НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: Общинският съвет прие Система за прием в първи клас на общинските училища

Благоевград: Общинският съвет прие Система за прием в първи клас на общинските училища

22 Февруари 2019 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Благоевград. На редовно заседание на Общинския съвет с мнозинство беше приета Система за прием в първи клас на общински училища на територията на община Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. За осъществяването на приема в първи клас за всяко населено място с повече от едно училище, общините разработват Система за прием. Водещ критерий е близостта на училището до постоянния/ настоящия адрес на детето и определеният прилежащ район на училищата за обхват на учениците; деца, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище.
Проектът за Система за приема в първи клас цели гарантиране реализирането на националната образователна политика, при спазване на принципите за осигуряване правото на задължително училищно образование; равен достъп до качествено образование и приобщаване на всяко дете, прозрачност на управлението и предвидимост на развитието на училищното образование, автономия за провеждане на образователни политики, самоуправление и децентрализация и ангажираност на общината по въпросите за образованието.
За учебната 2019/2020 година в Благоевград ще се осъществи прием в първи клас в училищата II ОУ „Д. Благоев“, III ОУ „Д. Талев“, IV ОУ „Д. Дебелянов“, V СУ „Г. Измирлиев“, Средно училище „Иван Вазов“, СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“, VII СУ „Кузман Шапкарев“, VIII СУ „Арсени Костенцев“, IX ОУ „Пейо Яворов“ и XI ОУ „Хр. Ботев“.
Проектът, условията, нужните заявления и декларации за кандидатстване са достъпни тук. Всички необходими документи ще бъдат качени и на сайтовете на училищата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 24 точки, една от които извънредна, бяха разгледани на редовното заседание на Общинския съвет

Благоевград: 24 точки, една от които извънредна, бяха разгледани на редовното заседание на Общинския съвет

22 Февруари 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Приключи редовното месечно заседание на Общински съвет – Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. В рамките на дневният ред бяха разгледани и гласувани общо 24 точки, една от които извънредна. Сесията започна в 09.30 часа като преди почивката подложени на гласуване бяха 7 точки. Още 17 бяха разгледани след това. По-голямата част от тях касаеха одобряване пазарна цена на жилища с различни административни адреси и обявяването на търгове. Единственото предложение, което не бе одобрено, касаеше разрешаване, по реда на чл. 124а, ал. 1 от ЗУТ и чл. 21, ал. 1, т. 11 от ЗМСМА, изработване на Подробен устройствен план - Парцеларен план за уличен водопровод за захранване на имот с идентификатор 04279.13.19 в местността „Проевски чифлик“ по кадастралната карта на Благоевград с трасе и сервитути ограничаващи ползването на имоти с идентификатори 04279.16.27 (полски път-общинска собственост) и 04279.16.28 (полски път-общинска собственост) в местността „Проевски чифлик“ по кадастралната карта на Благоевград и даване съгласие за преминаване през общински имоти, на основание чл. 21, ал. 1 т. 8 от ЗМСМА.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: До 31 януари в Общината не постъпило нито едно искане от кмет на село или граждани за изваждане на част от пътищата от републиканската мрежа

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: До 31 януари в Общината не постъпило нито едно искане от кмет на село или граждани за изваждане на част от пътищата от републиканската мрежа

22 Февруари 2019 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Благоевград. До 31 януари в Община Благоевград не постъпило нито едно искане от кмет на село или граждани относно изваждането на част от пътищата от републиканската пътна мрежа. Това каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов по време на редовно заседание на Общинския съвет във връзка с питане, включено в дневния ред на сесията като извънредна точка по предложение на общинския съветник Злата Ризова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По думите на д-р Камбитов, тъй като няма такива искания, Общината не смята за необходимо въпросът да се поставя за обсъждане от страна на Общинския съвет. „Няма как цялата пътна мрежа да стане общинска, защото ще трябва да работим само за нейната поддръжка“, заяви д-р Камбитов. Според него, ако това се случи, ще трябва да бъдат повишени данъците на всички жители на община Благоевград, което би ги ощетило.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Общинският съвет обсъди бюджетната прогноза за периода 2020-2022 г. на постъпленията от местните приходи и на разходите за местни дейности

Благоевград: Общинският съвет обсъди бюджетната прогноза за периода 2020-2022 г. на постъпленията от местните приходи и на разходите за местни дейности

22 Февруари 2019 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 23 точки са включени в дневния ред на редовното месечно заседание на Общински съвет - Благоевград. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пирин от Общински съвет - Благоевград. Първа точка касае годишен отчет за дейността на обществения посредник на територията на общината доц. д-р Валентин Василев. Втора точка касае приемането на бюджетната прогноза за периода 2020-2022 година на постъпленията от местните приходи и на разходите за местни дейности. В дневния ред е включено и предложение относно проект на Наредба за изменение на Наредбата за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общински жилища на Община Благоевград във връзка с Протест на Районна прокуратура - Благоевград. Съветниците ще гласуват и приемането на Система за прием в първи клас на общинските училища. Пета точка от дневния ред касае създаването на фонд „Култура“ и приемането на Правилник за неговата работа, а шеста – изтичането срока на договора на възлагане управлението на „Благоевград инвест 2016“ ЕООД. Местният парламент ще гласува и откриването на процедура за провеждане на конкурс за Управител на „Специализирана болница за активно лечение по онкология „Св. Мина“-Благоевград ЕООД.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.