Бъдещият главен изпълнителен директор на Манчестър Юнайтед Омар Берада вече е започнал да се среща с водещи фигури в управлението на клуба, пише авторитетното издание The Athletic. Официално той ще встъпи в длъжност на "Олд Трафорд“ през лятото. Тогава ще приключи периодът, в който не може да работи за друг клуб, след като напусна Манчестър Сити.

През това време испанецът вече се срещна и говори с няколко ръководители на "червените дяволи“, откакто бе обявено назначението му. Целта е Берада да добие ясна представа на картинката и процесите в Юнайтед. Освен това той е предложил гледната си точка на потенциални назначения.

Специалистът изпълняваше позицията главен футболен оперативен директор в "Сити Футбол Груп“, консорциумът, притежаващ Манчестър Сити и редица други клубове по целия свят. Испанецът работеше на "Етихад Стейдиъм" заедно с някогашния играч на Барселона Чики Бегиристайн. Те отговаряха за трансферната политика и договори.

Осигуряването услугите на Омар Берада е част от революцията, която новият миноритарен собственик сър Джим Ратклиф и компанията му INEOS водят след купуването на 27.7 % от акциите на Юнайтед. Освен Берада, бизнесменът желае да си осигури и подписа на Дан Ашуорт за поста спортен директор. В момента той е такъв в Нюкасъл, но по подобие на Омар е в предизвестие за напускане, което не му позволява да заработи веднага на "Олд Трафорд". Към Берада и Ашуорт, Ратклиф иска да се присъединят още директорът по футболните въпроси на Саутхемптън Джейсън Уилкокс, съюзник на Берада от дните в Сити, който да е потенциален технически директор и още един човек за ръководител набирането на персонал.

Докато трае периодът, в който Берада не може да работи официално в Манчестър Юнайтед, той може да ползва времето да опипа почвата и опознае организационната структура, както и да поддържа контакти с ключови служители.

Докато новият изпълнителен директор влезе в офис от лятото, задълженията му изпълнява Патрик Стюърт. Той зае позицията, след като миналата година Ричард Арнолд напусна. Фил Линч, директорът по дигиталната продукция също ще си тръгне в края на юни.