НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Еврокомисарят Мария Габриел: В Европа 75% от младите хора не могат да различават фалшивата от истинската новина

Еврокомисарят Мария Габриел: В Европа 75% от младите хора не могат да различават фалшивата от истинската новина

15 Март 2019 | 13:04 | Агенция "Фокус"
София. В Европа 75% от младите хора не могат да отличат фалшивата от истинската новина. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел по време на среща в Университета за национално и световно стопанство на тема "Образованите млади хора – капитал за Европа", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Младите хора трябва да поемат своя информиран избор“, подчерта еврокомисарят.
Тя обърна внимание и на инициативата Европейската седмица на програмирането. „Всяка година между 15 и 20 октомври ние организираме такъв тип дейности на доброволни начала, за да покажем, че кодирането и програмирането не са нещо, което е недостъпно за нас. Да покажем, че всъщност, силата ни е в това, че ние не сме само консуматори на съдържание, а сме създатели на съдържание“, посочи Габриел.
По думите й тази година е имало рекорден брой участници - 2 млн. и 740 хил. европейци. „Имам много ясна амбиция - с тази инициатива да достигнем 50% от всички европейски училища до 2020 година. Наблягаме много и на университетите, защото много бих се радвала да имаме все повече и повече участници. България беше сред активните участници тази година и за това би ми се искало и младите хора в университетите също да бъдат активни. За мен темата за цифровите възможности ще бъде водеща и в следващите 5 години, когато ще говорим за цифрова Европа, в която в центъра се намират хората, които имат необходимите умения“, отбеляза още тя.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Стати Статев, УНСС: Всички имаме необходимата хигиена на тялото, но рядко си задаваме въпроса що е то хигиена на мозъка

Проф. Стати Статев, УНСС: Всички имаме необходимата хигиена на тялото, но рядко си задаваме въпроса що е то хигиена на мозъка

15 Март 2019 | 13:02 | Агенция "Фокус"
София. Всички ние имаме в голяма доза необходимата степен на хигиена на тялото, на обличане, но много рядко си задаваме въпроса що е то хигиена на мозъка. Това каза ректорът на Университета по национално и световно стопанство проф. Стати Статев по време на среща на тема „Образованите млади хора – капитал за Европа“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Благодаря на еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, която е наш голям приятел и доказа, че е един успешен еврокомисар в Комисията. Изключително бях впечатлен и заинтересован от темата, която тя предложи - „Как да четем в интернет“, заяви ректорът. Той подчерта, че разговорите за хигиената на мозъка едва започнат.
„Всички ние имаме в голяма доза необходимата степен на хигиена на тялото, на обличане, но много рядко си задаваме въпроса що е то хигиена на мозъка и имаме ли филтър, който да определя какво да пускаме да влиза в нашата глава, защото ни е то, или поемаме всичко, без да си зададем въпроса дали и защо ни е нужно, както и къде е неговото място в нашето по-нататъшно развитие“, посочи проф. Статев.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Мария Габриел: Днес в Европа само 44% от европейските граждани имат основни цифрови умения

Еврокомисарят Мария Габриел: Днес в Европа само 44% от европейските граждани имат основни цифрови умения

15 Март 2019 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Днес в Европа само 44% от европейските граждани имат основни цифрови умения. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел по време на среща в Университета за национално и световно стопанство на тема "Образованите млади хора – капитал за Европа", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това са 169 млн. европейци“, посочи Мария Габриел. Тя отбеляза, че след 2020 година 90% от работните места ще изискват основни цифрови умения. „Именно за това, повече от всякога е необходимо да се концентрираме върху възможността тези цифрови умения да бъдат и за младите хора, и за сега активното население, и за по-уязвимите групи в нашето общество. Знаете какви са правомощията на Европейската комисия в областта на образованието - държавите членки много ревниво пазят своите компетенции. Но Европейската комисия, именно чрез новите технологии може да бъде трибуна“, подчерта еврокомисарят.
По думите й Европейската комисия може да позволи да се споделят добри практики. „Именно за това и насочвам вниманието ви към нещо много конкретно - юни месец 2018 година стартирах пилотен проект - „Цифрова възможност“. Той включва платени от Европейската комисия стажове за до 6 хил. студента до края на 2020 година. Създали сме платформа върху Еразъм интер, където младите хора, студентите, които сега са завършили или все още се обучават, са в пряк контакт с фирмите и договарят продължителността на стажа“, отбеляза Габриел. Тя изтъкна, че целта не е да се привлекат само ИТ специалисти. „Искаме повече студенти от други специалности, които, обаче, чрез блокчейна, чрез изкуството на интелект, чрез киберсигурността да получат допълнителна възможност и за лична, и за професионална реализация. До този момент са сключени над 1800 стажа. Много би ми се искало и българските студенти и българския частен сектор да са още по-активни и този проект да го превърнем в история на успеха, и по този начин да ми дадете и на мен допълнителен аргумент за следващия бюджет на ЕК, за да имаме повече средства и да отидем далеч отвъд 6 хил. студента, които бяха първоначално предвидени“, посочи еврокомисарят.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Мария Габриел: За първи път Европа не е в центъра на технологична революция, за първи път тя изостава

Еврокомисарят Мария Габриел: За първи път Европа не е в центъра на технологична революция, за първи път тя изостава

15 Март 2019 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. За първи път Европа не е в центъра на технологична революция. За първи път Европа изостава. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел по време на среща в Университета за национално и световно стопанство на тема "Образованите млади хора – капитал за Европа", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Европа изостава по отношение на инвестициите, тя изостава и по ясното дефиниране на модела, който ще следва в цифровизацията“, заяви еврокомисарят. Габриел подчерта, че като Европа имаме своя шанс да се върнем в състезанието. „Това е за мен едно от основните неща. Европа да престане да губи време, копирайки това, което други вече са направили много добре. Тя има своя шанс, ако се концентрира в стратегически области, където ние имаме по-висока добавена стойност, където нашите иноватори определено правят разликата, спрямо останалите“, каза еврокомисарят.
По думите й не само инвестициите са важни. „За мен друго е по-важно. Най-важното за мен са хората и най-важните цифровите умения. Искрено вярвам, че ние може да предложим много добро законодателство, ние можем да имаме добри финансови инструменти. Ако не инвестираме в цифровите умения на хората, никога не бихме могли да достигнем положителните, очаквани от нас резултати на цифрова трансформация“, отбеляза още тя.
Ректорът на Университета по национално и световно стопанство проф. Стати Статев изрази дълбоки благодарности към еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, като посочи, че университетът ще организира публична дискусия и дебат, свързана с електронното правителство. Ректорът връчи и сертификат на УНСС на еврокомисаря Мария Габриел в знак на благодарност за изнесената публична лекция на тема „Как да четем в интернет“.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Мария Габриел: През 2017 година на масата бяха поставени 30 законодателни инициативи за цифровизацията, днес имаме 28 завършени

Еврокомисарят Мария Габриел: През 2017 година на масата бяха поставени 30 законодателни инициативи за цифровизацията, днес имаме 28 завършени

15 Март 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
София. Аз съм удовлетворена от интензивната ни работа за последната година и половина, защото, встъпвайки в длъжност през 2017 година, на масата бяха поставени 30 законодателни инициативи, само 6 от тях бяха завършени по това време. Днес, година и половина по-късно, имаме 28 завършени, предстои ни до края на месеца, те да станат 29. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел по време на среща в Университета за национално и световно стопанство на тема "Образованите млади хора – капитал за Европа", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Цифровият единен пазар е сред приоритетите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер“, заяви Габриел. „Аз се радвам, че България има такава голяма отговорност да оформи бъдещето на ЕС, чрез политиките, свързани със цифровизацията“, отбеляза еврокомисарят. „Искаме да поставим основата на една солидна база, в която, всъщност, да изпъкне уникалността на европейския подход за цифровизация. Трябва да бъдем ясни, ние не сме Китай и ние не сме САЩ, но имаме свои силни страни като Европа, за които на мен ми се иска понякога да бъдем по-смели и не само да ги казваме, но и да ги отстояваме, след това в политиките, които предлагаме“, каза още тя.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК: Дискусии с европейския комисар Мария Габриел в София

ЕК: Дискусии с европейския комисар Мария Габриел в София

14 Март 2019 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. Българският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел ще участва в среща на тема "Образованите млади хора – капитал за Европа". Събитието е на 15 март (петък) от 10:00ч. в Университета за национално и световно стопанство (Голяма конферентна зала) по покана на Столична община – район "Студентски". Борбата срещу разпространението на дезинформация, цифровизацията и глобализацията, цифровото образование, младежкото предприемачество са част от въпросите на обсъждане, съобщават от Отдел "Преса и медии" към Представителството на ЕК в България.

На 18 март (понеделник) от 12:00ч. в 18 СУ „Уилям Гладстон“ комисар Габриел ще бъде гост на дискусията „София и Европа за младите – 3D демокрация, диалог и дебат“, посветена на политиките на Европейския съюз в съответствие с променящите се очаквания на младите хора с акцент върху възможностите и рисковете, свързани с цифровите технологии.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Инспекция на германския Бундесвер. 20 юли 2019 г.
Инспекция на германския Бундесвер. 20 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.