На церемония в столичен хотел бяха връчени ежегодните награди за "Атлет и атлетка номер 1 на България" за 2023 г. При мъжете беше отличен Божидар Саръбоюков, а при дамите отличието отиде при Пламена Миткова.

19-годишният Саръбоюков подобри на няколко пъти националния рекорд на България в скока на дължина, след като направи пет опита от над осем метра. Той завоюва сребърен медал на европейското първенство за юноши и девойки до 20 години в Йерусалим, където скочи 8,22 метра. Преди това той остана на 4 място на европейското първенство в зала за мъже и жени в Истанбул, където записа 7,97 метра.

19-годишната Миткова дебютира при жените през миналата година с участие в скока на дължина на европейското първенство в зала в началото на годината.

В Йерусалим тя също спечели сребро. През май месец на турнира в София "Нови звезди" пловдивчанката направи лично постижение от 6,54 метра.

Останалите наградени по време на церемонията бяха медалистите от европейското първенство за юноши и девойки Лъчезар Вълчев и европейския младежки олимпийски фестивал Радина Величкова и Ирен Саръбоюкова. Награди получиха и Деян Димитров и Мария Караиванова, които триумфираха във финалите на веригата "А1 Атлетика за младежи".