Министерството на младежта и спорта отличи най-добрите спортисти на България за изминалата година на церемонията "Спортната слава на България 2023“.

Награждаването се проведе в тренировъчната зала на "Арена София".

Специален гост на събитието бе премиерът Николай Денков, който връчи и първата от наградите. Тя бе за ансамбъла по художествена гимнастика.

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев връчи отличия на Боряна Калейн и Стилияна Николова.

Сред наградените бяха още параолимпийците Християн Стоянов и Ружди Ружди, боксьорите ни Станимир Петрова, Хавиер Ибанес, Йордан Морехон и Светлана Каменова, борците Едмонд Назарян, Кирил Милов, Микяй Наим, Георги Вангелов и Евелина Николова, стрелецът Кирил Киров, щангистите Карлос Насар и Иван Димов, фехтовачката Йоана Илиева, както и бадминтонистките Стефани и Габриела Стоеви.

Всички отличени са завоювали медали на световни и европейски първенства по олимпийски и параолимпийски дисциплини през изминалата 2023 година.

По този критерий всеки един атлет, донесъл на България златен, сребърен или бронзов медал ще бъде и премиран от Българския спортен тотализатор. За целта са осигурени средства в размер на 110 000 лв.

Бяха връчени и три специални награди за изключителни спортни резултати, утвърждаващи авторитета на българския спорт в световен мащаб.

Те са за спортист №1 на България Александър Везенков, за най-добрия ни тенисист Григор Димитров и за националния отбор по шахмат за жени, който триумфира с европейската титла през годината.