НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:01

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Френската опозиция разкритикува плановете на Еманюел Макрон за борба срещу фалшивите новини

Reuters: Френската опозиция разкритикува плановете на Еманюел Макрон за борба срещу фалшивите новини

5 Януари 2018 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Париж. Плановете на президента на Франция Еманюел Макрон да се бори срещу фалшивите новини бяха посрещнати с критика от опозицията. Според нея идеята му да позволи на съдиите да блокират интернет-сайтове, особено по време на избори и да задължи интернет-платформите да публикуват имената на спонсорите на съдържание, създава повече въпроси, отколкото отговори, предава Reuters.
„Единствено авторитарните режими се опитват да определят що е истина“, смята високопоставеният сенатор-консерватор Брюно Ретайо. Според него свободата на словото носи рискове, но е по-добре „от съблазънта умовете да се контролират“.
„Ако Франция е все още демокрация, как така ще запушва устата на гражданите си? Това е притеснително“, съобщи лидерът на опозиционната партия „Национален фронт“ Марин льо Пен.
Опитите за контролиране на словото в интернет предизвикват дебати, като критиците смятат, че те са равни на цензура. Местният адвокатът Кристел Кослен излезе с коментар, че във Франция вече има закон от 1881 г. за преследване на публикациите с фалшива информация. „Но реалният въпрос е кой ще определя кое е истина и кое лъжлива информация“, смята тя.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Правителството на Франция ще представи законопроект за борба с фалшивите новини до края на годината

ТАСС: Правителството на Франция ще представи законопроект за борба с фалшивите новини до края на годината

4 Януари 2018 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Париж. Френското правителство има намерение да подготви проект за противодействие на фалшивите новини в интернет до края на годината. Това съобщи в четвъртък официалният представител на правителството в Париж Бенжамен Гриво, предава ТАСС.
„Това ще се случи в близките месеци. Най-вероятно, до края на годината“, заяви той, коментирайки изявление на президента на Франция Еманюел Макрон за необходимостта от разработване и приемане на закон за защита от фалшивите новини.
„Има медии, които се занимават с пропаганда, а не с журналистика. И в тази връзка можем да си спомним за медиите, които се намират под контрола на чужди правителства“, обясни Гриво. „Очевидно, че не става дума за това, да сложим край на свободата на словото... или да накараме опозицията да замълчи“, отбеляза още представителят на френското правителство.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Президентът на Франция ще предложи нов закон срещу фалшивите новини

Politico: Президентът на Франция ще предложи нов закон срещу фалшивите новини

3 Януари 2018 | 23:00 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон ще предложи нови правила за справяне с фалшивите новини по време на изборите в страната от тази година, предава Politico.
„Когато фалшивите новини се разпространяват, ще може да се отиде при съдия и ако бъде отсъдено, профили на потребители ще бъдат трити и цели интернет-страници ще бъдат блокирани“, заяви Макрон. „Платформите ще имат повече задължения по прозрачността по отношение на спонсорираното съдържание, за да може спонсорите и тези които ги контролират да са познати, както и да се поставят ограничения върху количеството пари, които могат да бъдат използвани за спонсориране на въпросното съдържание“, допълни той.
Според предложенията на президента интернет-страниците ще се сблъскват с наказания и медийните регулатори ще имат повече правомощия да действат срещу тях.
По време на предизборната си кампания Макрон забрани достъпа на руските медии РТ и „Спутник“ на своите митинги, заявявайки, че те разпространяват фалшива информация.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Майк Помпео е новият държавен секретар на САЩ. 26 април 2018 година
Майк Помпео е новият държавен секретар на САЩ. 26 април 2018 година

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.