – може да тръгне нещо, което да е заплаха за националната ни сигурност. В Гърция има увеличение на миграционния поток с около 30% спрямо 2017 г, а за България той е почти нулев. Това не е ли заслуга на българското правителство и на министър-председателя?“, заяви Цветанов.
По време на областния семинар Цветан Цветанов връчи членски карти на новоприети членове на ГЕРБ в област Бургас.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветозар Томов, социолог: Българите във Великобритания могат да се окажат без право да гласуват на изборите за Европейски парламент

Цветозар Томов, социолог: Българите във Великобритания могат да се окажат без право да гласуват на изборите за Европейски парламент

30 Март 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
София. Ако Великобритания напусне Европейския съюз на 22 май, има вероятност българите да се окажат без право да гласуват на изборите за Европейски парламент. Това каза в седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ социологът Цветозар Томов. Той подчерта, че в хода на кампанията новият състав на Централната избирателна комисия трябва да реши два сериозни проблема. „Единият е да изпълни законовите изисквания за провеждане на машинно гласуване в близо 1/4 от избирателните секции. При положение, че се очертава процедурата за избор на изпълнител на поръчката за доставка и логистика на машините за гласуване да стартира не по-рано от 10 април, има риск тази поръчка да не се изпълни. Вторият проблем, който не се коментира много, е свързан с неясната ситуация с излизането на Великобритания от Европейския съюз, която не е обсъждана при промените в Изборния кодекс“, допълни социологът. Според Томов този проблем е можело да бъде предвиден с допълнителен параграф в преходните и заключителни разпоредби и по този начин да се съхранят правата на българските граждани, живеещи във Великобритания, да участват в тези избори. „Може да се получи ситуация, в която Великобритания да напусне ЕС два-три дни преди изборите и ЦИК да се окаже в неизгодна ситуация да реши въпроса с избирателните права на тези хора, които трябва да бъдат защитени на всяка цена, защото те не са виновни за случващото се нито във Великобритания, нито в България“, заяви Цветозар Томов. Според него формално основание за това те да не могат да гласуват би имало, тъй като съгласно действащия Изборен кодекс активното и пасивното избирателно право на българските граждани зависи от това дали в последните три месеца преди изборите са живели в страна от Европейския съюз. „Ако Великобритания напусне Европейския съюз на 22 май, може да се вземе идиотското решение българите там да бъдат лишени от изборни права и това решение да го вземе ЦИК. Дано нещата във Великобритания се развият така, че това да не бъде проблем на новата комисия, на която пожелава успех в работата й“, добави социологът Цветозар Томов.
Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветозар Томов, социолог: България държи имотния си пазар в сивия сектор, което позволява злоупотреба с власт

Цветозар Томов, социолог: България държи имотния си пазар в сивия сектор, което позволява злоупотреба с власт

30 Март 2019 | 11:34 | Агенция "Фокус"
София. България държи имотния си пазар в сивия сектор, което позволява злоупотреба с власт. Това каза в седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ социологът Цветозар Томов. Във връзка с имотната сага Томов изрази мнение, че най-важното, за което индикира този скандал, далеч не е какво ще се случи на евроизборите и как ще се отрази това на вота на управляваща партия или на опозицията. „Той е достатъчно отдалечен от изборите, за да бъде покрит от следващите публични скандали, които ще съпровождат тази невротична кампания, така че неговото влияние върху резултата от изборите няма да е решаващо и няма да промени съотношението на силите по някакъв начин“, каза социологът. Според Цветозар Томов освен политически ефекти, имотната сага илюстрира обстоятелството, че в края на второто десетилетие една страна от Европейския съюз държи имотния си пазар в сивия сектор. „Ние не знаем дали уличените в този скандал са закупували на занижени цени или са доплащали на черно. Знаем обаче, че доплащането на черно при сделки на основата на данъчна оценка е разпространена практика в България и далеч не само при политиците. Позицията, която масово се коментира в публичното пространство, че става дума за законни сделки, макар и неморални, незадължително е вярна и броят на такива сделки в България далеч надхвърля усилията на политиците да се сдобият с имоти. Това касае цялото общество“, заяви Цветозар Томов. По думите му инструментът, с който имотният пазар може да бъде изваден на светло, e данъчните оценки да съответстват на пазарната стойност на имотите, за които се отнасят, но този въпрос почти не се обсъжда в публичното пространство. „Не се говори за причината, поради която са възможни подобни злоупотреби с власт. Това е далеч по-важно, отколкото това дали ГЕРБ или БСП ще изкарат по един евродепутат повече на заплата в Брюксел“, увери социологът.
Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Разбирам съмненията на Цветанов, че в атаката срещу него има руска намеса

Министър Екатерина Захариева: Разбирам съмненията на Цветанов, че в атаката срещу него има руска намеса

30 Март 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
София. Разбирам съмненията на Цветанов, че в атаката срещу него има руска намеса. Това каза външният министър и вицепремиер Екатерина Захариева относно изказване на Цветан Цветанов, че не изключва варианта руска намеса да стои зад атаката към него, в предаването „Тази събота“ по бТВ. Тя отбеляза, че всички, за които е имало съмнения за участие в имотни сделки с недвижими имоти, още преди да са излезли проверките, са подали оставки, което показва, че политическа партия ГЕРБ е изляза с чест и достойнство от скандала. Попитана какво смята за съмненията на Цветанов, че зад атаките към него има руска линия, тя отговори: „Да. Разбирам го, че има такива съмнения. Той е един от най-сериозните защитници да имаме силен НАТО, силна връзка между Европа и САЩ. Закупуването за F-16. Скоро беше модератор на няколко форума, на които се обсъждаха хибридни заплахи и кибератаки“, посочи тя. „Аз като външен министър го разбирам, че има съмнения в тази посока“, допълни Захариева. „Както Турция се опитва да се меси на Балканите като защитник на мюсюлманите в тези държави, по същия начин Русия се опитва да се меси по отношение на православието“, обясни външният министър, като посочи, че Законът за вероизповеданията е имал тази цел, да неутрализира чужда намеса. „Нека да не използваме религията за политически цели, защото това е крайно опасно. Религията е личен избор на човек,“ коментира още вицепремиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и народните представители от ПГ на „БСП за България“ ще се срещнат със собственици на засегнати от добива на въглища земи в село Дивотино

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и народните представители от ПГ на „БСП за България“ ще се срещнат със собственици на засегнати от добива на въглища земи в село Дивотино

30 Март 2019 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Перник. Лидерът на БСП Корнелия Нинова и народните представители от ПГ на „БСП за България“ ще се срещнат със собственици на засегнати от добива на въглища земи в село Дивотино. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Срещата ще се състои от 13.00 часа в центъра на село Дивотино, община Перник. Председателят на НС на БСП Корнелия Нинова, водачът на листата на левицата за европейските избори Елена Йончева и народните представители от ПГ на „БСП за България“ Станислав Владимиров и Любомир Бонев ще се срещнат със собственици на засегнати от добива на въглища земи и жители на населеното място.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов: Оставката не е поемане на вина, а морален акт- доказателство, че в ГЕРБ постовете нямат значение

Цветан Цветанов: Оставката не е поемане на вина, а морален акт- доказателство, че в ГЕРБ постовете нямат значение

29 Март 2019 | 21:21 | Агенция "Фокус"
София. Оставката не е поемане на вина, а морален акт. Доказателство, че ГЕРБ сме единствената партия, в която постовете нямат никакво значение. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на в предаването „Панорама“ по БНТ. Попитан чувства ли се наказан, той коментира: „Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже. Направих това, което съм дълбоко убеден, че трябваше да сторя“. В отговор на въпрос кой е взел решението да подаде оставка като депутат и председател на ПГ на ГЕРБ, той заяви: „Аз взех решението, подписът е мой. Решението е мое“. „Това беше разумното решение, което трябваше да взема. С разумното решение можеш да градиш мостове, с емоционалното решение можеш да направиш само езера“, изтъкна Цветанов. „Когато не си направил нарушение, спазил си закона, извървял си цялата процедура за една сделка, не трябва да чувстваш никакво угризение“, посочи той. „Сделката е изцяло прозрачна. Винаги съм искал да се придържам към закона и да не прикривам нищо“, обяви Цветан Цветанов. „Почетен човек съм и мога да гарантирам това с действията си“, подчерта той. „Няма значение дали днес си политик, на първо място трябва да бъдеш човек и да запазиш това чувство“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ и СДС ще представят кандидатите си в евролистата на 31 март

ГЕРБ и СДС ще представят кандидатите си в евролистата на 31 март

29 Март 2019 | 17:53 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ и СДС ще представят кандидатите си за членове на Европейския парламент. Това ще се случи на специално събитие, което ще се проведе на 31 март 2019 г. от 12.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Представянето на кандидатите ще се проведе в зала 6 на НДК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На изпроводяк от парламента Цветан Цветанов се срещна с партийните лидери (ОБЗОР)

На изпроводяк от парламента Цветан Цветанов се срещна с партийните лидери (ОБЗОР)

29 Март 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие оставката на Цветан Цветанов като народен представител. „За“ гласуваха 121 народни представители, 7 бяха „против“, а трима се въздържаха. Цветан Цветанов напуска парламента, но остава зам.-председател на ГЕРБ и начело на предизборния щаб на партията. Новината обяви самият той след разговор с премиера Бойко Борисов в сряда, непосредствено след като се завърна от работно посещение в САЩ. Причина за оставката на Цветанов стана развилия се в последните дни скандал около апартаментите на управляващи политически фигури.
Цветан Цветанов бе избран от листата на ПП ГЕРБ в 4-ти Многомандатен избирателен район - Велико Търново на парламентарните избори през 2017 г. В 44-ото Народно събрание той заемаше поста председател на ПГ на ГЕРБ и на Вътрешна комисия. След овакантяването на двата поста председател на ПГ на ГЕРБ официално стана д-р Даниела Дариткова, а днес стана ясно, че депутатът Пламен Нунев ще оглави Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.
На изпроводяк Цветанов проведе срещи с парламентарните групи. Първо се срещна с лидера на „Воля“ Веселин Марешки, а после последваха срещи с лидера на НФСБ Валери Симеонов и на „Атака“ Волен Сидеров. Последна бе срещата с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. Макар Цветанов да бе предвидил среща и с лидера на БСП Корнелия Нинова не успя да я проведе заради отсъствието на опозицията от парламента вече повече от месец.
Пред журналисти заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов обобщи срещите си. „Все пак сме работили, както в председателските съвети, провеждани всяка сряда, така и по важни законопроекти, по които сме намирали под една или друга форма политически консенсус, за да правим устойчиво законодателство“, коментира Цветанов. Той благодари на колегите си, въпреки че са имали много спорове. „В политиката го има и това. Убеден съм, че преди всичко трябва да запазим човешкия си образ. Когато се виждаме на улицата, не да си хвърляме нападки, а да можем да си говорим за живота и житейските неща", допълни Цветан Цветанов. Валери Симеонов заяви, че с Цветанов са си обсъждали лични неща. Подобно бе твърдението и на Волен Сидеров след срещата му със заместник-председателя на ГЕРБ. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че Цветан Цветанов си остава заместник-председател и че ДПС винаги сa търсили диалог с политическите сили.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: В политиката преди всичко трябва да запазим човешкия си образ

Цветан Цветанов, ГЕРБ: В политиката преди всичко трябва да запазим човешкия си образ

29 Март 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. В политиката преди всичко трябва да запазим човешкия си образ. Това каза пред журналисти след срещата си с парламентарните групи Цветан Цветанов, заместник-председател на ПП ГЕРБ, предаде репортер на Агенция "Фокус". Цветанов поясни, че първата му среща е била с лидера на "Воля" Веселин Марешки, а след това са се провели срещи с лидера на "Атака" Волен Сидеров и с лидера на НФСБ Валери Симеонов. "Сега се видяхме с Мустафа Карадайъ. Все пак сме работили както в председателските съвети, които са провеждани всяка сряда, също така и по важни законопроекти, по които сме намирали под една или друга форма политически консенсус, за да правим устойчиво законодателство", заяви още Цветанов и уточни, че е бил предвидил да се срещне с председателя на БСП, но те не са на работа.
Той благодари на колегите си, въпреки че са имали много спорове. "В политиката го има и това, аз съм убеден, че преди всичко трябва да запазим човешкия си образ и да може, когато се виждаме на улицата, не да си хвърляме нападки, а да можем просто да си говорим за живота и житейските неща", допълни още Цветанов.
От своя страна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че Цветан Цветанов си остава заместник-председател. "Ние винаги сме твърдели, че между основните политически партии трябва да има диалог", каза още Карадайъ. Според него с Цветан Цветанов, с ГЕРБ и с другите партии трябва да има добър диалог.
Деница КИТАНОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев ще оглави Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред

Депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев ще оглави Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред

29 Март 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. Депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев ще оглави Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Това съобщи заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Това се налага, тъй като напускайки парламента, Цветанов освобождава и поста председател на комисия. Досега Нунев бе член на Вътрешна комисия и заместник-председател на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.
Нунев е избран от листата на ГЕРБ в 19-ти Многомандатен избирателен район - Русе.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова вече официално е председател на ПГ на ГЕРБ

Д-р Даниела Дариткова вече официално е председател на ПГ на ГЕРБ

29 Март 2019 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. Д-р Даниела Дариткова вече официално е председател на ПГ на ГЕРБ. Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов по време на заседанието на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Писмото е постъпило до председателя на парламента Цвета Караянчева.
Новината бе съобщена вчера от премиера Бойко Борисов. Дариткова заема поста, след като в сряда Цветан Цветанов обяви, че напуска парламента заради скандала с апартаментите. Д-р Даниела Дариткова е член на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ. Тя е депутат в 41-вото, 42-рото, 43-тото и 44-тото Народно събрание, избрана от 22-ри Многомандатен избирателен район - Смолян. В 44-тото НС Дариткова заема поста на председател е на парламентарната комисия по здравеопазване. Член е на Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите в парламента, както и на групите за приятелство на България с Казахстан, Израел, Латвия, Литва, Холандия, Чили, Гърция, Русия, Словакия и Узбекистан.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: Темата с имотните сделки на управляващите едва ли ще приключи, тя ще има своя отзвук и продължение

Сергей Станишев, ПЕС: Темата с имотните сделки на управляващите едва ли ще приключи, тя ще има своя отзвук и продължение

29 Март 2019 | 11:03 | Агенция "Фокус"
София. Темата с имотните сделки на управляващите едва ли ще приключи, тя ще има своя отзвук и продължение. Това каза пред журналисти президентът на ПЕС Сергей Станишев преди дискусията „Избори за Европейски парламент – България и ЕС след 2019 г.“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На европейските избори БСП трябва да покаже ясно европейско лице като политика и силна листа“, заяви той. Попитан има ли битка между него и лидера на БСП Корнелия Нинова, той отговори: „Не, аз не видя битки в БСП. Срещу мен са се водили и се водят понякога, но аз вътрешни битки в БСП не водя никога, защото знам, че хората в БСП очакват, особено преди избори, единство, успокояване, самочувствие на партията“. На въпрос дали е получавал покана да участва в други партии в социалистическото семейство, той отговори: „Не, това не е практика в нашето семейство, защото това са на първо място националните листи. Имаше единна идея в ЕП да има транснационалналиста, но тя не беше приета“.
Попитан дали решението за подаване на оставки заради темата с имотните сделки на част от управляващите е правилно , той отговори: „Това беше неизбежно решение при обществения отзвук, който се получи и той беше съвсем закономерен, защото хората негодуват. Едва ли ще приключи той ще има своя отзвук и продължение, но аз имам едно опасение. Ние отиваме на европейски избори, ако кампанията се превърне само във взаимни обвинения, хората могат да се отвратят и да не излязат да гласуват, а това винаги работи в полза на управляващи като ГЕРБ, които имат желязна машина“.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов провежда среща с лидера на „Атака“ Волен Сидеров

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов провежда среща с лидера на „Атака“ Волен Сидеров

29 Март 2019 | 10:24 | Агенция "Фокус"
София. Заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов провежда среща с председателя на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на ПП „Атака“ Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Срещата се провежда в стаята на „Обединени патриоти“ в Народното събрание. Преди това Цветанов се срещна с лидера на НФСБ Валери Симеонов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: В близките дни ще се покаже дали парламентът ще работи трудно без Цветан Цветанов

Валери Симеонов, НФСБ: В близките дни ще се покаже дали парламентът ще работи трудно без Цветан Цветанов

29 Март 2019 | 10:14 | Агенция "Фокус"
София. В близките дни ще се покаже дали парламентът ще работи трудно без Цветан Цветанов. Това каза пред журналисти лидерът на НФСБ Валери Симеонов след среща със заместник-председателя на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имахме личен разговор. Смятате ли, че трябва да споделя пред медиите“, заяви Симеонов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов провежда среща с Валери Симеонов

Цветан Цветанов провежда среща с Валери Симеонов

29 Март 2019 | 09:55 | Агенция "Фокус"
София. Зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов провежда среща с лидера на НФСБ Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Срещата се провежда в една от стаите на ПП ГЕРБ в Народното събрание. Тя започна, след като парламентът гласува оставката на Цветанов като народен представител.
Деница КИТАНОВА

Очаквайте подробности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Да започне производството за отнемане на незаконно придобито имущество към Цветанов

Антон Кутев, БСП: Да започне производството за отнемане на незаконно придобито имущество към Цветанов

29 Март 2019 | 09:26 | Агенция "Фокус"
София. „Юридически проблем в „Апартаментгейт“ има. Според Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество производство към Цветанов трябва да започне сега, защото всички основания ги има“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев в сутрешния блок на БНТ, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той подчерта, че само апартамента, за който говорим, по пазарна стойност е за около 1.5 млн. лв. „Очевидно е, че Цветанов, съпругата му и тъщата му заедно през целия си живот не са изкарвали 1.5 млн. лв. Има несъответствие между доходите и придобитото имущество“, допълни той. Кутев обясни, че този закон не се занимава с това как е придобито, на какви цени и защо, а дали доходите съответстват на придобитото имущество. Народният представител посочи членове от закона, според които комисията моментално и незабавно трябва да пристъпи към процедура по отнемане на незаконно придобито имущество. „Този закон е гласуван в НС с мнозинството на ГЕРБ и водещата комисия по този закон е вътрешната, с председател Цветанов. По време на дебатите за назначаване на председател на тази комисия, дадохме за пример, че ако се наложи да се разследва Цветанов, тази комисия няма да си свърши работата. Надявам се Пламен Георгиев да докаже, че не сме били прави. Апартаментите са образцов случай за отнемане на незаконно придобито имущество“, заяви народният представител.
Кутев попита - ако една фирма продава на по-ниска цена, тя не скрива ли данъци? „А човекът, който не е обявил парите, с които го купува, той не укрива ли също данъци? Най-малкото става дума за данъчно престъпление и пране на пари, документ с невярно съдържание и търговия с влияние. Това са четири члена на Наказателния кодекс, които изрично са упоменати в закона за отнемане на имущество, като повод за това да бъде започната процедура за отнемане“, каза още той. Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ подчерта, че Цветанов винаги е бил на длъжност, на която могат да му се изчислят доходите. „Като има такова разминаване между доходи и имущество, това не е повод за оставка, а за действие на прокуратурата“, каза още той. Според него това, че той напуска парламента, показва, че има противопоставяне с други хора, включително и Борисов. „Явно става дума за удар вътре в ГЕРБ, а това е проблем. Не става дума за тържество на закона и справедливостта, а на вътрешна битка с единствената цел ГЕРБ да остане на власт. Горко на тази държава, ако символът е Цветанов“, каза още Антон Кутев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Със 121 гласа „за“ парламентът прие оставката на Цветан Цветанов като народен представител

Със 121 гласа „за“ парламентът прие оставката на Цветан Цветанов като народен представител

29 Март 2019 | 09:14 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие оставката на Цветан Цветанов като народен представител, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ оставката на Цветанов гласуваха 121 народни представители, „против“ - 7 и „въздържал се“ - 3, с което тя бе приета.
Цветан Цветанов напуска парламента, но остава зам.-председател на ГЕРБ и начело на предизборния щаб на партията. Новината обяви самият той след разговор с премиера Бойко Борисов в сряда, непосредствено след като се завърна от работно посещение в САЩ. Причина за оставката на Цветанов стана развилия се в последните дни скандал около апартаментите на управляващи политически фигури.
Цветанов заемаше поста председател на ПГ на ГЕРБ и на Вътрешна комисия в 44-тото Народно събрание. Той бе избран от листата на ПП ГЕРБ в 4-ти Многомандатен избирателен район - Велико Търново на парламентарните избори през 2017 г.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниела Дариткова сменя Цветан Цветанов начело на ПГ на ГЕРБ (ОБЗОР)

Даниела Дариткова сменя Цветан Цветанов начело на ПГ на ГЕРБ (ОБЗОР)

28 Март 2019 | 18:19 | Агенция "Фокус"
София. Д-р Даниела Дариткова ще бъде новият председател на ПГ на ГЕРБ. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти. Дариткова заема поста, след като в сряда Цветан Цветанов обяви, че напуска парламента заради скандала с апартаментите. Д-р Даниела Дариткова е член на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ. Тя е депутат в 41-вото, 42-рото, 43-тото и 44-тото Народно събрание, избрана от 22-ри Многомандатен избирателен район - Смолян. В 44-тото НС Дариткова заема поста на председател е на парламентарната комисия по здравеопазване. Член е на Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите в парламента, както и на групите за приятелство на България с Казахстан, Израел, Латвия, Литва, Холандия, Чили, Гърция, Русия, Словакия и Узбекистан.
Даниела Дариткова заяви, че приема поста със съзнание за получената оценката от партията, но и като предизвикателство. Тя посочи, че неин основен приоритет като председател на ПГ на ГЕРБ ще бъде търсенето на диалог и да постигането на максимално възможния консенсус, в интерес на българските граждани. Дариткова коментира, че никога няма да може да бъде Цветанов в парламентарната група, но в рамките на възможностите си ще търси устойчиво парламентарно мнозинство, което е изключително важно, за да функционира правителството и да се покаже стабилност в държавата. „Вярвам, че търсенето на едно поведение без агресия ще даде друг облик и на парламента. Важно е да покажем това като модел на поведение в цялото общество“, добави тя. Дариткова каза още, че ПГ на ГЕРБ няма да промени своето поведение, защото ще бъде последователна и ще изпълнява програмата си. Тя коментира, че разчита на подкрепата на своите съпартийци в парламентарната група и обясни, че трябва да се бори за нея ежедневно. Според Дариткова ГЕРБ ще излезе по-стабилна след кризата с апартаментите.
Самият Цветан Цветанов заяви, че е готов да помага на Даниела Дариткова и на ПГ на ГЕРБ. „Връзката остава толкова силна, колкото е била досега“, посочи той. „Вече има изграден механизъм с парламентарните групи, с който да търсим политически консенсус и устойчивост в законодателството“, отбеляза Цветанов. „Ние сме отговорни хора, за нас ГЕРБ е кауза и всеки един от нас го осъзнава. Има моменти, когато трябва да направиш крачка встрани. Има моменти, когато трябва да си солидарен с всички колеги, които до настоящия момент са проявявали подобен подход. Нямаше как да обясня както на обществото, но преди всичко на структурите на ПП ГЕРБ и на колегите, ако не бях взел такова решение. Това щеше да означава, че аз съм се вкопчил в позицията шеф на парламентарна група и за мен това е фиксация или някакво его. В политиката няма его. В политиката трябва да бъдеш достатъчно отговорен, да бъдеш човек, който може да прави компромиси със себе си“, коментира още той.
Цветанов отбеляза, че колегите му от парламентарната група са му направили изненада и са му подарили маратонки, за да продължи да бяга в този политически маратон.
Рокадите в групата на ГЕРБ в парламента бе основна тема в кулоарите на Народното събрание. Лидерът на ПП „Атака“
Волен Сидеров
отбеляза, че Даниела Дариткова е комуникативен и спокоен човек и не вижда проблеми по отношение на комуникацията с нея. Той заяви, че не очаква трусове или влошаване на работата на ПГ на ГЕРБ след напускането на Цветанов. Според Сидеров няма да има и проблеми с осигуряването на кворума за пленарните заседания.
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пожела „цветя и рози по пътя прашен на Даниела Дариткова“. Той заяви, че има известни притеснения за работата оттук нататък между различните парламентарни групи, тъй като до момента Цветан Цветанов е извършвал много сериозна координационна работа. Симеонов посочи, че ще подкрепя Дариткова, когато има за какво, но и ще отстоява своите позиции.
Лидерът на ПП „Воля“ Веселин Марешки коментира, че Даниела Дариткова е един от най-старите и високопоставени кадри в ГЕРБ и добави, че парламентарната му група ще работи конструктивно с избрания от ГЕРБ председател на ПГ. „Виждам консолидиране на парламента. Всички парламентарно представени партии, с изключение на БСП, бяха в зала. Регистрираха се и парламентът работи с много по-голям кворум“, допълни Марешки.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че ще подкрепи оставката на Цветан Цветанов, тъй като тя е въпрос на лична воля.
Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков заяви, че оставката на Цветан Цветанов не е морален акт, а политически фалш. По думите му Цветанов напуска парламента, за да остане във властта. По думите му Даниела Дариткова е верен последовател на Цветанов, затова и коалиционните партньори на ГЕРБ са толкова спокойни. Според него оставката на Цветан Цветанов доказва и друго твърдение на БСП по време на дебатите по Изборния кодекс - в България демокрацията е под заплаха. „Доказателство за това е фактът, че политик, загубил обществено доверие и свалян от всички постове чрез скандали и обществен натиск, може да бъде председател на предизборен щаб“, заяви още зам.-председателят на ПГ „БСП за България“. По думите му оставките не подобряват живота на хората и не променят модела на управление, а напротив, утвърждават го. „Единственото, което те постигат е да осигурят комфорт на Бойко Борисов като министър-председател“.
От ГЕРБ излязоха с позиция в отговор на БСП, в която питат какъв е моралният прочит на издигането за водач на листата за евродепутати на Елена Йончева, която е с повдигнато обвинение за пране на пари в особено големи размери? „Как БСП ще обясни на българите, които загубиха спестяванията си при фалита на КТБ, че водач на листата им е човек, който е имал обща офшорна фирма с Цветан Василев? И можем ли да тълкуваме първата позиция на Йончева в листата на БСП като ясен знак, че неин подгласник и на втора позиция ще бъде възнаграден обвиненият в най-тежкото политическо престъпление – купуването на гласове – Манол Генов?“, питат още от ГЕРБ. От партията питат още дали е морално това, че Йончева дори не е напуснала парламента, след като бе избрана за водач на червената евролиста.
По-късно и лидерът на БСП Корнелия Нинова също коментира темата. "Цветанов напуска парламента с тежки съмнения за политически рекет, лобистки закони, може би данъчни престъпления, а в същото време остава лице на кампанията и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ", заяви тя. По думите й залогът на европейските избори е и национален. "Наша победа означава оставка на Борисов и предсрочни избори", каза Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ако някой си мисли, че Брекзит е от другата страна на Европа и нас не ни касае, много се лъже - сътресенията ще бъдат изключителни тежки, ако няма договор

Премиерът Бойко Борисов: Ако някой си мисли, че Брекзит е от другата страна на Европа и нас не ни касае, много се лъже - сътресенията ще бъдат изключителни тежки, ако няма договор

28 Март 2019 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. Ако някой си мисли, че Брекзит е от другата страна на Европа и нас не ни касае, много се лъже, сътресенията ще бъдат изключителни тежки ако няма договор. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на икономически форум, организиран от германо-българската индустриално-търговска камара, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В България имаме много важни теми и Брекзит много не ни касае, но действително Европа се тресе в тази ситуация, защото 1000 дни минаха, по най-важните теми няма разбирателство. Моето мнение е, че няма и да има разбирателство“, отбеляза той. „Една от най-мощните икономики Великобритания се тресе, и някой който си мисли, че Брекзит е далече от другата страна на Европа и нас не ни касае, много се лъже - сътресенията ще бъдат изключително тежки“, обясни Борисов.
„Всички ние чакаме 12 април, защото всички колкото и да изглеждаме оптимисти пред камерите - строят митници, назначават митнически служители, подготвят се КПП-тата. Всички наши министерства се готвим за Брекзит без договор. Последиците ще са много тежки за всички. Германия е винаги тази, която плаща сметките, за това предполага, че и канцлерът най-много се тревожи“, допълни Борисов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Кой може да е следващият британски премиер?

Reuters: Кой може да е следващият британски премиер?

28 Март 2019 | 00:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. В сряда Тереза Мей предложи да подаде оставка, ако нейният проект за Брекзит, който на два пъти беше отхвърлян в парламента, бъде одобрен от депутатите. Това е последният й опит да накара евроскептиците да я подкрепят, предава Reuters и предлага списък на евентуални наследници за премиерския пост. Ето някои от основните:

Майкъл Гоув, 51 години: Известен като активен участник в процеса за излизане на Великобритания от ЕС, не успя да заеме този пост след Дейвид Камерън, който подаде оставка ден след като изгуби референдума, и преди Тереза Мей. Смята се за един от най ефективните членове на кабинета, носител на нови политики, подкрепяше стратегията на Мей за Брекзит. В момента той води списъка на кандидатите и има 22 процента шансове да е следващият британски министър-председател.

Борис Джонсън, 54 години: бивш външен министър и най-голям критик на проекта на Мей за Брекзит, напусна кабинета през юли в знак на протест за начина, по който тя води преговорите с Брюксел. Много от евроскептиците го смятат за лицето на кампанията около референдума от 2016-та, на миналогодишната партийна конференция през октомври 2018 произнесе „бомбастична реч“, призовавайки консерваторите да се завърнат към традиционните си ценности – ниски данъци и силно управление и да не се опитва да подражава на лявата лейбъристка партия.

Дейвид Лидингтън, 62 година: на практика заместник премиерът на Великобритания, подкрепя привържениците на оставане в ЕС през 2016 на референдума и изигра ключова роля в провалените усилия на Камерън да поднови преговорите с Брюксел преди вота за Брекзит. През уикенда той обяви, че не мисли да поеме работата на Мей: „От близката ми работа с премиера един извод е важен – нямам амбиция да върша нейната работа“.

Джеръми Хънт, 52 години: замести Джонсън като външен министър през юли 2018 г. с призива консерваторите да оставят настрана разликите си и да се обединят срещу общия враг: ЕС. На референдума той гласува за оставане в Съюза. Бил е 6 години здравен министър, което го направи твърде непопулярен.

Джейкъб Рийс-Мог, 49 години: доста ярък милионер, който си създаде имидж на английски джентълмен, изгради култ към радикалното напускане на ЕС като пое ръководството на влиятелната евроскептична депутатска група ERG, той обяви, че е изпратил писмо на недоверие до Мей веднага, след като тя обяви проекта си за сделката по Брекзит. Той е обявил, че няма да поеме тази работа.

Доминик Рааб, 44 години: само за 5 месеца беше министър за Брекзит, напусна Мей в 2018 г. по повод проекта за споразумението за напускане с аргумента, че то не отговаря на обещанията на торите от изборите през 2017; приемат го като новодошъл в клуба на висшите държавници, но е в по-ниските нива на държавното управление от 2010, има черен пояс по карате. Запитан дали иска да е министър-председател, отговорът му е категоричен: „Никога, твърдо никога!“

Саджид Джавид, 49 години: бивш банкер и висш експерт по свободните пазари, изпълнява няколко роли в кабинета и има добър рейтинг сред партийните членове; второ поколение имигранти от Пакистан, в офиса си има портрет на Маргарет Тачър. Гласува за оставане в ЕС, но го смятат за евроскептик.

Дейвид Дейвис, 69 години: водещ евроскептик, избран в юли 2016 да води преговорите с ЕС, две години по-късно напуска в знак на протест срещу плановете на Мей за продължителни връзки с блока; миналият месец заяви пред списание, че най-вероятно ще поеме партийния лидерски пост.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

DW: Британският парламент гласува за алтернативите на Брекзит - Какво трябва да знаете

DW: Британският парламент гласува за алтернативите на Брекзит - Какво трябва да знаете

27 Март 2019 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският парламент ще проведе незадължителни "индикативни гласове" в сряда, за да провери парламентарната подкрепа за премиера Тереза Мей по редица алтернативи на дълбоко непопулярното споразумение с ЕС, съобщава германската медийна компания Deutsche Welle.
Гласуванията идват, докато Мей се бори да запази властта си при вземането на решенията за Брекзит и в собствената си партия, само седмици преди планираното напускане на Великобритания на Европейския съюз.

За какво ще гласуват депутатите?

Въпреки че списъкът все още не е финализиран, очаква се изборът да включва отмяна на Брекзит; провеждане на друг референдум; подкрепа за сделката за развода на Мей; подкрепа за сделка "Норвегия плюс", която ще запази Обединеното кралство на единния пазар на ЕС; както и подкрепа за "без сделка" Брекзит.

Има ли подкрепа за един вариант? Окончателен резултат за еднa от предложените алтернативи е малко вероятно. Много депутати се съгласяват, че не харесват сделката на Мей, но не са склонни да приемат други възможности.
Ще засилят ли гласуванията позицията на Мей? Те не са задължителни и Мей каза, че няма да се влияе от резултатите.
Защо се случват индикативните гласове? Преобладаващото мнозинство от депутатите два пъти отхвърлиха сделката с Мей. Те искат да тестват подкрепата за алтернативите с надеждата, че значителна подкрепа за един вариант може да принуди Мeй да промени курса.
Кога идва Брекзит? Миналата седмица ЕС удължи първоначалния срок от 29 Март. Великобритания вече е длъжна да напусне ЕС на 12 Април, ако споразумението на Мей не премине през парламента. Ако депутатите подкрепят споразумението на премиера, срокът ще бъде удължен до 22 май.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Евроскептиците от Консервативната партия обявиха, че може да гласуват за Брекзита на Тереза Мей

Politico: Евроскептиците от Консервативната партия обявиха, че може да гласуват за Брекзита на Тереза Мей

27 Март 2019 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Лондон. Няколко депутати от евроскептичната фракция в Консервативната партия на Великобритания намекнаха, че може да гласуват „за“ плана за Брекзит на премиера Тереза Мей преди гласуването в Камарата на общините в сряда на редица алтернативни планове за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, пише европейската редакция на Politico.
Лидерът на Европейската изследователска група (ЕИГ) Джейкъб Рийс-Мог публикува извинение за своя обратен завой на първа страница в „Дейли мейл“, потвърждавайки, че ще гласува за сделката на май, ако северноирландската Демократичната юнионитска партия (ДЮП) също се присъедини.
Бившият министър на външните работи Борис Джонсън, който напусна правителството, за да гласува срещу сделката през май миналата година, също изглежда готов да смени позицията си. Във вторник той заяви пред „Дейли телеграф“, че „все още не е там“, но призна: „Ако отново го отхвърлим за трети път, мисля, че има значителен риск изобщо да не излезем“. Джонсън намекна, че цената за подкрепата му за сделката на Мей е оставката на премиера. „Ако хората като мен подкрепят тази сделка ... тогава трябва да видим доказателството, че втората фаза на преговорите ще бъде различна от първата“, каза той.
„Телеграф“ съобщи още, че министърът на кабинета Джон Уайтингдейл също е решил да подкрепи сделката и да не рискува Великобритания да остане част от Съюза. Бившият лидер на Консевативната партия Дънкан Смит, който е смятан за ключова фигура в лагера на евроскептиците, се очаква също да подкрепи Тереза Мей при евентуално гласуване, твърди още вестникът, като посочва, че е вероятно той да убеди и други депутати да го последват.
В интервю по време на мероприятие на „Таймс“ във вторник вечерта, Дънкан Смит не е пожелал да уточни как точно ще гласува, но е отбелязал: „Има голяма вероятност сделката да мине“. Той е казал още, че „ще бъде от помощ“ за някои колеги от ЕИГ да подкрепят сделката на Мей, ако тя предложи да си подаде оставката.
Твърдите поддръжници на Брекзит без сделка изглежда започват да се примиряват със сделката на премиера, след като депутатите в Уестминстър гласуваха по-рано тази седмица да вземат контрола върху дневния ред на парламента и да инициират редица дебати за алтернативни планове за Брекзит. Успехът на изменението на Консервативния депутат Оливер Летуин разчисти пътя за депутатите да представят своите собствени предложения за Брекзит и индикативните си гласове в сряда.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лондон отговори с отказ на петицията за отмяна на Брекзит

ТАСС: Лондон отговори с отказ на петицията за отмяна на Брекзит

27 Март 2019 | 07:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството на Великобритания няма намерение да иска от Европейския съюз отмяна на процедурата за излизане на страната от състава на Съюза и ще продължи работата над осъществяването на Брекзит. Заявлението на правителството се появи на уебсайта на парламента на страната във вторник вечерта и беше отговор на петицията за отмяна на Брекзит, която бе подкрепена от близо 5,8 млн жители на Обединеното кралство, предава ТАСС.
„Правителството няма да отменя член 50 (от Лисабонския договор за ЕС). Ние ще уважим резултатите от референдума през 2016 година и заедно с парламента работим над утвърждаването на сделка, която ще осигури излизането на нашата страна от Европейския съюз“, се казва в изявлението, изготвено от Министерството по въпросите на Брекзит. „Правителството признава, че петицията получи съществена подкрепа. Същевременно, близо три четвърти от имащите право на глас британци взеха участие в референдума през 2016 година и очакват, че резултатите му ще бъдат уважени“.
В заявлението се подчертава, че консервативното правителство няма да наруши обещанията, които е дало на британския народ. В кабинета на премиера Тереза Мей считат, че ако се откаже от осъществяването на Брекзит, правителството ще загуби доверието на гражданите на страната, а освен това ще нанесе силен удар по основите на британската демокрация.
Ходатайството за отмяна на Брекзит и запазване на членството на Великобритания в ЕС получи най-голяма подкрепа от всички петиции, които някога са били помествани на сайта на британския парламент. Събирането на подписи под петицията започна на 20 февруари. Към 18 март тя бе събрала 10 хиляди подписа, а към 20 март те вече бяха 100 хиляди. На следващия ден те преминаха 2 милиона.
Съгласно действащата във Великобритания процедура, всяка петиция, набрала повече от 10 хиляди подписа, изисква официална реакция от правителството, а след достигането на 100 хиляди подписа, тя трябва да бъде разгледана в парламента. Никаква подкрепа обаче не гарантира, че исканията на поддръжниците на петицията ще бъдат удовлетворени, но законодателният дом е задължен да проведе дебати по въпроса за отмяна на Брекзит на 1 април.
На проведения през юни 2016 година референдум за излизане на Великобритания от европейската общност, 17,4 милиона британци (51,9% от гласувалите) се изказаха за Брекзит. 16,1 милиона (48,1%) гласуваха за това, страната да остане в ЕС.
Според проучване, публикувано от социологическата служба YouGov миналата седмица, сега 61% от британците искат Обединеното кралство да не напуска Европейския съюз, докато 39% са готови да подкрепят развода на Лондон и Брюксел при условията, посочени в проекта за споразумение за Брекзит, одобрен от Европейския съюз, но досега не получил одобрението на британския парламент.
Поради факта, че Камарата на общините два пъти (15 януари и 12 март) отхвърли проекта за споразумение с ЕС, в четвъртък 27-те държавни и правителствени ръководители на Европейския съюз взеха единодушно решение на срещата на високо равнище в Брюксел да отложат Брекзит въз основа на два възможни сценария. Първият - до 22 май, ако британският парламент одобри споразумението с Брюксел до края на март или до 12 април, ако това споразумение не бъде одобрено.
Както признават от самото правителство, при запазване на сегашното разположение на силите в Палатата на общините, депутатите едва ли ще одобрят споразумението. Под въпрос остава дори провеждането на самото гласуване, тъй като миналата седмица председателят на парламента Джон Бекроу предупреди, че няма да даде на правителството да го инициира за трети път, докато в договора не бъдат внесени съществени изменения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: 20 министри ще подадат оставки, ако не им позволи свободно да гласуват за по-мек Брекзит

The Telegraph: 20 министри ще подадат оставки, ако не им позволи свободно да гласуват за по-мек Брекзит

27 Март 2019 | 04:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей беше предупредена във вторник вечерта, че 20 младши министри, които са за оставане на кабинета, ще подадат оставки и тя ще бъде изправена пред масово министерско напускане, ако не им позволи да гласуват свободно. Това обаче може да доведе до по-мек Брекзит, пише The Telegraph.
Амбър Род, Дейвид Гок и Грек Кларк потвърдиха пред членовете на кабинета, че настояват за свободно гласуване в сряда по алтернативни на Брекзит опции, включително и членство в Митническия съюз, удължаване на Член 50 и втори референдум.
Източник от Кабинета каза, че ще има „касапница“, ако премиерът откаже на министрите си свободно гласуване, като 20 от тях са готови да напуснат.
"Нито един от младите министри няма да остане в правителството“, обяви източникът. Министрите от самия кабинет обаче не се очаква да подават оставки.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Guardian: Торите се бият „като плъхове в чувал“ да сбъднат мечтата си за твърд Брекзит

The Guardian: Торите се бият „като плъхове в чувал“ да сбъднат мечтата си за твърд Брекзит

27 Март 2019 | 01:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. “Прилича на битка между плъхове в чувал“ е заявил намръщен британски депутат от консерваторите, привърженик на Брекзит. „Всеки скача срещу всекиго“, така започва водещият анализ в The Guardian.
Друг парламентарист описва като „крайно неприятно и много потискащо“ настроението сред основната група на евроскептичните консервативни депутати, които са уплашени, че са на косъм от възможността да изпуснат твърдия Брекзит, който почти беше в ръцете им.
Гневът им е насочен главно към 70 хардлайнери от привържениците на Брекзит, които отказаха да подкрепят сделката на Тереза Мей при втория опит за гласуване. Опонентите спечелиха одобрението на членовете на Консервативната партия, които не искаха нищо по-малко от Брекзит без сделка. Те ще бъдат категорични и се канят да притиснат следващия партиен лидер.
Срещу тях обаче се засилва натискът от страна на евроскептични депутати, които имат по-реалистичен поглед за случващото се. Този натиск се е увеличил след като тори депутатът сър Оливър Летуин си спечели правото да остави парламента да решава какво да приеме - различни версии на по-мек Брекзит, отказ от излизане или втори референдум.
“Сега, когато теренът стана толкова хлъзгав и се променя почти всеки час, депутатите са длъжни да направят прецизни балансирани решения,” твърди Майкъл Фабрикан, тори депутат, който гласува срещу сделката при втория опит, но сега вече се колебае.
От 69 опонента, само около десетина са онези, които са заявили, че при трети вот вероятно ще променят решението си. В тази посока обаче се очаква и известно раздвижване, ако Тереза Мей обяви датата за своето напускане на срещата с участниците от Комитет 1922 в сряда.
Джейкъб Рийс-Мог, лидер на Групата за европейски изследвания (ERG) и поддръжник на Борис Джонсън, е сред първите, който се гласи да промени позицията си. Според него „сега е много, много трудно“ да се види как Обединеното кралство ще напусне ЕС без сделка, защото Мей, кабинетът и парламентарната опозиция са против тази опция.
Борис Джонсън се е оставил път за бягство, който се усеща в статията му за Тhe Telegraph. В нея той допуска възможността да подкрепи плана на Мей, ако има промени в преговарящия екип – това е знак, че очаква напускане на премиера. Бившият външен министър обаче е изправен пред дилема. ЗА да се възползва от късмета да стане лидер, той се нуждае да спечели на своя страна консервативните депутати, които са силно разгневени вече на опонентите. Главният му противник сред евроскептиците Доминик Рааб е изключително мълчалив за намеренията си- Поддръжниците на двамата биха искали да ги видят заедно, но засега никой от тях не проявява подобно желание.
И в средите на Демократичната юнионистка партия остава отворена възможността нейните депутати да се разбягат настрани, като публично заявят намеренията си чрез декларация, която Сами Уилсън, собственият им говорител за Брекзит, обяви. В нея се съобщава, че сделката до такава степен е заразила всички, че според партията е желателно да се отложи напускането на ЕС поне с една година.
И все пак, въпреки тези здрави рамена, които се предлагат в подкрепа на Мей от евроскептиците, може да се окажат недостатъчни, за да успее тя да прокара проекта си. Едно твърдо ядро от близо 30 „Брекзит ултраси“ – като Стив Бейкър, Андрея Дженкинс и Криспин Блънт, понастоящем продължават да са категорична опозиция, преди всичко заради идеологически причини. Тази група вярва, че сделката на Мей не може изобщо да постигне целта – напускане на Великобритания от ЕС. Според тях, ако я подкрепят, ще рискуват собствената си цел – шансът веднъж завинаги да се скъса с Евросъюза.
На среща в Уестминстър на мозъчния тръст известен като „Групата от Брюж“, Суела Бравърман от Консервативната партия и бивш председател на ERG спечели овациите на мнозина активисти, като настоятелно обясни защо не може да подкрепи сделката на Мей без да има ясни и значителни знаци, че ирландският проблем се разрешава. „Тя може веднага да промени нещата. Тя може да обедини страната. Проучванията съвсем ясно сочат, че британският народ, дори бизнесите сега са готови и подготвени за сценария „без сделка“, който ще сложи край на тази зловредна несигурност.“
Дейвид Дейвис, бившият министър за Брекзит обяви във вторник вечерта, че сделката на Мей все още не е мъртва и „съществува разумен шанс“ тя да мине. Това все пак изглежда твърде оптимистично за мнозина.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей може да обяви дата, на която ще подаде оставка на 27 март

Reuters: Тереза Мей може да обяви дата, на която ще подаде оставка на 27 март

26 Март 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей може да обяви дата, на която ще подаде оставка, на 27 март, съобщава Reuters, като се позовава на информация от неназован британски депутат.
По неговите думи, министър-председателят ще има изявление в сряда в 17:00 часа (19:00 българско време) на заседание на т.нар. Комитет 1922, който обединява редовите членове на Консервативната партия. И, както заяви той, „несъмнено има вероятност“ Мей да обяви датата, на която ще се откаже от постовете лидер на „Торите“ и премиер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Тереза Мей има проблем, след като Арлин Фостър отказва да подкрепи сделката

Daily Express: Тереза Мей има проблем, след като Арлин Фостър отказва да подкрепи сделката

26 Март 2019 | 03:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) Арлин Фостър отхвърли личната молба на Тереза Мей да подкрепи сделката, съобщава в. Daily Express.
Фостър настоя, че не е променила позицията си и е накарала Мей да отмени предложеното от нея трето гласуване. След това министър-председателят беше подложен на ново унижение, след като процесът на Брекзит беше изтръгнат от нейните лапи от парламента, който гласува за поправката на Летуин. Подкрепата от ДЮП е от решаващо значение за Мей да накара парламента да одобри плана й за Брекзит.
Лидерите на северноирландската партия обаче не бяха впечатлени от начина, по който Тереза Мей и нейният екип преговаряха с ЕС.
Те смятат, че ще трябва да бъдат тясно ангажирани, ако правителството ще напуска със сделка, която държи Северна Ирландия тясно свързана с Великобритания.
Фостър каза на министър-председателя, че няма да промени позицията на своята партия, за да гласува против сделката.
Позовавайки се на позицията си по решаващото гласуване, източник на ДЮП заяви: „Позицията остава непроменена“.
Сами Уилсън, говорител на ДЮП, обвини Мей, че използва ирландската граница като извинение за провала на Брекзит.
Той каза: „Кога ще спрете да използвате Северна Ирландия като извинение?“
Лидерът на ДЮП в Уестминстър Найджъл Додс заяви: „Премиерът знае от доста време, както и парламента, че 29 март беше целевата дата, така че защо не са направили подходяща подготовка?“
„Това е основна липса на подготовка и правителството е изцяло отговорно за това, ако случаят е такъв.“
Хората от ДЮП вече насочват мислите си към следващото споразумение за доверие и подкрепа, което ще бъде повдигнато от партията през следващите два месеца.
Правителството на Тереза Мей силно зависи от 10-те гласа на юнионистката партия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „Гласуването на британските депутати за по-голяма роля относно Брекзит е „опасно“

AFP: „Гласуването на британските депутати за по-голяма роля относно Брекзит е „опасно“

26 Март 2019 | 01:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското правителство заяви, че гласуването на депутатите, за да си дадат властта да изразят предпочитанията си между различните варианти на Брекзит, поставя „опасен, непредвидим прецедент за бъдещето“, съобщава AFP.
Министерството по Брекзит заяви, че е „разочароващо“, че гласуването е прието от парламента и предупреди, че „всички разглеждани варианти трябва да бъдат постигнати при преговори с ЕС“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Трима младши министри напуснаха правителството на Великобритания

AFP: Трима младши министри напуснаха правителството на Великобритания

26 Март 2019 | 01:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. Трима британски младши министри напуснаха, като се противопоставиха на премиера Тереза Мей, за да подкрепят план за даване на по-голяма роля на депутатите относно напускането на ЕС, заяви източник от правителството, съобщава AFP.
Алистър Бърт и Стив Брийн подадоха оставка, съобщи източникът, а Ричард Харингтън обяви решението си да напусне правителството в Twitter.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Ренци. 23 август 2019 г.
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Р...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.