НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:12

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП: Българското председателство на ЕС ще има важна роля за приемането ни в Шенген

Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП: Българското председателство на ЕС ще има важна роля за приемането ни в Шенген

10 Октомври 2017 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Варна. Българското председателство на Съвета на ЕС ще има важна роля за приемането ни в Шенген, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев на среща с жители на варненския район „Одесос”. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ – Варна. Емил Радев определи като голям пробив и решителна крачка към пълноправното членство на България и Румъния в Шенген достъпът, който двете държави получиха до шенгенската визова информационна система. Радев припомни, че подкрепа за приемането ни категорично са заявили и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, и председателят на ЕП Антонио Таяни.
Запитан за перспективите на България за членство в еврозоната евродепутатът увери, че „това е пътят, към който вървим”. „Покрили сме макроикономическите критерии, по финансови показатели изпреварваме много европейски държави. Освен това, левът отдавна е вързан за еврото, така че промяната не би довела до сътресения у нас”, отчете още Радев и изтъкна, че в ЕС все по-често се говори за финансов министър на еврозоната и дори за отделен бюджет за нея.
Емил Радев запозна присъстващите с инициирания от него и колегата му в ЕП Андрей Новаков въпрос до Еврокомисията във връзка с двойния стандарт, който се изразява в различното качество на продуктите, предлагани в Западна и Източна Европа.
„Призовах от трибуната на ЕП да не се дискриминират и превозвачите от източната част на Европа. Повод за това бе дебатът относно въвеждането на задължителни изисквания за почивка на шофьорите в някои от държавите-членки. Безопасни зони за паркиране и почивка за водачите липсват почти в целия ЕС. Необходимо е да се изградят както на основни пътни артерии, така и на ключови пътни възли. Важно е да се инвестира и в изграждането на магистрали, защото е доказано, че там стават по-малко пътнотранспортни произшествия”, отбеляза Радев, който миналата седмица настоя в пленарната зала на ЕП в Страсбург за повече еврофинансиране за пътна инфраструктура в Централна и Източна Европа и в частност в България.
Емил Радев увери, че българските евродепутати полагат максимални усилия, за да защитават интересите на страната ни и правата на сънародниците ни. Като пример той посочи положителната развръзка по случая с българските граждани, обвинени, че несправедливо ползват възможностите на испанската здравна система с цел трансплантация на органи. „Веднага щом бях сезиран от български адвокат в Испания, отправих запитване до ЕК относно правата на европейските граждани за лечение извън родната им страна, но в държава от ЕС, където трайно пребивават и се осигуряват. Полученият отговор на практика доказа невинността на българите и правото им да ползват трансплантационни услуги в Испания. Обвиненията по адрес на нашите сънародници вече са оттеглени и въпреки шумните скандали, които породи този казус, защитихме името на България и на потърпевшите българи”, разказа Радев.
Във фокуса на дискусията с граждани бе и темата за сигурността, която според българския евродепутат е най-важната в дневния ред на ЕС. „Неслучайно се говори активно за създаването на общоевропейска разузнавателна служба и общоевропейски въоръжени сили, които да дадат по-голяма сигурност на европейските граждани и по-голяма външнополитическа тежест на ЕС. Не трябва да допускаме да ескалира напрежение особено в страните-членки, защото това е благодатна среда за развитието на радикални групи и терористични клетки”, подчерта Емил Радев. В този контекст той коментира и референдума в Испания, и този за независимост в Иракски Кюрдистан.
Интерес по време на срещата беше проявен и към темата за т. нар. вечен длъжник. „Въпреки съпротивата на колекторските фирми, не е допустимо в България – държава-член на ЕС, заради непотърсени с години задължения хора да бъдат преследвани цял живот и дори след смъртта на длъжника неговите наследници да бъдат тормозени”, коментира Емил Радев, който е инициатор на промените за 10-годишна абсолютна давност за частните дългове.
Срещата в Одесос се състоя по инициатива на народния представител и ръководител на районната организация на ГЕРБ д-р Руслан Тошев. Сред присъстващите бяха кметът на централния варненски район Георги Недев и общински съветници от ГЕРБ.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Искаме да участваме активно в реформирането на Шенген

Министър Лиляна Павлова: Искаме да участваме активно в реформирането на Шенген

5 Октомври 2017 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Искаме да участваме активно в реформирането на Шенген. България е изпълнила всички технически изисквания за присъединяването към еврозоната и отлагането би било несправедливо. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова по време на дискусия със студенти за бъдещето на двете страни в Шенген, която се проведе след лекцията й в Националното училище по политически и административни науки в Букурещ. Лекцията бе на тема: „Първото Българско председателство на Съвета на ЕС 2018 – приоритети и предизвикателства“. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.
Българският министър получи подкрепата на румънския й колега, министърът по европейските въпроси на Румъния Виктор Негреску, който също се включи в дискусията за бъдещето на Европа със студентите. Седем години изпълняваме техническите критериите за Шенген, службите ни са екипирани с най-съвременна техника и границите ни са едни от най-защитените, каза той и покани европейски политици да проверят как страните ни защитават интересите на съюза.
Много години сме съседи, имаме добро сътрудничество, но сега повече от всякога трябва да сме обединени и да защитаваме общите си приоритети, каза министър Павлова пред студентите. Имаме мостовете между хората, сега трябва да изградим и мостовете между държавите, отбеляза тя и запозна студентите с девиза на Българското председателство „Съединението прави силата“ . Тя запозна студентите с приоритетите на нашето председателство и амбицията ни Западните балкани да получат ясна европейска перспектива. Министърът се спря и на бъдещите общи приоритети на България и Румъния като запазване на кохезионната политика за по-бедните страни и възможностите за развитието на Дунавското и Черноморското сътрудничество.
Преди лекцията министър Павлова разговаря с ректора на Националното училище по политически и административни науки проф.Ремус Прокопие. Те се договориха да инициират широка балканска среща, посветена на възможностите за сътрудничество между балканските университети. Преподавателят отбеляза, че имат студенти от цял свят, включително от Африка, Близкия Изток, Китай и Русия, но нямат студенти от България, Сърбия или Гърция, страни, които са на ръка разстояние едни от други.„Важно е да говорим помежду си, важно е да действаме заедно“, каза проф. Ремус Прокопие.
Министър Павлова е на посещение в Румъния за участие в шестото издание на „Букурещкия форум 2017“ - едно от най-престижните събития в календара на румънската столица. Тя е поканена като специален гост-лектор в панела „Възвръщайки темпото си – Европа гледа напред“. Дискусията с участието на българският министър за Българското председателство днес следобед се очаква да засегне икономическите и политическите тенденции на национално, регионално и международно ниво.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Емил Радев: ЕП и ЕК все по-категорично подкрепят присъединяването на България към Шенген

Евродепутатът Емил Радев: ЕП и ЕК все по-категорично подкрепят присъединяването на България към Шенген

5 Октомври 2017 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев коментира, че решението за предоставяне на пасивен достъп до Визовата информационна система (ВИС) на България и Румъния е важна стъпка в посока на бъдещото ни присъединяване към Шенген. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. „В последно време виждаме все по-категорична подкрепа и от Европейската комисия, и в Европейския парламент за това България да стане част от Шенген. Надявам се държавите-членки също да вземат скоро положително решение в тази насока“, заяви Емил Радев.
Миналата седмица комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП даде своето съгласие с категоричен резултат от 33 гласа в подкрепа на това да получим достъп до ВИС. Предоставянето на такъв достъп е необходимо условие, за да може тези две държави да прилагат новосъздадената система за влизане/излизане, която ще изчислява продължителността на престоя на граждани на трети държави на територията на ЕС с цел засичане на тези, които просрочват позволения им престой.
По-конкретно, с новоприетото решение България ще може да вижда лицата, на които е издадена шенгенска виза, ще може да преценява дали дадено лице има нужда от българска виза и ще може да проверява дали наистина преминаващите границите лица притежават шенгенска виза. В същото време обаче българските гранични служители няма да могат да въвеждат решенията за издадени български визи, защото те не са валидни на територията на шенгенските страни, т.е. няма да имат активен достъп и няма да може да променят информацията в системата.
България ще може да използва пасивно ВИС след като премине успешно оценка на възможностите и готовността на страната да прилага системата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Андрей Ковачев поиска приемане на България в Шенген

Евродепутатът Андрей Ковачев поиска приемане на България в Шенген

5 Октомври 2017 | 11:15 | Агенция "Фокус"
София. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев призова приемането на България в Шенгенското пространство да бъде поставено на дневния ред на срещата на върха на държавните и правителствените ръководители през октомври. Това се случи по време на пленарен дебат в Страсбург, на който Ковачев бе ръководител на българската делегация от ЕНП, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. В своето изказване евродепутатът се обърна към първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и към естонското председателство на Съвета с призив за повече общ ангажимент в сферата на отбраната и ефективна външна политика. Той се спря и на останалите важни теми от дневния ред на предстоящото заседание на Европейския съвет - дигитализацията и мерките за овладяване на незаконните миграционни потоци. „Цифровите технологии са бъдещето, ако искаме на нашия континент да имаме конкурентоспособна европейска икономика и тя трябва да гарантира по-добро и вярно съдържание, киберсигурност и защита на личните данни, както и голямата тема за електронното здравеопазване. Когато обаче Съветът обръща внимание на темата за миграцията, нека да спре с приказките - трябват действия!“, подчерта Ковачев. Българският евродепутат заяви, че връщането на незаконно пребиваващите и влезли в ЕС мигранти е приоритет. Според него голяма част от европейските граждани имат усещането, че Европейският съюз е неефективен и Съветът е призван да промени това.
„Моят призив е за по-малко приказки и реални действия за повече сигурност“, заяви Ковачев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Карлос Коельо, ЕНП: Не съществуват политически пречки пред членството на България в Шенген

Карлос Коельо, ЕНП: Не съществуват политически пречки пред членството на България в Шенген

29 Септември 2017 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Страсбург. По време на заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент беше обсъдена реформата на Шенгенската информационна система (ШИС) за нуждите на полицията, охраната на границите и връщането на нередовните мигранти. В този контекст, българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев призова за предоставяне на пълен достъп на България до ШИС, както и за приемането на страната ни в Шенгенското пространство, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. „Единствено по този начин ще бъде доказано, че Европейският съюз се интересува от сигурността на границите”, подчерта българският представител.
В отговор, докладчикът на Европейския парламент за реформата на ШИС Карлос Коельо (ЕНП-Португалия) заяви, че България отдавна е изпълнила техническите критерии за присъединяване към Шенген и не следва да съществуват политически пречки пред това да стане да реалност, както многократно е заявявал Европейският парламент.
Измененията на Шенгенската информационна система се налагат с оглед на предизвикателствата на миграционната криза и престъпността в Европа. Според Емил Радев, европейското законодателство, европейските системи за сигурност и наличните информационни системи трябва да са адекватно адаптирани, за да са от полза на правоохранителните органи и на граничните служители, които охраняват външните граници на ЕС. Поради тази причина той призова в ШИС да се пази информация за хората с издадени решения за връщане, когато са успешно върнати в трета държава, дори и без да са със забрана за влизане в ЕС. По този начин, ако въпросното лице се опита да влезе отново в ЕС, граничните полицаи ще имат пълната картина за това дали то представлява заплаха за сигурността или не, допълни депутатът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Социалистите в ЕП с писмо до Доналд Туск: Призоваваме България и Румъния да се присъединят напълно към Шенгенското пространство

Социалистите в ЕП с писмо до Доналд Туск: Призоваваме България и Румъния да се присъединят напълно към Шенгенското пространство

29 Септември 2017 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В писмо, изпратено до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, групата на социалистите в Европейския парламент настоява да се предприемат всички необходими стъпки за приемането на България и Румъния в Шенген. Това съобщиха от пресофиса на лидера на ПЕС Сергей Станишев. В писмото си лидерът на социалистите в ЕП Джани Питела посочва: „Нашата група отдавна призовава България и Румъния да се присъединят напълно към Шенгенското пространство. И двете страни изпълняват техническите критерии, поставени от ЕК, както беше посочено от председателя Юнкер в годишното му обръщение за състоянието на Съюза, както и последните препоръки на Комисията към Съвета”.
„Отпадането на граничните проверки е един от най-големите успехи на ЕС. Всички граждани трябва да имат възможност да се ползват от този успех. Призоваваме председателя на Европейския съвет Доналд Туск спешно да предприеме всички необходими мерки двете страни най-после да станат пълноправни членове на Шенген. Крайно време е българите и румънците да спрат да бъдат третирани като втора ръка европейци”.
Във връзка с писмото, българският евродепутат и президент на ПЕС Сергей Станишев заяви: „Сега е важно ЕС да демонстрира единство и директна полза за всички граждани. Шенген остава разделителна линия, вместо да бъде свързващ фактор за бизнеса и гражданите на страните-членки. Предвид усложняващото се законодателство за управление на външните граници на Съюза, продължаващата дискриминация спрямо България и Румъния създава все повече практически и правни затруднения. Не можем да продължаваме да бъдем заложници на късогледи вътрешнополитически сметки в други страни. Това отдавна не е технически процес, а национална кауза”.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Боян Дуранкев, икономист: Присъединяването на България и Румъния към Шенген и Еврозоната няма да се случи в близко бъдеще

Проф. Боян Дуранкев, икономист: Присъединяването на България и Румъния към Шенген и Еврозоната няма да се случи в близко бъдеще

27 Септември 2017 | 08:42 | Агенция "Фокус"
София. Присъединяването на България и Румъния към Шенген и Еврозоната няма да се случи в близко бъдеще, прогнозира пред Радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев. Според него причината за това е във факта, че привържениците за Европа на две и три скорости са повече, отколкото тези на идеята за обединена Европа. „Поне на този етап изглежда, че засега пред България влизането в Шенген и Еврозоната са мисия невъзможна, тъй като винаги има някой от ЕС, който играе ролята на лошото ченге. Няма значение дали това ще бъдат Холандия, Швеция или някоя друга страна“, допълни икономистът.
Проф. Боян Дуранкев коментира още, че влизането на нови страни в Шенген и Еврозоната изглежда невъзможно на този етап, заради сложната обстановка в Германия след изборите и очакваното решение на френския президент Еманюел Макрон, който към момента е против.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Лицемерието към България по отношение на Шенген и еврозоната продължава с години, да се обявява Русия за враг беше категорична грешка

Евродепутатът Петър Курумбашев: Лицемерието към България по отношение на Шенген и еврозоната продължава с години, да се обявява Русия за враг беше категорична грешка

25 Септември 2017 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. Безспорно, победата на Ангела Меркел е успех. Макар че са налице и немалко определения от типа „разочароваща победа“. От друга страна, представянето на социалдемократите е още по-разочароващо. Трябва да се отбележи също така, че това е успех за „Алтернативна за Германия“, както и за либералите, които се връщат след отсъствие в един мандат и са потенциалният първи партньор на християндемократите. Това заяви евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Петър Курумбашев в предаването „Тази сутрин“ по bTV, съобщиха от пресофиса на евродепутата.
По отношение на успеха на „Алтернатива за Германия“ и протестите след изборите Курумбашев коментира, че когато се палят определени огньове и участваш в тяхното разпалване, после трябва да се има предвид, че може и да не успееш да участваш в тяхното потушаване. Той попита евродепутата от ЕКР Ангел Джамбазки дали да го поздрави за резултатите на „Алтернатива за Германия“.
Курумбашев заяви, че, макар и изненадващо за него, България е била спомената от канцлера Меркел още в нощта на изборите. По думите ѝ който изпълнява критериите, трябва да бъде приет, и че ако някой досега е имал лош опит, то не е необходимо да се каже, че и отсега нататък ще има такъв.
„Аз отдавна съм привърженик на темата, че лицемерието надделява над солидарността в ЕС. Въпросът е как точно се отразява това на България. Това лицемерие по отношение на Шенген и еврозоната продължава с години“, добави Курумбашев, като даде за пример факта, че някои от държавите, които ще ни приемат в еврозоната и които ще ни оценяват, драстично по-лоши показатели от нас.
„Надявам се, че тази тема най-после ще бъде отворена. От българска гледна точка беше по-добре коалиционни партньори да са социалдемократите. Един външен министър социалдемократ щеше да има една по-позитивна позиция за разширяване на Шенген и еврозоната. Присъствието на „Алтернатива за Германия“, които ще бъдат силен глас в парламента, едва ли ще бъде в наша полза, смята Курумбашев.
Евродепутатът коментира и исканията на френския президент за реформи в трудовия пазар на ЕС. „По време на кампанията г-н Макрон обеща на всички всичко. Издигна се над леви и над десни. Когато се появяват такива спасители в ръжта, след това им е трудно да си удържат положението, тъй като очевидно няма как да събереш толкова и много различни послания. Другата опасност, която виждам – събраха се много „юбер алес“ послания. Г-н Тръмп – „Америка над всичко“, г-н Макрон също – няма леви, няма десни, той се издига прекрасно към небето като един син балон. Ясно е, че и на изток, и на запад, хората са уморени от леви и десни. Но трябва да си дадем сметка доколко тези спасители са способни да доставят това, което обещават.
Едни подобни изявления очевидно не са от полза на държави като нашата. Как да преговаряш с едни държави, които казват „Нашата държава – над всичко“.
Евродепутатът коментира, че е изненадан от реакциите и на австрийските социалдемократи, и на консерваторите, които след изказването на Юнкер за разширяването на еврозоната също казаха „А, то да не стане като с Гърция“. По думите на Курумбашев сравнението между България и Гърция по отношение на икономическите показатели е абсурдно. Той припомни и иронията на холандския премиер – че е добре „г-н Юнкер да се лекува“.
„Плочките пред НДК не трябва да бъдат знак на българското председателство. Знакът на българското председателство е ще имаме ли обединена Европа, или ще има Европа на две, три, четири и пет скорости. И дали ще се подиграват с Юнкер по този начин в момент, в който той наистина направи едно изказване с проевропейски дух.“
„Беше категорична грешка Русия да се обявява за враг в доклада на Министерски съвет“, каза още Курумбашев.
„Има много и различни държави членки на НАТО. Не означава, че когато излиза даден документ, всички правят Copy / Paste, а всяка държава си има позиция. Очевидно е, че в ЕС и НАТО има държави с по-добро и такива с по-лошо отношение към Русия. Да си „барабар Петко с мъжете“, е едно качество, което определена порода кучета имат – не е най-силната позиция. Още повече, отчитайки конкретните национални интереси, ако щете и географско положение и история“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Александър Вучич полага венец пред мястото, на което бе убит Оливер Иванович. 22 януари 2018 г.
Александър Вучич полага венец пред мястото, на което бе убит Оливер Иванович. 22...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.