НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Димитър Главчев: Председателството минава перфектно, което изнервя г-жа Нинова персонално

Димитър Главчев: Председателството минава перфектно, което изнервя г-жа Нинова персонално

14 Май 2018 | 09:16 | Агенция "Фокус"
София. Председателството минава перфектно, което изнервя г-жа Нинова персонално. Това каза екс-председателят на 44-тото Народно събрание Димитър Главчев в интервю на Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2", излъчено на 13 май 2018 г., съобщиха от екипа на предаването.
Илиана Беновска: Екс-председателят на 44-тото Народно събрание Димитър Главчев. За мен е чест.
Димитър Главчев: За мен е чест.
Илиана Беновска: Принципите и компромисите на върха, ГЕРБ, трети мандат начело на властта, Борисов- министър-председател с малко прекъсвания от 2009 до 2018. След около 4-5 месеца ще станат 9 години.
Димитър Главчев: Да, имаше статистика, че най-дълго управляващият министър-председател, демократично избран след Стефан Стамболов.
Илиана Беновска: Да, Стефан Стамболов. И аз миналата седмица се занимавах с това. Най-дълго управлявалият до момента е Стефан Стамболов, сега Борисов го надминава. Хубаво ли е това? Какви са рисковете много време да носиш отговорност? Не се ли изхабявате ГЕРБ или ставате по-опитни и по-отговорни?
Димитър Главчев: Очевидно е, че принципите работят, когато се балансират и с компромиси, обаче не трябва да правиш компромис с принципите си. Всъщност това е тук играта на думи, но това е много сериозно нещо. Можеш да правиш компромиси, но компромисът не трябва да бъде с принципите. Така да влезнем в тази игра на думи, която започнахте Вие. И когато спазваш своите принципи, ти си ги изложил пред обществото и хората виждат, че ти ги спазваш тези принципи, движиш се по тях. Оценяват го и това е всъщност и резултатът от спазването на тези принципи и това, за което говорихте и Вие. Фактът е, че министър-председателят Борисов е най-дълго управлявалият демократично избран министър-председател, не знам, нищо не чух срещу този факт. Срещу всякакви други факти се чуват и се произвеждат фалшиви новини, но срещу този май, че не чух или съм пропуснал.
Илиана Беновска: Добре. Какво ще ми отговорите за един друг факт, понеже Вие тази седмица доста изяви имахте по медиите, ще се опитам да засегнем теми, по които не сте говорили. Създадохте по времето, когато Вие бяхте председател на 44-тия Парламент, създадохте един съвет по законодателството с едно дълго име.
Димитър Главчев: Консултативен съвет по законодателството.
Илиана Беновска: Оказа се, че той не работи. Първо, на народните представители им се струва, че твърде висока цена в пари искат избраните в този Консултативен съвет по законодателство да получат за консултации на определени закони. От друга страна, самите членове и неговият председател проф. Огнян Герджиков се оплакаха, че почти не ги търсят народните представители.
Димитър Главчев: Когато създадохме Консултативния съвет, идеята беше това да бъде един друг поглед върху законодателната дейност от експерти, които са наистина на топ ниво и то в различни области на правото.
Илиана Беновска: Помнете си приказката. Тогава, след като са на топ ниво, защо да не им се плаща и топ. Нали имате достатъчно пари?
Димитър Главчев: Много добре знаете, че публичните организации имат едно ограничение наречено бюджет?
Илиана Беновска: Нали имате по 3000 и колко бяха?
Димитър Главчев: Няма как и друг е механизмът. Всъщност не са 3000 и колко, а две трети са от възнаграждението, но те са за съвсем друго нещо.
Илиана Беновска: Добре, всички тези партии, които са в Парламента обаче имат субсидии.
Димитър Главчев: Така е, но механизмът на функциониране на съвета е друг и той е заложен още откогато е създаден назад във времето, господин Пирински между другото при него също е функционирал такъв съвет. Хубаво беше него да го попитате какъв му е опитът, тъй като неговият все пак е бил по-дълъг.
Илиана Беновска: Добре, но все пак какви възнаграждения сте си представяли или са били договорени с тези, както казахте „топ“ юристи? Нали знаете, че високо квалифицираният труд струва скъпо?
Димитър Главчев: Имаше две искания. Всъщност принципът на функциониране е такъв- ако има необходимост между първо и второ гласуване на законопроект, след като вече е изявена волята на законодателя, това беше задължително изискване, което поставихме, да не се нарушава волята на законодателя. Знаете, че идеологията на един проект се формира на първо гласуване. Та, след като е изявена вече волята на законодателя, тогава председателят на комисията, която е водеща, или пък председателят на Народното събрание, се обръщат за становище към Консултативния съвет.
Илиана Беновска: Това е ясно. Колко си представяхте, че ще струва Консултативният съвет?
Димитър Главчев: То е различно. Аз не знам дали някой може така на парче да каже, да го метърфицира.
Илиана Беновска: Ама чакайте сега. Наемате ред професори и академици.
Димитър Главчев: Те се наемат първо по необходимост. Още веднъж да Ви кажа. И ако се види, че има необходимост от председател на водеща комисия, или от председателя на Народното събрание, се обръщат към Съвета.
Илиана Беновска: Ясно. Не искам да Ви държа отговорен, но искам да Ви попитам благотворително ли очаквахте те да помагат на законодателния орган?
Димитър Главчев: Не, аз не съм имал никакви такива очаквания. От друга страна, не останах и с впечатление, поне от разговорите, които водих с проф. Герджиков, че пък и те ще имат баснословни изисквания. Така, че принципът беше такъв – възлага се работа на Консултативния съвет. След като се възложи, те казват „за тази работа ние искаме едикакво си възнаграждение“. Това не означава, че това трябва да бъде прието от председателя на Народното събрание
Илиана Беновска: Това обаче би ли означавало, че поради липса на качествена юридическа консултация и намеса в определени закони, те непрекъснато ще се поправят, както се и случва?
Димитър Главчев: Не. Не означава това.
Илиана Беновска: А какво означава?
Димитър Главчев: Това, още един път казвам, идеята беше да се направи този съвет е да се повиши качеството на законодателството и да има още един независим поглед, около което се обединихме всички в Народното събрание.
Илиана Беновска: Имате ли представа колко закона са били консултирани в този съвет?
Димитър Главчев: Имам представа. Два. За времето от октомври миналата година до края на годината.
Илиана Беновска: Коя?
Димитър Главчев: За 2017та говорим. Аз си спомням, че възложихме по инициатива на д-р Адемов от председателя на социалната комисия. Имаше искане за становище от Консултативния съвет. И още едно имаше по АПК от председателя на правната комисия Данаил Кирилов.
Илиана Беновска: Не е добре това, но вероятно ще го преразгледате по някакъв начин, защото иначе обществото остава с впечатление, че за да спестите едни не много големи пари и да си ги харчите за друго, вие не се консултирате с качествени юристи. Не към Вас се обръщам.
Димитър Главчев: Не, то има определено перо в бюджета на Народното събрание, което е за Консултативния съвет и то си стои в годините. Може да се икономиса.
Илиана Беновска: Ще си го преразгледате. Вие си го икономисвате в момента.
Димитър Главчев: И се връща обратно в бюджета. Няма проблем.
Илиана Беновска: И се икономисва от качеството на законите.
Димитър Главчев: Не бих могъл да кажа, но наистина бюджетът е ограничение за всяко едноподведомство.
Илиана Беновска: Г-жа Велислава Кръстева преди Вас, чухте я, макар, че беше трудна телефонната връзка, постави въпроса защо законът за собствеността и прозрачността на финансирането на медиите е внесен от техните народни представители Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и тя, продължава да е извън дневния ред на Парламента. Питам Ви не като председател, а като народен представител, част от групата на ГЕРБ.
Димитър Главчев: Аз трудно мога да Ви отговоря като народен представител. Дневният ред се определя от това, което е излязло от комисиите. Първо трябва да е разгледано в комисии и след това от това, което излиза от комисиите, се разглежда кое е готово вече за разглеждане в пленарна зала.
Илиана Беновска: Не си умивайте ръцете като Пилат Понтийски, г-н Главчев
Димитър Главчев: Ама такава е технологията. Казвам Ви каква е технологията по правилник.
Илиана Беновска: Добре де, ама не е ли обидно? Ние, българчетата, сме го внесли този закон преди на Европа да й дойде на ум. Миналата седмица се занимава с точно този въпрос и точно пред този ракурс- финансиране, собственост на медии, ерго връзка с фалшивите новини, които са един от жалоните на нашето Европредседателство.
Димитър Главчев: И свободата на словото също.
Илиана Беновска: И са в патримониума на нашата еврокомисарка Мария Габриел. Защо се бавите?
Димитър Главчев: Всеки един законопроект Ви казах каква е технологията- разглежда се първо във водеща комисия, която е определена, в съответния съвет…
Илиана Беновска: Губим време да повтаряме едно и също. Значи нямате отговор?
Димитър Главчев: Имам отговор. Това е отговорът. Аз не знам дали е разгледан във водещата комисия.
Илиана Беновска: Каква е оценката Ви на работата на Парламента в първата година от третия мандат на ГЕРБ и спечелване на Парламентарните избори с мнозинство.
Димитър Главчев: Парламентът работи нормално както всеки един парламент. С изключение може би на предишния, когато беше ограден знаете с какво и колко протестиращи имаше пред него.
Илиана Беновска: Кой го ограждаше?
Димитър Главчев: Не помните ли? Управляващите, как?
Илиана Беновска: Ама стига сте говорили със загадки.
Димитър Главчев: Каква загадка, то не е загадка. Мандатът беше на БСП с ДПС. Орешарски беше министър-председател, Михаил Миков беше председател на Народното събрание и си спомняте при какви обстоятелства функционираше Народното събрание.
Илиана Беновска: Защо обаче опозицията така Ви атакува и лично Корнелия Нинова? Не минава ден да не Ви обвини в липса на ефективност в законодателната дейност, липса на качество.
Димитър Главчев: Тя вчера мисля на заседание на софийския актив…
Илиана Беновска: Не, на младите от София.
Димитър Главчев: Формата не го знам точно какъв е, но ми направи впечатление, че не би трябвало да сме толкова послушни. Тя очевидно иска да се изживява като непослушна ученичка, но не винаги това носи позитиви. Спазването на правилата, когато членуваш някъде…
Илиана Беновска: Какви правила? Тя е опозиция. Има право непрекъснато да ви критикува и да търси пролуки, пробойни, пропуски. Това всяка опозиция го прави.
Димитър Главчев: Добре, но тя казва „не трябва да сме послушни в Европа“. Какво означава да не сме послушни? Това по повод на мобилния пакет за транспорт, който очевидно, че правителството в неговата цялост излезе и каза, че ще защити интересите. Нещо повече, асоциациите на превозвачите казаха, че са доволни от това, което прави Правителството.
Илиана Беновска: А послушен ли е Борисов в Европа според Вас? Това е централното, за което исках да говорим. Предстои среща на върха с Европейския съюз, Западни Балкани. Това е еманацията до този момент на Българското председателство и увеличаване на мисията на Борисов да бъде обединител на Западните Балкани, а защо не и техен водач към Европейския съюз и НАТО.
Димитър Главчев: Председателството очевидно, че минава перфектно, което и изнервя опозицията и г-жа Нинова персонално. Сега предстои поантата на това председателство- срещата на върха за Западните Балкани и министър Павлова ще говори след мен по-подробно на тази тема. Дали е послушен отговора и това, което Ви казах току що. Знаете, че към него президента Макрон се обръща с “mon cheri”, въпреки това, което се случва сега за мобилния пакет за превозвачите. Така, че отстоява националните интереси. Това е, което винаги мисля, че трябва да прави. Мисля, че това и прави премиерът Борисов. Дали е послушен, последният пример е този с това какво отношение изрази по повод мобилния пакет за превозвачите. Но непослушание заради самото непослушание смятам, че не е много умно поведение. Връщам се по повод друго на поведение, за което говорихме.
Илиана Беновска: Има и други аспекти от темата. Наложи се вчера Борисов да заяви в прав текст на Корнелия Нинова, че не се стяга да си подава оставката и да предизвиква предсрочни избори.
Димитър Главчев: Това е по повод една фалшива новина, която циркулира в общественото пространство, че едва ли не се чака да свърши председателството и правителството да си подаде оставката. Ще му се на някого. Народът както е казал „Гладна кокошка просо сънува“. Ако позволите с фолклора да се пошегуваме по повод това поведение.
Илиана Беновска: Красимир Каракачанов Ви изпревари. Той отправи тази реплика към Корнелия Нинова миналата седмица след разговорите да изложи възгледите си за реформа в отбраната на България.
Димитър Главчев: Не претендирам за авторство, но това, че имаме еднакво виждане по поведението на г-жа Нинова не е лошо.
Илиана Беновска: Имате ли аргументи, с които да защитите коалицията Обединени патриоти и ГЕРБ, която коалиция непрекъснато е подложена на критики и от страна на ДПС основно, и от страна на Корнелия Нинова.
Димитър Главчев: Аргументите са показателите, които са наяве вече и са статистически. И то от страна на Евростат, оставям на страна Европредседателството, за да не се спекулира пак с темата, че едва ли не искаме да изкараме председателството, пък там резултатите са очевидни. Оценките се дават от канцлера Меркел и от президента Макрон, и от въобще и от съседни глави на държави. Докато нарочно казах, показателите, които са по повод на вътрешното развитие на България, т.е. виждате какъв е растежът на БВП, безработицата намалява, а дългът се е свил с 2,5 милиарда, излишъкът за последния месец е милиард и 300 милиона. Така, че очевидно, че има нужда от функционирането на управляващото мнозинство в този му вариант. То и затова беше подписано коалиционното споразумение.
Илиана Беновска: Скърца ли каручката? Както се изрази един от Обединените патриоти.
Димитър Главчев: То не беше каручка. Каза, че нещо скърца, ама аз това го отдавам на повече от един. Един от Обединените патриоти е вицепремиера Каракачанов.
Илиана Беновска: Научих Ви вече да казвате имената. Доволна съм.
Димитър Главчев: Нямам проблем аз с казване на имена въобще. Така, че отдавам го аз и на друго участие. Отдавам го на това, че той повече стои в Министерски съвет. Вижда, че там перфектно функционират нещата, по-малко има проблеми от Парламента.
Илиана Беновска: Е да, ама миналата седмица Каракачанов каза в ефира, че Цветанов, цитирам буквално, „прилага разни хитринки“ в Парламента при търсене на мнозинства. И веднага да попитам хитринка ли е това действие да внесете ГЕРБ, БСП и ДПС закон за вероизповеданията, при положение, че много добре сте били наясно, че Обединените патриоти, когато е такъв закон и който закон с извинение е доста по-всеобхватен.
Димитър Главчев: Логиката е проста. Аз хитринките не ги знам и не съм много по хитринките, но логиката е проста. Ние сме в една управляваща коалиция заедно с Патриотите, с тях най-лесно намираме общ език. По темата с вероизповеданията, трябва да се търси максимално мнозинство, а защо не и консенсус, така, че това е прочитът на всичко, за което говорите. Много лесно ще се приемат и двата законопроекта. Между първо и второ гласуване отвсякъде ще вземем най-доброто, ще отпадне нещо, което не се приема. Търси се максимално мнозинство по приемането на такъв законопроект, който да стане закон и това е логиката. Мисля, че е правилната логика. Това е една от темите, по която трябва да има максимално мнозинство, казвам защо не и консенсус.
Илиана Беновска: Така шеговито се опитах да осветя в разговора с г-н Пирински политическата обстановка. Да дойда и на Вас да Ви светна. Кажете какво криете Вие от президента Радев? Какво правите в тези тъмни ъгли?
Димитър Главчев: Чудесна демонстрация направихте. При такова силно осветление, Вие ме осветявате с тази светлинна точка. Дано само нещо червено да нямам на челото.
Илиана Беновска: Не съм снайперист.
Димитър Главчев: Та въпросът е друг.
Илиана Беновска: Довършете си мисълта, че Ви прекъснах. Президентът Радев се е опитал да Ви свети в една доста силно осветена обстановка?
Димитър Главчев: Не. Това е може би неудачно. Но въпросът е, когато има много ярка слънчева светлина да осветяваш, аз пък така ще кажа да избягаме от червената точка в челото, и всичко се извършва при такова осветление, мисля, че са напразни усилия да се пуска прожектори. Където има нужда пък наистина трябва да се осветява. Трябва да се насочат усилията в посока, където има нужда. Мисля, че нещо за магистрали се спомена тогава по повод повечето светлина. Веднага след това дойде регионалният министър Нанков и показа, че в България се строят най-евтините магистрали, които са почти два пъти по-евтини от следващата държава членка на ЕС на километър- Румъния.
Илиана Беновска: Тоест, когато теглим една черта малко повече от една година след сформиране на 44-тия Парламент и една година след сформиране на кабинет Борисов 3.
Димитър Главчев: Смятам, че плюсовете са налице.
Илиана Беновска: В какъв процент? По шестобалната система какво ще дадете?
Димитър Главчев: Трудно ми е да давам оценки. Оценките ще ги дадат избиратели на избори, но се вижда, че държавата върви в правилната посока по показателите, които се отчитат статистически. Много по-бързо трябва да става това. Разбира се, не сме идеални, винаги сме го казвали. Искаме и по-бързо да става, но въпрос е и на мнозинство, пък ако бяхме повече и с Патриотите, сигурно по-бързо щяха да вървят нещата.
Илиана Беновска: Благодаря Ви за този разговор.
Димитър Главчев: И аз Ви благодаря.
Илиана Беновска: Желая Ви ползотворна работа в Парламента. Разговаряхме с екс-председателя на 44-тото Народно събрание Димитър Главчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: ЕС-Западни Балкани - с декларация на 28-те, че европейската перспектива на Западните Балкани е неотменима

Министър Лиляна Павлова: ЕС-Западни Балкани - с декларация на 28-те, че европейската перспектива на Западните Балкани е неотменима

14 Май 2018 | 09:12 | Агенция "Фокус"
София. ЕС-Западни Балкани - с декларация на 28-те, че европейската перспектива на Западните Балкани е неотменима. Това каза Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на Европейския съюз, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3“, съобщиха от екипа на предаването.
Срещата Европейски съюз - Западни Балкани в София
„Г-жо Павлова, светите като слънце в студиото на „Беновска пита”, в този жълт цвят! Заповядайте! Сега да ни кажете това ли ще бъде еманацията на европредседателството – срещата Европейски съюз - Западни Балкани на 16 и 17 май в България?”, обърна се водещата Илиана Беновска към своята гостенка. „Това е най-важната среща. Важна е, защото всички лидери, всички държавни глави идват в София. Исторически момент, защото ще даде възможност да обсъдим важните, горещите теми от дневния ред”, каза Лиляна Павлова.
„Имаме индивидуално посещение на Мариано Рахой (министър-председател на Испания – бел. авт.) на 15 май, от там да започнем. Испанецът ще останели в крайна сметка на тази среща или ще си отиде?”, попита Илиана Беновска. „Господин Рахой ще остане за срещата на 16 май, когато е неформалният съвет на лидерите. За първи път форматът на съветите, които председателства председателят Туск, председателят на Европейския съвет, ще се случи извън Брюксел. Първоначално планираната тема беше „Дигитална Европа”, Дигиталната трансформация”, казусът със защитата на личните данни, защото Европа не трябва да изостава. Трябва да сме много внимателни, защото дигиталното, цифровото вече е факт”, отчете родената през 1977 г. в гр. София представителка на ГЕРБ.
„Кое наложи промяна на темата?”, продължи Илиана Беновска. „Не, не я променяме, просто разширихме дневния ред. Решението на Тръмп за излизане от ядреното споразумение с Иран е една много тежка тема, с тежки последствия, геополитически. В световен мащаб това има своя ефект и върху България, и върху Европа, така че това ще е втората тема от дневния ред на лидерската среща в София на 16 май. Третата тема е търговските отношения на Европа и САЩ. Отново след изказването и решението на Тръмп, макар и отложени с един месец, за налагане на мита върху европейския алуминий и стомана. Лидерите в София ще трябва да обсъдят и да вземат решение каква ще бъде единната позиция на европейските лидери както по отношение на ядреното споразумение с Иран, предвид позицията на САЩ, така и какво правим митата, ще наложим ли реципрочно мита на американски стоки за Европа. На 17 май е дългоочакваната среща във формат Европейски съюз - Западни Балкани, когато към 28-те ще се присъединят 6-те държавни глави – министър-председатели или президенти, в зависимост от държавата за срещата на върха”, поясни внучката на партизанина от бригада „Чавдар” и член на ЦК на БКП Георги Павлов.
„Мариано Рахой няма да остане”, контрира Илиана Беновска. „Дори да не остане лично той, за нас е по-важно да остане негов представител, а такъв ще има, и да приемем декларация”, коментира бакалавърът по Международни икономически отношения.
„Дори да не приемете декларация – това ще бъде ли фатално, защото опозицията ще го използва веднага? Ще каже – Борисов не се справи”, попита Илиана Беновска. „То няма да бъде фатално. Слава Богу – светът не се върти около мнението на опозицията. Положиха усилия много хора. Министър-председателят направи балканска обиколка, лобирайки лидерите да дойдат. Външният министър, целият ни екип, нашият посланик в Брюксел Цанчев. Ние сме готови със съгласуването на проекта на декларация”, заяви магистърът по Публична администрация и европейска интеграция.
Проектът за декларация, която трябва да се приеме на срещата на 17 май
„Можете ли да дигнете завесата, какъв е диспозитивът на тази декларация?”, продължи Илиана Беновска. „Най-важното за нас в тази декларация е съгласието на 28-те, че европейската перспектива на Западните Балкани е неотменим, дългосрочен приоритет на Европа”, конкретизира се Лиляна Павлова, защитила докторска степен по Икономика.
„Веднага скоба – Косово, непризната и от държави от Европейския съюз, непризната и от държави извън Европейския съюз, и Сърбия. Знаете Вучич беше на парада, на инагурацията на Путин в Москва. Не са с различни проблеми – Косово и Сърбия. Не искат да установят равновесие, а Вучич се колебае към Русия”, анализира Илиана Беновска. „Важна скоба. Неслучайно изрично казваме – стъпките и процеса на интеграцията на всяка една от държавите зависи лично от всяка една от държавите, от това как тя ще извърви своя път, как тя ще извърви стъпките. Вратата е отворена към тях. Точно преди една година тази тема я нямаше в дневния ред и вратата беше затворена. Сега вратата е отворена. Разбира се има условия, има критерии, но е важно да бъдем заедно. Интеграцията не е обещание за членство, това е важното разграничение. Това е среща на върха за европейската перспектива и за интегрирането, но това не е обещание за членство. Ние не искаме да им дадем фалшиви обещания, особено за тези, които не са готови”, аргументира се специализантката по Право към Института за следдипломна квалификация, част от УНСС.
„Е, знаете, че вдигнахме завесата пред Албания и Македония с една по-ясна перспектива, макар че е разположена във времето, с много изисквания”, допълни политическата картина Илиана Беновска. „Разбира се, но в същия момент и в Стратегията на Европейската комисия, и в декларацията от София – ние казваме много ясно: „Всяка държава ще бъде оценявана първо на принципа на нейните постижения. Всяка една от тези държави, желаеща да върви по пътя на присъединяване, първо трябва реши двустранните си проблеми”. Дали това ще е Сърбия - Косово, дали това ще е Македония - Гърция, по изясняване на името, аз съм оптимист, че ще се намери оптималното решение там. Това е важно за региона. Ние на Балканите трябва да се чувстваме заедно”, конкретизира се бившият финансов мениджър към Програма ФАР.
Трайната тенденция за затопляне в отношенията между България и Македония
„Доколко знаково е, че на 24 май премиерът на България Борисов и премиерът на Македония Заев – ще влязат заедно при папата?”, внесе нов щрих Илиана Беновска. „Тук не става въпрос за заедно влизане при папата – това е може би метафорично казано, нека изясним. Въз основа на подписаното през миналата година дългоочакваното „Споразумение за добросъседство и партньорство” с Македония – ние се разбрахме, че имаме споделена история и ще празнуваме заедно общите ни празници. До миналата година на 24 май имаше едно съревнование, състезание кой първи ще отиде на гроба на Кирил и Методий в Рим, нещо, което беше неприятно”, заяви Лиляна Павлова.
„Заедността ще бъде на гроба на Кирил и Методий, ще се случи, да!”, съгласи се Илиана Беновска. „Заедно ще отидем там на този празник и вече няма се състезаваме кой ще е пръв”, каза бившият експерт по международни проекти към Института за следдипломна квалификация, част от УНСС.
„Пак Ви връщам към Сърбия и Косово в цялата тази фигура – Западни Балкани. Как ще се овладеят тези процеси?”, завърна разговора към недовършена тема Илиана Беновска. „Това е примерът, който искаме да дадем. Ние сме отделни държави и това са двустранни посещения. След това всяка държава последователно ще влезе при папата, но вече не се крием, не се делим, а отиваме заедно, в името на добросъседството и мира”, продължи да изяснява българо-македонските отношения бившият експерт в Координационното звено по програма ИСПА към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Перспективата за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз
„При предишното посещение на Борисов във Ватикана при папа Франциск – делегациите на България и Македония влязоха една след друга при папата, поотделно разбера се, както сега, но не отидоха заедно на паметника Кирил и Методий”, припомни Илиана Беновска. „Тази година ще е различно и това е примерът, който искаме да дадем. Беше съставена комисията, която ще работи по общоисторическите факти. Нещо важно да кажем за срещата на върха. Освен политическата декларация, която е важна, текстът е готов и е съгласуван от 28-те – за нас е важно този процес да е необратим, независимо кое председателство идва след нас”, заяви бившата началничка на отдел в Дирекция „Национален фонд” в Министерство на финансите.
„Как ще стане необратим?”, попита Илиана Беновска. „С тази декларация, със съгласието на европейските лидери, 28-те, както и европейските лидери на трите европейски институции – председателят Туск, председателят Юнкер, председателят Таяни, на Европейския парламент, на Европейската комисия, на Европейския съвет. Догодина ни очакват избори за Европейски парламент, след което новият парламент ще избере нова Европейска комисия. Ще имаме нови лидери в Европа.”, разясни първата жена министър в сферата на строителството, считано от 1878 г., която заема поста на министър на регионалното развитие и благоустройството през 2011 година.
„Софийският дневен ред” – плацдарм за проекти в следващите 10-15 години
„Като министър на българското председателство на Европа подписахте с Антонио Таяни предложението за общата финансова рамка за следващата бюджетна година”, допълни политическият рисунък Илиана Беновска. „И там има за Западните Балкани. Да си довърша изречението само и ще реферирам към него веднага. В София, освен политическата декларация, ще подпишем „Sofia agenda” или „Софийски дневен ред”. Тук е същността на усилията, които искаме да покажем. „Софийският дневен ред” съдържа конкретни проекти, които искаме да реализираме в следващите 10-15 години. Те ще се формират от едно хибридно финансиране. Тук идваме и на многогодишната рамка – от европейско финансиране, финансиране от международните финансови институции, както и собствения принос и частния капитал на съфинансирането от държавите. Имаме списък с проекти”, отчете Лиляна Павлова.
„Списък с проекти – хубаво, но имаме ли ясни финансови разчети и планирани парични потоци? Те ще бъдат най-различни, те ще бъдат и заемни средства, ще бъдат и европейски средства”, задълбочи проблематиката Илиана Беновска. „Презентацията, която направи в Лондон премиерът Борисов, той ще я направи и тук в София. Тук са поканени и транспортните министри и съответно регионалните, зависи от всяка държава, както е при нас, отговарящи за европейските коридори. Ще направят представяне на тези ключови проекти: „Транспортна свързаност”, „Дигитална свързаност”, „Енергийна свързаност. Ще подпишем и първите меморандуми за изпълнението на тези проекти. Едните се финансират по линия на европейските фондове. Ние виждаме предложение за увеличение на бюджета по линията на добросъседството за 6-те наши партньори от Западните Балкани. Средствата са предложени да бъдат увеличени, за да можем да подкрепим тези проекти. Другите идват по линия на международните финансови институции и с частно финансиране”, обобщи една от учредителките на Сдружението на магистрите по публична администрация и социални дейности „Академика – Магистър Интелект”.
Европейския пакет за мобилност и интересите на родните транспортни фирми
„Като казахте транспортните министри – горещата тема, с която Корнелия Нинова ловко жонглира в публичното пространство. Едно „мон шери” (превод от френски – скъпи мой – бел. авт.) към Макрон – струва на България транспортния бранш. Тук, идването на транспортните министри, ще може ли по някакъв начин да промени, засега, губещата ни позиция, губещата позиция на България в Европейския парламент по отношение на промените и въвеждането на обща норма за превозвачите?”, направи нов ракурс на политическата действителност Илиана Беновска. „Много ми се иска да успеем като българи, а не като партийни интереси. Министър Московски, в последствие с намесата на премиера Борисов, работи по тази тема вече няколко месеца”, добави Лиляна Павлова.
„Не, ние не се съмняваме в тяхната добронамереност. Съмняваме се в силата да можем да преодолеем интереса да бъде превзета една по-евтина и по-добре обучена работна българска ръка и да отиде да работи в Западна Европа”, конкретизира Илиана Беновска. „Показахме на практика, че когато трябва да бъдем солидарни с Европа и общоевропейските решения – ние сме, но когато има болезнени за нас теми, които биха ощетили драстично сектор, какъвто е случаят на превозвачите – ние сме твърди”, заяви събеседничката.
„Упрекват Ви, че няма да можете да го решите в рамките на нашето председателство и ще го оставите на Австрия, която ще поеме кормилото през юни от нас и ще загубим тягата да успеем да променим нещата”, разкри тезисите на опозицията Илиана Беновска. „Напротив, за нас е по-изгодно в момента да натискаме и ние натискаме точно в момента. Докато сме в председателство трябва да натискаме”, заяви Лиляна Павлова.
„Имате ли някаква прогноза дали ще успеете да промените нещата?”, попита Илиана Беновска. „Това не зависи само от нас, зависи от три неща. Ние представляваме Съвета и говорим от името на 28-те, а 28-те не са единни. Когато нашият министър на транспорта трябва да отиде на тази тристранна среща – той трябва да представи позицията на 28-те, а тя не е единна. Това е първи проблем. Втори проблем – Европейският парламент. Нашите евродепутати също защитават позицията, но и Европарламента не е единен. Трета страна – Европейската комисия, където имаме един еврокомисар, който също предлага един компромисен текст. Засега сме малцинство държави, срещу мнозинството на тези, които налагат. Ще се борим, но ще остане най-вероятно за австрийското председателство. Не защото не сме се справили, а защото времевата рамка на заседанията е такава, че ние ще трябва да излезем с доклад. Този текст, дори и да е най-добрия за България – той няма да приключи по време на българското председателство, защото по план той приключва до края на годината”, отговори ресорният министър.
„Като гледам колко сърцато го защитавате – имам чувството, че ще има добри резултати. Желая Ви успех и ще се видим другата седмица – вече на терена на събитието Европейски съюз, връх, Западни Балкани. Благодаря Ви за това участие! „Ще се борим докрай!”, завърши Лиляна Павлова разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2” и „Канал 3” на 13 май 2018 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Главчев: Президент Радев - ГЕРБ работи при слънчева светлина

Димитър Главчев: Президент Радев - ГЕРБ работи при слънчева светлина

14 Май 2018 | 09:07 | Агенция "Фокус"
София. Президент Радев - ГЕРБ работи при слънчева светлина. Това каза Димитър Главчев, екс-председател на 44 НС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
Принципи и компромиси в управлението на ГЕРБ и Борисов
Беновска посрещна госта си с темата за принципите и компромисите в третия кабинет на ГЕРБ и министър-председателя Бойко Борисов от 2009 до 2018. Главчев каза, че това е най-дълго управляващия министър-председател на България, който надминава и Стефан Стамболов. Водещата попита какви са рисковете на такова дълго управления свързано с много отговорности. Главчев отговори, че принципите работят, когато са балансирани от компромисите, но най-важното е да не се правят компромиси с принципите. Той отбеляза, че хората виждат, че принципите се спазват и оценяват свършената работа, а и няма как да се оспори фактът, че Борисов е най-дълго управлявалият министър-председател на България избран по демократичен път.
Консултативен съвет по законодателството
Беновска припомни, че когато Главчев е бил председател на 44 НС, са създали Консултативен съвет по законодателството, но той не е проработил, защото народните представители са сметнали, че е прекалено висока цената за консултациите по законите, а от друга страна председателя на съвета Герджиков и неговите членове са се оплакали, че е много слабо търсенето. Главчев обясни, че идеята на този съвет е била да се даде гледната точка на експерти на много високо ниво за законодателната дейност. Беновска го прекъсна и попита каква е причината да не им се плаща достатъчно при положение, че са на „топ ниво“. Екс-председателят на НС отговори, че публичните организации се ограничават в определен бюджет. Беновска спомена субсидиите на партиит, но Главчев каза, че съветът функционира по друг начин, а такъв орган е имало и по времето на Георги Пирински. На въпроса на водещата какви възнаграждения са били уговорени с експертите юристи Главчев отговори, че при необходимост между първо и второ гласуване на законопроект след като е заявена волята на законодателя председателят на НС или председателят на водещата комисия се обръща към консултативния съвет за становище, а за възнагражденията не може да се говори, защото са различни. Той опроверга твърдението, че са очаквали експертите да работятблаготворително, но от друга страна впечатлението, което той има за експертите е, че нямат големи изисквания. Главчев обясни механизма на работа – възлага се задача на консултативния съвет и след това те определят какво възнаграждение ще искат за нейното свършване, но това не означава, че то се приема автоматично от председателя на НС. Беновска попита дали това означава, че поради липса на качествена юридическа намеса в определени проектозакони те непрекъснато ще бъдат поправяни. Екс-председателят отрече това и каза, че създаването на консултативния съвет е бил с идеята да се повиши качеството на законодателството. Беновска попита колко закона са били консултирани от съвета. Главчев обясни, че от октомври 2017 до края на годината са прегледани 2 закона – единият по инициатива на Хасан Адемов, а другия по искане на Данаил Кирилов. Беновска каза, че случаят с консултативния съвет трябва да се преразгледа, защото обществото остава с усещането, че вместо да се дадат пари за качествени консултации, те се харчат за други неща. Главчев подчерта, че в бюджета на НС има отделно перо, което е за консултативния съвет. Водещата каза, че в момента се икономисват и парите, и качеството на законите. Главчев не се съгласи и отбеляза, че парите си остават пак с бюджета на НС.
Законът за собствеността и финансирането на медиите; Оценка за кабинет Борисов 3; Атаките на Нинова и колко послушен е Борисов?; Фалшивата новина за оставка на управлението
Беновска припомни, че преди минути Велислава Кръстева е поставила въпрос защо законът за собствеността и финансирането на медиите продължава да е извън дневния ред на парламента. Главчев каза, че редът се определя от даденото за обсъждане от комисиите, след като бъдат разгледани предложенията. Водещата каза, че законът е внесен в България преди на Европа „да ѝ дойде на ум миналата седмица да се занимава точно с този въпрос, точно през този ракурс – финансиране и собственост на медии – ерго връзка с фалшивите новини, които са един от жалоните на нашето Европредседателство“. Главчев добави, че и със свободата на словото се занимават, но технологията на законопроектите е една и тя следва реда – разглеждане на законороекта във водещата комисия и в съпътстващите комисии. Беновска каза, че няма време да се повтаря едно и също, а това означава, че Главчев няма отговор. Тя попита госта си каква е оценката му за работата на парламента за първата година от третия мандат на ГЕРБ в управлението. Екс-председателят на НС определи работата като нормална, за разликата от миналия мандат на БСП с председател Орешарски, придружен от постоянни протести. Водещата попита каква е причината опозицията и по-конкретно Корнелия Нинова да атакува за липса на законодателна дейност и качество. Главчев припомни, че Нинова вчера се е изказала, че не трябва да бъдат толкова послушни в Европа. Гостът отбеляза, че това е било по повод на мобилния пакет за транспорт, който правителството ще защити. Водещата попита Главчев дали смята Борисов за послушен в Европа и подчерта, че сега предстои срещата на Върха на ЕС – Западните Балкани – събитие, което овенчава мисията ни на европредседатели и на Борисов като обединител на Западните Балкани и, може би, водач към ЕС и НАТО. Главчев смята, че опозицията е „изнервена“, защото, по негови думи, председателството е перфектно, а сега предстои „поантата на това председателство“. „Знаете, че към него президентът Макрон се обръща с „mon chéri“.... и отстоява националните интереси“ каза Главчев, а дали е послушен се разбира от позицията, която премиера има по въпроса с мобилния пакет. „Непослушание заради самото непослушание не е много умно поведение“ подчерта екс-председателя, коментирайки поведението на Нинова.
Беновска припомни, че вчера Борисов в прав текст е заявил на Нинова, че няма да си подава оставката и да предизвиква предсрочни избори. Главчев коментира, че това е по повод на една фалшива новина, според която след края на Европредседателството правителството ще си подаде оставката. „Гладна кокошка просо сънува“ обобщи Главчев. Водещата каза, че миналата седмица Каракачанов го е изпреварил и е отправил същата реплика към Нинова след разговорите за реформата в отбранителна на страната. Гостът каза, че не е лошо това, че с Каракачанов имат еднакви възгледи за поведението на лидера на БСП.
Коалицията ОП-ГЕРБ; Закона за вероизповеданията
Беновска попита госта си дали има аргументи, с които да защити коалицията ОП-ГЕРБ, която е подложена на постоянни критики основно от ДПС и спорадично от Нинова. Главчев отговори, че статистическите показателите са аргументите и няма да споменава и Европредседателството, за да не се спекулира, че управлението иска просто да го изкара. Той допълни, че за него оценките си дават Макрон и Меркел, както и съседните държави, но по повод вътрешното развитие на страната – показателите за БВП, безработицата, дълга и излишъка са свидетелство, че България има нужда от функционирането на управляващото мнозинство в този състав. „Скърца ли каручката, както се изрази един от ОП?“ попита водещата. Глачев каза, че това е изказване на Каракачанов, който прекарва повече време в министерския съвет, където всичко функционира перфектно. Беновска спомена, че именно той е казал, че Цветанов прилага хитринки в парламента при търсене на мнозинства. Водещата попита дали е хитринка ГЕРБ, БСП и ДПС да внесат закон за вероизповеданията, при положение, че всички са били наясно с готвения закон от ОП, който е и по-всеобхватен. Главчев отговори, че логиката е проста, а хитринките не ги знае – по темата за вероизповеданията трябва да се търси максимално мнозинство, а дори и консенсус, но и двата законопроекта ще бъдат лесно приети – ще се вземе най-доброто от тях и ще отпаднат нещата, които не се приемат.
Какво се крие от президента Радев?
Беновска каза, че шеговито се е опитала да освети (с фенерче) политическата обстановка при разговора си с Георги Пиринскии светна в очите на Главчев. Водещата попита какво крият от президента Радев и какво правят в „тъмните ъгли“. Главчев каза, че когато има слънчева светлина и всичко се извършва при такова осветление пускането на прожектори е напразно усилие, но където има нужда – трябва да се осветява, а по повод магистралите в разговора с Пирински, гостът обясни, че министър Нанков е дошъл веднага и е показал, че в България се строят най-евтините магистрали, почти два пъти по-евтини от следващата държава членка на ЕС – Румъния. Главчев каза, че според него плюсовете са налице и държавата върви напред, но оценките ще бъдат дадени от избирателите на следващите избори.
Така завърши разговорът между Димитър Главчев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 13-ти май 2018 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велислава Кръстева, ДПС: 4 месеца „отлежава“ в 44 НС закона на ДПС за собствеността на медиите, а Европа ни следва

Велислава Кръстева, ДПС: 4 месеца „отлежава“ в 44 НС закона на ДПС за собствеността на медиите, а Европа ни следва

14 Май 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
София. 4 месеца „отлежава“ в 44 НС закона на ДПС за собствеността на медиите, а Европа ни следва. Това каза Велислава Кръстева от ДПС в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, съобщиха от екипа на предаването.
Мястото на ДПС в българската политика
„Г-жо Кръстева, къде се намира в координатната система в момента ДПС в българската политика между първата политическа партия с ръководител Борисов, който е трети мандат, втората и единствена, както често се самоназовава, опозиционна партия БСП с председател Корнелия Нинова, коалицията, изпълнена с „Обединени патриоти“ – ВМРО, Атака и НФСБ и Марешки в парламента? Но къде е ДПС?“, попита водещата Илиана Беновска. Велислава Кръстева отговори: „С риск да Ви прозвучи малко претенциозно – ДПС не променя позицията си вече 28 години, далеч преди да съществуват оказаните от Вас маркери! ДПС се намира там, където остава през последните 28 години, със своята роля, със своята кауза, със своята позиция“. Тя обясни, че в момента се връща от поредното отбелязване на „майските събития“, избухнали през 80-те години на миналия век като съпротива срещу Възродителния процес. Тези събития са дали на България пътя към демокрацията и са направили възможно падането на режима на Тодор Живков. „Така че ДПС има много ясен път и се намира на него, докато останалите субекти, които ми посочихте като маркер, са в това си качество появили се доста по-късно и аз не искам да съизмервам нашата позиция, базирайки се на тези маркери. Това къде те се намират е въпрос, на който те трябва да отговарят!“, заяви Велислава Кръстева. Народният представител подчерта, че на честванията на „майските събития“, на които е присъствала, се е говорило за паметта, която трябва да имаме за тях именно защото ДПС е политическата партия, която в своето единение винаги е имала важна роля за България, за евроатлантическия път на страната, за демократичния ѝ път.
Застрашава ли управляващата коалиция демокрацията в България?
Велислава Кръстева заяви, че като имаме предвид сегашната управленска формула и неопределеността на опозицията можем да кажем, че демокрацията в България е застрашена. Затова и слоганът на тазгодишните „майски събития“ е „Единни в защита на демокрацията“. „Кой я поставя под риск, г-жо Кръстева?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че има прекалено много основния за такова заключение. Тя продължи, че в момента е поставена под въпрос цялата евроатлантическа ориентация на България и то 10 години след приемането ни в ЕС. Коалиционните партньори на ГЕРБ са заговорили за излизане от НАТО. „Гледам един заместник-председател на парламента преди седмица, втори заместник-председател на парламента вчера са поставили темата за това, че България казват те, трябва да има някаква форма на неутралитет! Те поставят под въпрос европейското членство на България! Това е такъв маркер и то за държавата, която в момента председателства Съвета на ЕС и която се готви да бъде домакин на тази изключително важна среща на върха за Западните Балкани, която предстои през следващата седмица! Отговорността, която носят, няма с какво да бъде отменена, тя е неотменима! Отговорността за тази формула на управление, отговорността за всеки сигнал, излъчен от коалиционните им партньори остава единствено и само на ГЕРБ!“, обясни народният представител.
„Може ли да назовете поименно, а не така общо, кой точно поставя под риск демокрацията?“, попита водещата Илиана Беновска. Велислава Кръстева отговори, че в думите си преди малко е цитирала по смисъл изказвания както на Веселин Марешки, така и на Явор Нотев, който е член на Атака. „А Борисов застрашава ли демокрацията, или я пази?“, продължи водещата. Събеседникът ѝ отговори: „Формулата на управление застрашава демокрацията! Формулата на управление на това правителство, начело на което е г-н Борисов!“. Тя продължи, че хората едва ли ще повярват, че Борисов е един проевропейски политик, но просто така отнякъде са му се появили едни коалиционни партньори, които са с малко по-различно мнение. Тук, според нея, можем да припомним тезата за „тефлоновите политици“, въведена в САЩ от политолозите за Роналд Рейгън.
„Нали не споменавате срамежливо името на Корнелия Нинова, по традиция БСП е ваш партньор в управлението, а ДПС подкрепихте техния кандидат за президент Радев, който е настоящ президент?“, попита водещата Илиана Беновска. Велислава Кръстева отговори, че не би искала да дава оценки за лидерското поведение или вътрешните проблеми на която и да е друга политическа партия. Тя обясни, че лично за нея е малко странна стилистиката, възприета от председателя на БСП през последната седмица, да бъде говорител на един от националистическите вицепремиери, за когото от ДПС са дали своята оценка, че е „недоразумение“. „Не ме провокирайте да го назовавам с името му, не желая, това е мой избор и политическа хигиена!“, заяви тя, като добави, че всеки един политически лидер носи отговорност за собственото си поведение.
Внесеният от група народни представители от ДПС законопроект за собствеността и финансирането на медиите.
„Един важен въпрос, който се развива, тръгна от България, не казвам, че вие сте го предизвикали като вълна в Европа, но тръгна от България, от българския парламент с внасянето от страна на ваши народни представители – Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и вие бяхте един от съвносителите – закон за собствеността и финансирането на медиите. В момента тази тема горещо се разисква в Европа с предстояща вероятно обща европейска норма. Кажете ми Вашият анализ докъде ще се стигне?“, попита водещата Илиана Беновска. Велислава Кръстева отговори, че с тази норма ще се осветли собствеността в медиите, както и собствеността в разпространението. Тя продължи, че ще се даде ясна картина кой с какви пазарни дялове разполага, както и какво е така нареченото непазарно финансиране, което е различно от продажбата на реклама например. „Този законопроект обаче отлежава вече четвърти месец в Народното събрание и аз се обърнах през миналата седмица към председателя на комисията по култура Вежди Рашидов да бъде даден ход на законопроекта, който вече е разпределен в комисията по култура, тъй като според нас е важно тази норма да влезе в дневния ред на Народното събрание. За нас ще бъде изключително важно как се отнасят към предложението отделните политически сили, защото това ще даде възможност на нашите избиратели, на гражданите, на медиите, на журналистите да видят кой говори и защо и каква е разликата между думи и действия, тъй като се наслушахме на всякакви пожелателни приказки, касаещи и гарантирането на свободата на словото, и гарантирането на прозрачност на всички измерения, но за сметка на това една конкретна законодателна инициатива, не бих казала, че тя не среща подкрепа, напротив, г-н Рашидов декларира за пореден път, че той е прочел законопроекта, че го подкрепя, но въпреки това той още не е влязъл в комисия за разглеждане. А що се отнася до ЕП – през миналата седмица ЕП излезе с призив към националните държави да дадат предложения за решения в своето национално законодателство именно на тези въпроси. И тук ние имаме самочувствието да кажем, че изпреварихме действията на европейската администрация, на европейските политици с едно наше предложение, което според мен трябва да получи подкрепа!”, завърши Велислава Кръстева разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2” и „Канал 3” на 13 май 2018 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Георги Пирински: Нинова е опозиционност на БСП, вредното ѝ в БСП е „млади – стари“

Евродепутатът Георги Пирински: Нинова е опозиционност на БСП, вредното ѝ в БСП е „млади – стари“

14 Май 2018 | 08:53 | Агенция "Фокус"
София. Нинова е опозиционност на БСП, вредното ѝ в БСП е „млади – стари“. Това каза Георги Пирински, евродепутат от ПЕС/БСП, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, съобщиха от екипа на предаването.
“Предстоят избори за Европейски парламент през май догодина. Пожелавам Ви дотогава да бъдете здрава, българска, червена ябълка в политиката на Европа и ако може да продължите тази линия при следващите избори. Ще се кандидатирате ли пак?”, попита Беновска и подари червена ябълка на Пирински и книгата “Беновска пита Ахмед Доган”.
От своя страна Георги Пирински подари на Беновска три броя списания “Ново време”, което списание празнува 121 години. Това е списание на БСП и съдържанието му е свързано с идеите, политиката и практиката на партията. Това списание се старае да отговори на въпросите пред България днес. На въпрса дали ще се кандидатира отново за евродепутат, Пирински каза, че все още не е решил.
“Защо се посветихте на политиката”, попита Беновска, подарявайки му клубната тениска с въпроса “Защо?”. Пирински отговори, че не толкова се е посветил на политиката, вместо това политиката го е въвлякла.
“Корнелия Нинова е втора година председател на БСП. Как оценявате нейните две години?”, попита Беновска. Според Георги Пирински, Корнелия Нинова придаде един импулс на опозиционното поведение на БСП. Остава предизвикателството Нинова и ръководството на БСП да докажат, че могат да предложат различна и по-добра политика от тази на управляващите. Централният въпрос е добре ли се развива България. Наред с позитивните икономически показатели, кризата в обществото е много дълбока. Кризата в българското общество е материална и духовна.
“По “Пирински” ли си спестихте освен похвалата към Нинова и една критична бележка”, попита Беновска. Георги Пирински каза, че не иска да говори за плюсове и минуси, а реалните възможности за промяна, които не се вместват в плюсове и минуси. Той каза, че е отправял доста ясни критики и предложения към Корнелия Нинова. “За мен спорното, вредното направление от дейността на г-жа Нинова е разделението между млади и стари”, посочи Пирински. Той цитира Нинова от заседанието на Младежкото БСП, която е казала, че старите от БСП са отстранени, за да могат младите да вървят напред. Трябва да има млади хора с енергия и усета на новото време. Но такава постановка, че младите са тези, които трябва да поемат цялата отговорност, е несъстоятелна.
“Партия на народа ли сте Вие или сте загубили това си озарение?”, попита Беновска.
"Идейната основа на БСП е посветена на защита на работещите, на социалнослабите, на беззащитните и се старае да работи в полза на едно общество, което да бъде сплотено и солидарно. Тази идейна същност е недостатъчно осъвременена, осъзната и преведена в практика, посочи Пирински. В България 40% от населението в застрашено или в бедност, 30% са в тежки материални лишения. Това е кризата", посочи той.
“Как стимулираме хората да работят спрямо приниципите на пазарната икономика, да се преквалифицират”, попита Беновска. “Кога му се работи на човек?! Когато чувства, че се подиграват с него, когато няма сигурност, че ще му платят от страна на недобросъвестни работодатели. Сивата икономика е два пъти по-голяма от средната за ЕС”, заяви Георги Пирински. Според него трябва да се търси съгласие за развитието на икономиката.
“Колко са богатите хора в ръководството на БСП в ИБ и НС?”, попита Беновска. Георги Пирински отговори, че е предложил в устава на партията да се запише етичен кодекс, който да отговори на тези въпроси. Това зависи от председателя на НС на БСП Корнелия Нинова. На следващия пленум БСП трябва да представи визията си за развитието на България. По-различната формула, която БСП трябва да предложи, се казва суверенна демокрация. Това понятие беше употребено от португалския премиер в негова реч, поясни Пирински. Това означава да се постигне суверенитет от международните финансови институции, ЕС, Световната банка и Международния валутен фонд. Срещу това се надига вълна от евроскептицизъм, който стига до краен национализъм, ксенофобия. Изход от кризата може да има като се увеличат заплатите.
“Трябва ли Бойко Борисов да Ви чуе, тъй като той е на кормилото трети мандат премиер, с Вие сте едни от мъдреците в политиката”, попита Беновска. "Политиката на ГЕРБ е изградена на този модел. Това е поредица от постижения, които те отчитат – на бюджетни ограничения, свиване на разходи, посочи Пирински.Той допълни още, че социалдемократите дълго време са се придържали към тази политика, което е причина за отлива на доверие към тях. На въпрос, дали Борисов води лява политика, Пирински отговори, че ГЕРБ са десни и не могат да изпълняват леви политики", заяви той.
“Как оценявате една година от встъпването на Румен Радев в президентската институция?”, попита Беновска. Според Георги Пирински, Румен Радев успя да спечели обществено признание като човек, който се стреми да защити надпартиен, национален интерес. Президентът с изявленията си от последните месеци в УНСС говори за паралелната държава и неосветлените процеси.
“Ако е тъмно в държавата, как президентът Радев успя да бъде избран за президент, нямаше ли да бъде затъмнен неговия избор и ГЕРБ да си сложат свой президент в тъмното”, попита Беновска. "Румен Радев спечели подкрепата на БСП, една от водещите политически сили и след това с изявата си спечели широко одобрение", посочи Пирински.
“Ако не беше ДПС, Радев щеше ли да спечели”, репликира Беновска. Пирински отговори, че не се наеме да анализира ключовата роля на ДПС. "За Радев гласуваха много от хората, които не гласуват и не одобряват политиката, защото са гневни. Трябва да има градивно начело на обществото, което да отговори на гнева и да го изведе към позитивна стъпка", добави той.
“Харесвате ли ислямизацията на Европа, попита Беновска. Действията на Унгария не са адекватен отговор на опасността от ислямизация. Орбан проповядва подчертан национализъм и много тежко урежда унгарското общество. България има исторически опит за съвместното етническо съжителство.
“Ще бъде ли Станишев преизбран за председател на ПЕС”, попита Беновска. "Това още не е известно", отговори Пирински.
“Ще мине ли бюджетната рамка за новия бюджет на Европа”, попита Беновска. "Това ще е съвместно решение и трябва да има отпор на тази рамка, защото тя не решава проблема с неравенствата", отговори Пирински.
“Обсъждат се фалшивите новини. Фалшивите новини деформират ли политиката на България, Европа и света”, попита Беновска. “Фалшивите новини деформират не само политиката, но и представата на хората за реалността. Това в предизвикателство за всяка медия”, отговори Пирински.
“Защо от 2009 г БСП не е печелила избори и от 1990 г няма кмет на София. Защо 18 години ЕНП, а не ПЕС е начело на Европа”, попита Беновска. “Причините са повече от една и са свързани с положението с цяла Европа. Европейската социалдемокрация провеждаше политика по ограничения на бюджета, на плоския данък, на недостатъчно заявена социална алтернатива”, обобщи Георги Пирински пред Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 на 13 май 2018 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска: Г-жа Нинова, имате ли сила след 2 години начело да поискате одобрение от БСП

Илиана Беновска: Г-жа Нинова, имате ли сила след 2 години начело да поискате одобрение от БСП

13 Май 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Г-жа Нинова, имате ли сила след 2 години начело да поискате одобрение от БСП? Това е въпросът на журналиста Илиана Беновска в днешното издание на предаването „Беновска пита” по Канал 3 и К2, съобщиха от екипа на предаването. На 17 май 2018 г. в София ще се състои най-важното събитие от европредседателството на България - среща на върха ЕС-Западни Балкани, която ще потвърди европейската перспектива на Западните Балкани - „регион с пресни спомени от войните и с дълга история на близки отношения с Русия“, така характеризира предстоящото председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Каквото и да се случи на тази среща едно ще е ясно не само в Българи, но и в Европа - носителят на 3-ти мандат и водач на управляващата партия ГЕРБ Бойко Борисов възходящо осъществява мисията си да обедини Балканите и им бъде водач по пътя към Европа и членство в НАТО.
В същото време по „български“ обичай Вие, председателката на БСП, Корнелия Нинова яростно критикувате 1-та година от управлението на кабинет „Борисов 3“ и предричате предсрочни избори. Странно е, обаче, основанието, което изтъквате като отключващо предсрочните избори. Обещавате, че Борисов сам щял да си подаде оставката. Наложи се Борисов публично да заяви, че няма никакво намерение да си подава оставката. Е? Критикувайте, да, това е задачата на опозицията. Да, предсрочни избори са инструмент да премерите отново сили с Борисов и да опитате БСП да застане начело в НС, а вие, Нинова, да станете министър-председател. Хубаво. Мечтите трябва да се осъществяват. Но защо не изтъквате, като аргумент за предсрочни избори, че БСП е засилила доверието към себе си пред избирателите? Защо не изтъквате, че имате и програма за по-добър живот на българите? Защо не изтъквате, че имате по-добър кадрови потенциал за министри, които ще ни поведат към „светло бъдеще“?
Говореното „от името на народа“ е Ваш патент през 2-те години, в които сте начело на БСП. Но дали е ефективно за повишаване на авторитета Ви вътре в БПС и в повишаване на авторитета на БСП пред избирателите - за предстоящите евро и местни избори?
На 8 май 2018 г. се навършиха 2 години, откакто ръководите БСП. Попитах Ви на пресконференция какви са постиженията Ви в засилването и осмислянето на политиката на БСП. Не ми отговорихте. Но ако се гласите, Вие, Нинова, да оглавите държавата, редно е да проверите първо дали, Вие, Нинова, оглавявате с одобрението на членовете на БСП партията? Ще имате ли сила да свикате най-малко НС, а защо не и конгрес на БСП, за да отчетете личните си постижения, но и личните си неуспехи? Ще имате ли сила и да подложите на гласуване поста си на председател на БСП, за да се уверите радвате ли се, наистина, на одобрението на БСП?
Аз съм Беновска. И питам.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

13 Май 2018 | 11:18 | Агенция "Фокус"
София. Илиана Беновска отново ще пита: „Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България?” в авторското си предаване „Беновска пита“ днес от 17.00 часа. Това съобщиха от екипа на предаването „Беновска пита“ по „Канал 3”. Нейни събеседници в днешното издание на предаването ще бъдат: евродепутатът от ПЕС - БСП Георги Пирински, Велислава Кръстева от ДПС, експредседателят на 44-тото НС Димитър Главчев, министърът по европредседателството Лиляна Павлова и Архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир.
Повторението се излъчва по Канал 3 и по К2 в неделя вечер от 22.30 часа. Адресът на предаването е benovskapita@gmail.com
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.