НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:17

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Теменужка Петкова: Държавата категорично няма ресурс да завърши сама АЕЦ „Белене“, търсим най-добрия вариант

Министър Теменужка Петкова: Държавата категорично няма ресурс да завърши сама АЕЦ „Белене“, търсим най-добрия вариант

26 Октомври 2017 | 14:56 | Агенция "Фокус"
София. Държавата категорично няма ресурс, за да завърши сама един такъв проект и съответно трябва да търсим инвеститор, заедно с който да се опитаме да реализираме това оборудване. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка с оборудването за АЕЦ "Белене", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Установи се, че оборудването за АЕЦ „Белене“ се съхранява съгласно всички изисквания на заводите-производители, определени в инструкциите за доставка, съхранение, консервация и пресконсервация. Така че няма никакви нови обстоятелства“, посочи министър Петкова. „Очаквам до края на тази година да пристигне и следващата част от оборудването. Когато това стане факт, ще ви поканим и всички заедно ще отидем, за да видите как се съхранява“, допълни тя. По думите й междувременно е в ход и обществена поръчка, свързана с изграждането на конструкции, които гарантират съхранението на оборудването по указание заводите-производители. „Тази част от него, която трябва да бъде в закрито помещение, е в закрито помещение. Другата част, на която е имало нарушение на опаковка, във връзка с транспортирането сме направили преопаковане на оборудването. С доставката на останалата част ще направим вече и съответните конструкции, за които в момента е в ход обществена поръчка“, обясни министър Петкова. Във връзка със заявената готовност от страна на „Росатом“ да построят АЕЦ „Белене“, тя коментира: „Ние винаги сме казвали, че за нас е важно това оборудване, този ресурс, който българските данъкоплатци са вложили в този проект, да се използва по възможно най-добрия начин. В стремежа си да реализираме това оборудване по най-добрия за България начин, ние не изключваме нито един вариант. Предстои да се проведе процедура, която ще бъде свързана с това да се направи опит за приватизация на тази проектна компания или ще търсим стратегически инвеститор, който ще може да участва в реализацията на този проект. Но държавата категорично няма ресурс, за да завърши сама един такъв проект и съответно трябва да търсим инвеститор, заедно с който да се опитаме да реализираме това оборудване“. Министър Петкова отбеляза също и, че според междинния доклад, изготвен от БАН, през 2030-2035 година в целия регион ще има дефицит на мощности. „Така че всички предпоставки са на лице. Дано да бъде успешна процедурата, не изключваме нито един вариант. Търсим най-доброто за България“, каза тя, като уточни, че до края на месеца окончателният доклад на БАН ще бъде факт и ще бъдат представени резултатите от него.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова ще инспектира оборудването за АЕЦ „Белене”

Министър Теменужка Петкова ще инспектира оборудването за АЕЦ „Белене”

21 Октомври 2017 | 12:08 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще посети площадката, изградена за проекта АЕЦ „Белене”, съобщиха от пресцентъра на министерството. Ще бъде инспектиран начинът и условията на съхранение на доставеното оборудване. Проверката ще започне около 15.30 часа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Втората част от оборудването на АЕЦ „Белене“ ще пристигне до края на годината

Министър Теменужка Петкова: Втората част от оборудването на АЕЦ „Белене“ ще пристигне до края на годината

20 Октомври 2017 | 12:48 | Агенция "Фокус"
София. Втората част от оборудването на АЕЦ „Белене“ ще пристигне до края на годината. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти във връзка със съхранението на вече наличното оборудване на АЕЦ „Белене“ и това кога ще пристигне втората част от него, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Петкова вече наличното оборудване се съхранява на площадката на АЕЦ „Белене“. „То се съхранява при условията и реда, определен от заводите производители. Те са определили местоположението на отделните типове оборудване. Една част от оборудването се съхранява в затворените помещения, друга част от него, която е под защитата на азот, се съхранява на пристанището“, каза министърът. По думите ѝ за оборудването се полагат всички необходими грижи и усилия то да се съхранява при възможно най-оптимални условия. Петкова посочи, че са предприети са необходимите действия и са взети мерки за презастраховане. Петкова поясни, че навесите трябва да бъдат изградени, когато дойде втората част от оборудването. Това ще се случи до края на годината. Тези навеси ще бъдат окончателно завършени“, каза министърът на енергетиката. Попитана докога ще стои оборудване за АЕЦ „Белене“, Петкова заяви: „Надявам се да не стои дълго време оборудването на тази площадка. Помним колко дълго време стоя предишното оборудване. Това беше така нареченото старо оборудване за проекта АЕЦ „БЕлене“, което през 2007 г. върнахме обратно. Това оборудване си работи и до ден днешен на Калининградската АЕЦ. Нещо друго – фактът, че сме съхранили старото оборудване за такъв дълъг период от време, означава, че ние сме достатъчно отговорни. Колегите от НЕК и разбира се колегите от АЕЦ „Козлодуй“, които ние можем да ползваме, имат необходимата специализация, за да положим най-добри грижи за това оборудване. Отделно от това ние ще правим тази преконсервация с наши сили, средства и специалисти, но под зоркия поглед на заводите производители. За нас това е и гаранция за качеството“, заяви Теменужка Петкова.
Тя изрази надежда да се намери най-доброто решение за България по казуса АЕЦ „Белене“. По думите ѝ има доклада на БАН по проекта и се работи по финализирането му. „Още от миналата година има заявен инвеститорски интерес. Най-сериозен до този момент е инвеститорският интерес на най-голямата ядрена компания в Китай. Колегите идват тук, правят си съответните анализи, правят съответните огледи. Посетиха и площадката на място. Знаете какви са условията, които ние смятаме, че трябва да бъдат изпълнени“, каза министърът. Тя отбеляза, че държавата не трябва да се ангажира с дългосрочни договори за изкупуване на тази електрическа енергия, която ще се произвежда от атомната електроцентрала. Не можем да си позволим да отделяме финансиране, защото това са сериозни ресурси“, поясни Петкова. Тя поясни, че в момента от Министерство на енергетиката са готови с анализ на отделяне на активите и пасивите, свързани с проекта АЕЦ „Белене“. „Нека да изчакаме доклада на БАН и тогава вече да вървим напред“, заяви тя.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum: България обсъжда с „Росатом“ съхраняването на оборудването за АЕЦ „Белене“

Regnum: България обсъжда с „Росатом“ съхраняването на оборудването за АЕЦ „Белене“

20 Октомври 2017 | 08:00 | Агенция "Фокус"
София. Националната електрическа компания на България води преговори с руската компания „Росатом“ за възможността за самостоятелно съхраняване на изготвеното в Русия оборудване за АЕЦ „Белене“ под контрола на производителите, предаде Regnum.
Според изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев постъпилото предложение за съхраняването на оборудването на руска територия е финансово неизгодно за България. Той съобщи, че в началото на октомври площадката в Белене е била посетена от експерти от завода-производител, от чиято страна не са постъпили никакви забележки за условията на съхраняване и консервация на оборудването.
„Опасност няма, че целостта на оборудването ще бъде нарушена от външни атмосферни условия, защото най-ценното се намира вътре и не е подложено нито на корозия, нито на друго въздействие“, поясни Илиев. Според изпълнителния директор на НЕК оборудването за АЕЦ-а, както е предполага, ще се съхранява на площадката в Белене най-малко през петте следващи години.
Миналата седмица министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова съобщи, че страната би желала да продължи сътрудничеството с Русия по проекта за АЕЦ „Белене“. Министърът отбеляза, че в момента не е ясно колко ще струва на България съхраняването на оборудването на централата. Тя подчерта, че страната е вложила в проекта три милиарда лева и властта няма право на грешки.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Австрийският канцлер Себастиан Курц държи обръщение в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. 17 февруари 2018 г.
Австрийският канцлер Себастиан Курц държи обръщение в рамките на Мюнхенската кон...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.