Надявам се на добър резултат на Европейското първенство в Рим и квота за Игрите в Париж. Такива цели за 2024 година си постави най-добрата атлетка на България за 2023 година Пламена Миткова.

Тя разкри плановете си на церемонията по връчването на наградите на най-добрите лекоатлети за отминалата година.

"Изпратих тежка година за мен поради контузията ми, която се случи малко преди Европейското и поради моето завършване на гимназия – каза Миткова. - Въпреки това годината мина много добре и се радвам, че контузията ми напълно отшумя. Надявам се през 2024 година да бъда здрава и да имам повече късмет, за да дойдат успехите. След контузията ми не мислех за отказване от участие на Европейското първенство. В началото не можех да ходя, но физиотерапията и олекотените тренировки ми помогнаха да се съхраня за състезанието. На самото Европейско първенство не се притеснявах, че няма да мога да дам всичко от себе си".

19-годишната лекоатлетка каза, че в първото си състезание за 2024 година, което е турнира "Академик“ този уикенд, ще участва само в бягането на 60 метра.

"С дългия скок ще започна на 21 януари на турнир в Люксембург – поясни Пламена Миткова. - За зимния сезон нямам цели, но за летния имам за Европейското и за Олимпиадата. Надявам се все пак зимата да направя по-добри резултати, които да ми отворят възможност да участвам на Световното първенство в зала. Моята цел като резултат е покриване на норматива за Европейското първенство в Рим. Това е главната ми цел. Смятам, че ако там се справя добре, Олимпиадата сама ще дойде".

Миткова посочи, че конкуренцията при жените в дългия скок е много сериозна, като понякога всичко зависи от 1-2 сантиметра.

"Това не ме притеснява – призна Миткова. - По-готино е, има повече адреналин, повече състезателен дух и се надявам да се реализирам при жените и да се боря рамо до рамо с най-добрите състезателки в моята дисциплина. И да ги побеждавам. Сили определено имам за такива класирания, самочувствие също смятам, че не ми липсва. В последните две години съм доказала, че имам качествата, имам и желанието да тренирам и да се състезавам. Ако всичко върви както трябва и най-вече съм здрава, смятам, че мога да постигна всичките си цели".