Магнус Карлсен спечели за седми път световната титла по блиц. В Самарканд, Узбекистан водачът в световната ранглиста събра 16 точки от възможни 21 и за втори пореден път и 5-и в последните 6 Мондиала стигна до златото.

Освен това 33-годишният норвежец направи и дубъл, след като в четвъртък си осигури и титлата в ускорения шахмат.

В двете надпревари той допусна само една загуба. Тя дойде в първия кръг днес, който се оказа 13-и по програма. В него Карлсен загуби с черните фигури от французина и световен шампион за 2021 година Максим Вашие-Лаграв.

Поражението настърви Карлсен и в следващите 6 кръга той постигна 6 успеха, преди да завърши с две поредни ремита.

На второ място с 15,5 точки остана руснакът Даниил Дубов. Той изигра само 20 партии. Партията му със сънародника му Ян Непомнящи от 11-ия кръг бе анулирана и двамата получиха по 0 точки, след като преди началото на срещата се разбраха да направят реми. Двамата изпълниха по 12 хода само с конете си, а след тях позицията на дъската бе абсолютно идентична с тази, с която започват шахматните дуели. 

Това бе сметнато от главния съдия Иван Сурови за неуважение към шахматната игра, заради което те получиха анулация на партията си.

Трети с 15 точки приключи друг руски представител - Владислав Артемиев, а Вашие-Лаграв остана четвърти с 14,5 точки. Непомнящи е 5-и с 14.

Единственият български представител при мъжете Иван Чепаринов завърши 92-и с 11 точки. Днес той постигна само 4, след като загуби първите си 3 от общо 10 партии.